Reply

Re: CM500 only one upstream channel and frequent disconnects

jcgill
Follower

CM500 only one upstream channel and frequent disconnects

My internet connection has been having frequent outages for a while now. I noticed the upstream light on my modem was solid amber and after looking at how to fix that I saw recommendations to look at the cable connection and event logs of the modem. I saw I only have 1 upstream channel and my modem says I should have 4. Any advice on how to fix this?

Model: CM500|16x4 DOCSIS 3.0 Cable Modem, R6900|Nighthawk AC1900 Smart WiFi Router
Message 1 of 4
plemans
Guru

Re: CM500 only one upstream channel and frequent disconnects

You have a lot of errors in your lines. 

Remove any splitters, amplifiers, attenuators from your line. Try and hook the modem to right where the coax enters the home. If you still continue to have signal issues like that, your isp needs to check your lines. 

Current setup: CM2000-> RBKE963B-> Trendnet TEG-S380-> GS716T-> pi-hole
also in AP setup: RAXE500->EAX80
1.4gig download/50mbps upload from Xfinity
We’re members of the public helping out on our own time.
Message 2 of 4
westerj
Aspirant

Re: CM500 only one upstream channel and frequent disconnects

WHat can I learn from Critical and Warning entries in my Event Log?  I'd like to separate findings that are my responsibility from those of my ISP. EX:

Critical (3)   No Ranging Response received - T3 time-out;

Critical (3) Unicast Ranging Received Abort Response - Re-initializing 

Critical (3) Received Response to Broadcast Maintenance Request, But no Unicast Maintenance opportunities received - T4 time out

Critical (3) Started Unicast Maintenance Ranging - No Response received - 

Unicast DSID PSN startup error

No UCDs Received - Timeout

SYNC Timing Synchronization failure - Failed to acquire QAM/QPSK symbol timing;

SYNC Timing Synchronization failure - Failed to acquire FEC framing

DHCP WARNING - Non-critical field invalid in response

Honoring MDD; IP provisioning mode = IPv4

 

Are there docs for these logs?

 

Thanks!

Model: CM600|CM600 High Speed Cable Modem
Message 3 of 4
plemans
Guru

Re: CM500 only one upstream channel and frequent disconnects

@westerj Please start your own thread. Include screen snips of the logs and cable connections page. Easier to read. 

some basic info

https://pickmymodem.com/signal-levels-docsis-3-03-1-cable-modem/

 

Current setup: CM2000-> RBKE963B-> Trendnet TEG-S380-> GS716T-> pi-hole
also in AP setup: RAXE500->EAX80
1.4gig download/50mbps upload from Xfinity
We’re members of the public helping out on our own time.
Message 4 of 4
Top Contributors
Discussion stats
  • 3 replies
  • 797 views
  • 0 kudos
  • 3 in conversation
Announcements

Orbi WiFi 6E