Reply
Aspirant
Posts: 5
Registered: ‎2012-07-26

DGND3700v2 no local LAN access from wifi

[ Edited ]

Hi all

I recently collected one of the DGND3700v2 devices and set it up at home. I did a basic config, changed the LAN IP range to match the existing LAN devices, configured DHCP, got the Internet DSL line up and running and configured the 2.4Gig radio with WPA2. Everything works fine, all devices on the network (wired and wireless) can connect to the internet as expected, however (and it's a big however).. No device connected via the wifi connection can access anything on the LAN other than the router itself. I have tried from both a Mac and a Win7 laptop. They can both access the router, can access the internet, but cannot access any of the other devices on the network (Media streamer and a Tivo). Both these devices are connected directly to the ethernet ports of the router. If I plug any of the laptops into the router on a wired connection they work fine.

It's almost like the router is running some half wifi isolation allowing me only access to the router, but no other stations on the LAN. I did try to switch isolation on and off, but no change.

To test this I connected a second AP to a port on the router and set up a second SSID on the separate AP. Connecting the laptops to this SSID, which then runs wired to the 3700 and all is working again. Full access to everything.

Anyone had anything similar?? It's starting to sound like a bug to me. We are not talking a complex setup here. Firmware is 1.1.0.8 as shipped. Can't find anything newer (I'm outside the US)

Thanks

Luminary
Posts: 89,285
Registered: ‎2009-01-27

Re: DGND3700v2 no local LAN access from wifi

look for wireless isolation feature in the router.

it will prevent communication between wireless and wired devices .
VPN Case Study

VPNCASESTUDY.COM

"Our Second To None VPN Related Setup Case Study[/COLOR][/URL]

"One Stop Solution To Your Netgear VPN Connectivity"

*Visit the site for Non-VPN related Doc & Links* [Windows & Mac user/support]





June Mizoguchi-
Aspirant
Posts: 5
Registered: ‎2012-07-26

Re: DGND3700v2 no local LAN access from wifi

Ah, if only it were that simple. That's what I thought at first too based on the symptoms. But its disabled. I even tried enabling it just to see and it definitely works, with isolation on I can only access the internet and nothing else on the local LAN. Switching off reverts back to the above behaviour where I can only access the router itself from Wifi.

I even tried to setup a guest wifi and specifically tick the local access box, but the behaviour is the same.

My DG834 worked just fine for years and I'd toss this one were it not that I need the higher wireless speeds.
Luminary
Posts: 89,285
Registered: ‎2009-01-27

Re: DGND3700v2 no local LAN access from wifi

all the devices under attach devices (router gui) shows the device name?
VPN Case Study

VPNCASESTUDY.COM

"Our Second To None VPN Related Setup Case Study[/COLOR][/URL]

"One Stop Solution To Your Netgear VPN Connectivity"

*Visit the site for Non-VPN related Doc & Links* [Windows & Mac user/support]





June Mizoguchi-
Aspirant
Posts: 5
Registered: ‎2012-07-26

Re: DGND3700v2 no local LAN access from wifi

Interesting result on that actually. It got me thinking..

Some of the devices attached to the router (wired) do not appear in the attached devices list at all until I ping them from the router. Then they appear with name and all. I still can't ping or access them from the wireless network, but I can, and always have been able to access them from a wired device.

I have an 8 port Netgear switch for the rest of the devices and some of these also appear in the table, but are also not ping-able from the wifi. Disconnecting this switch has no effect either.

It's looking like it could be an arp issue. I ran Wireshark and filtered on arp's. I can see the macbook broadcast for the mac address of the device being pinged. Nobody replies. Then the Netgear, who has the device physically attached to it, arps for the mac of the very same device. This mac should be in it's own mac table since the router can ping this same device. I assume the "attached devices" table is basically the routers arp table, however, if I ping the device, get it to appear in the attached devices table, I still cannot ping it from wifi. Remember, this device can all along access the internet and can be accessed from the wired network. Very odd.

I'm going to run the same test on a wired connection now. Just need to collect some more cables...
Luminary
Posts: 89,285
Registered: ‎2009-01-27

Re: DGND3700v2 no local LAN access from wifi

sounds like good idea

ARP seems to be an issues.
VPN Case Study

VPNCASESTUDY.COM

"Our Second To None VPN Related Setup Case Study[/COLOR][/URL]

"One Stop Solution To Your Netgear VPN Connectivity"

*Visit the site for Non-VPN related Doc & Links* [Windows & Mac user/support]





June Mizoguchi-
Aspirant
Posts: 2
Registered: ‎2012-07-29

Re: DGND3700v2 no local LAN access from wifi

Hi,

I am new to this forum and I guess I came here as many others in order to find some help....

I confirm the same issue as andref with my DGND3700v2 running the shipped firmware V1.1.00.08_1.00.08 . This is happening with my Android-tablet (Acer Iconia A500 running ICS 4.03) but if use my Android-phone running Gingerbread, everything works and I can see all other devices on the network.

I am getting nuts and I have tried enabling and then disabling again Wireless isolation but this does not help. I have reset the router and then re-installed all again but in vain.

When my Acer is connected, I can use Internet but I can't access any other wired resources in my LAN such as other PC, satellite-receivers etc. It is just like it was on a different network.

EDIT: just noted that if I connect my Android-phone (which does work), then my Acer can see it. It seems like my Acer can only see devices which are connected with WIFI and not LAN.

If connect my Acer to an Access Point which in turn is connected by wire to a small switch/router, then my Acer can see all devices. It is only when it connected directly to the DGND3700v2 in WIFI, it remains "isolated".

So my results seem similar to those of Andref except for when using my Android-phone which runs Gingerbread and not Ice Cream Sandwish. Perhaps it is a problem with ICS and the DGND3700v2 although this does not explain why things do not work for Andref unless he was trying a ANdroid-device with ICS too.

Any ideas? Shall I contact support? As things are standing now, this router is pretty useless for me. I bought it yesterday and I believe I have the right for a refund.
Aspirant
Posts: 5
Registered: ‎2012-07-26

Re: DGND3700v2 no local LAN access from wifi

Just to follow on what moster67 said. It seems like wireless devices can see each other, but not devices wired to the 3700. I have an IP camera that I can access from the laptops and my android phone, but none of these devices can access the Tivo and media server which is wired to the 3700.

Also, just like moster67, I have a switch and a second AP at the other end of the house. Devices connected to the second AP work fine and can see everything.

Interestingly unlike moster67, my android phone, also running Gingerbread behaves like the laptops and cannot see the wired devices.

I have logged a call with Netgear and was told to default the device and test with the shipped wifi settings. I have defaulted the device, but at least needed to change IP range to match the rest of the network. Needless to say, no change.

Awaiting further feedback...
Aspirant
Posts: 5
Registered: ‎2012-07-26

Re: DGND3700v2 no local LAN access from wifi

Firmware re-flash recommended by support. No change in behaviour.

Device returned.
Aspirant
Posts: 10
Registered: ‎2012-08-04

Re: DGND3700v2 no local LAN access from wifi

sounds the same as my problem, separate post made.
Discussion Stats
Top Contributors