Reply
Aspirant
Posts: 7
Registered: ‎2012-01-02

Netgear WNDR3400v2 constant internet loss

Hello,

I purchased a Netgear WNDR3400v2 wireless router about two weeks ago. For the first week I did not notice any problems. This second week owning it has been absolute hell, and I don't know why :confused:

I cannot reliably do anything on the internet, as I lose it constantly throughout the day, sometimes multiple times in an hour. My cable modem shows all signs green, but going to the router admin panel says Internet "not connected" during these outages. The troubleshooting tells me to cycle the power on my modem, which has no effect either way. If I wait 2-5 minutes without even power cycling my modem, but telling the router firmware that I have... it magically reconnects again, and everything is fine... until the next not so distant outage.

Does anyone have any suggestions? Can I post more information to help? I'm pretty computer savvy, but networking has always been a mysterious and confusing realm to me -- things just like to work or not, and I rarely understand the logic behind it!
01R Apprentice
Apprentice
Posts: 200
Registered: ‎2009-04-07

Re: Netgear WNDR3400v2 constant internet loss

check and see if this has a check mark Disable IGMP Proxying i dont know what it does but it may be the cause of the problem


does any one here know what wont work if i Disable IGMP Proxying ?
Aspirant
Posts: 3
Registered: ‎2012-01-04

Re: Netgear WNDR3400v2 constant internet loss

I am getting the exact same issue. So maddening. I have hired 2 people to come and look at it and they have no clue.
The error is:
The IP address lease 192.168.1.8 for the Network Card with network address C43DC7C7FFBD has been denied by the DHCP server 192.168.1.1 (The DHCP Server sent a DHCPNACK message).
This happens on all the devices.
I sure hope someone knows what the problem is.
01R Apprentice
Apprentice
Posts: 200
Registered: ‎2009-04-07

Re: Netgear WNDR3400v2 constant internet loss

i use to get those DHCPNACK messages set your stuff not to get the ips automaticly you set them up
Aspirant
Posts: 7
Registered: ‎2012-01-02

Re: Netgear WNDR3400v2 constant internet loss

Where do you see this error message? I don't see any errors -- my router admin panel simply says I am not connected to internet anymore (even though my modem is all green lights still). Waiting 5 minutes then attempting to reconnect through the admin panel works, but only until my next disconnect.

I will look for this "Disable IGMP Proxying" setting when I get home from work in a few hours -- any details on where I'd find it?

Also, are you suggesting I try to manually assign an IP address for each device connected to my router? Do you think they are conflicting and disconnecting me from the internet or something?
Aspirant
Posts: 2
Registered: ‎2012-01-04

Re: Netgear WNDR3400v2 constant internet loss

I also have this problem with a WNDR3400v2. I've owned it sense October and we have experienced the drops on all devices (laptops, touchpad, digital photo frames) over the last 2-3 months. I did not have this problem with my Cisco router. I'm reporting now because I have a few days off and actually have some time (I worked through Christmas - no time off).
I upgraded the firmware a few days ago to V1.0.0.12 but the problem persists.
Channel is set to auto and there are weak neighboring wifi's on every channel. but nothing close in terms of signal strength. (I checked with inSSIDer).
CMT Aspirant
Aspirant
Posts: 1
Registered: ‎2012-01-04

Re: Netgear WNDR3400v2 constant internet loss

I am having the same issues with my March 2011 WNDR3700v2. The strange thing is, I only saw the issue in the past 2 months. Updating the firmware had no effect. I still get completely random disconnects... 1 per day or 1 per minute, just depends on the phase of the moon I guess.
Aspirant
Posts: 3
Registered: ‎2012-01-03

Re: Netgear WNDR3400v2 constant internet loss

If there is problem in the wireless there are some basic truble shooting steps can be tried such as

1:changing the channel
2:try updating the firmware if available
3:try with different mode
Aspirant
Posts: 7
Registered: ‎2012-01-02

Re: Netgear WNDR3400v2 constant internet loss

Thank you for your post wilpher, but it this is not a wireless issue -- this happens to devices, including my PC, that are hard wired into the router.
Apprentice
Posts: 1,134
Registered: ‎2011-11-12

Re: Netgear WNDR3400v2 constant internet loss

Since y'all have new unit did you re-flash the newest firmware available on the Netgear web site? This should be done to test the ability to upgrade in the future and to correct new units that may have issues. Doing this eliminates one step of troubleshooting. The web site is wrong on the version listed but go ahead and download it and it will say the correct version 1.0.34.chk. Re-flash and once done hard reset for 30 seconds. Wait 30 seconds and power cycle. Now reconfigure back manually to your settings and try again.
Aspirant
Posts: 7
Registered: ‎2012-01-02

Re: Netgear WNDR3400v2 constant internet loss

Hi sabretooth,

I did try to download the latest version of the firmware on the site which is listed as WNDR3400v2 Firmware Version 1.0.0.16 and has the same version number once installed. It is the same version that came with my router, so no available upgrades are available to the firmware that I can find.
Apprentice
Posts: 1,134
Registered: ‎2011-11-12

Re: Netgear WNDR3400v2 constant internet loss

That is correct as the web page says .16 but actually downloads .34. Use this to re-flash the the same firmware. Once does hard reset, power cycle and reconfigure.
Aspirant
Posts: 7
Registered: ‎2012-01-02

Re: Netgear WNDR3400v2 constant internet loss

The version downloaded off the website is the same the router comes with, it's full version number is : V1.0.0.16_1.0.34 Is this where you are getting the .34 from?
Apprentice
Posts: 1,134
Registered: ‎2011-11-12

Re: Netgear WNDR3400v2 constant internet loss

Oh yeah, sorry, misread my file. V2 firmware is 1.0.0.16.
Aspirant
Posts: 1
Registered: ‎2012-01-07

Re: Netgear WNDR3400v2 constant internet loss

I also have one of these routers that I bought and installed back around the first of December. I upgraded the firmware to 1.0.0.16_1.0.34 prior to configuring it. Everything has been working fine up until a week or so ago. Since then, I've had it drop connections completely several times. When that occurs, I can't even ping it from a wired connection and can only recover by power cycling the router. I've gone several days without an occurrence, but I feel I'm living on borrowed time, and I'm afraid the next time it happens will be at the most inopportune time, like when I'm out of town and need to access my system remotely. Has anybody tried installing dd-wrt firmware? Are the dual-bands supported?
Aspirant
Posts: 1
Registered: ‎2013-02-10

Re: Netgear WNDR3400v2 constant internet loss

I solved this very similar problem, after lots of toiling, in a very simple way.

After reinstalling the firmware (same version as what was currently installed), I rebooted the router to factory settings. Once I was on the internet using the factory login (NETGEAR47), my speeds were back up to 20 mb/s, where they had been at 2 or so before. THEN I went ahead and changed the router name and login to what I had customized it prior to the reboot, and the speeds dropped again! Went ahead and rebooted again and stuck with the factory login information, still working MUCH better.

In brief: Reboot router to factory settings, don't change any settings, including the login.
Apprentice
Posts: 1,134
Registered: ‎2011-11-12

Re: Netgear WNDR3400v2 constant internet loss

Well, let's say the jury is still out on that one.
Aspirant
Posts: 4
Registered: ‎2013-02-01

Re: Netgear WNDR3400v2 constant internet loss

I have the wndr3400v2 it could be a bad cable or a bad spliter that would explan on off thing try moving the cords around to find a short in the cable line.
Discussion Stats
  • 17 replies
  • 16964 views
  • 0 kudos
  • 10 in conversation
Top Contributors