Reply

RN 104 very slow - 15 MBit/s

Hawk321
Guide

RN 104 very slow - 15 MBit/s

Hi,

 

my read and write speed on the RN104 is very slow, around 15 Mbit/s. Well the hdds are encrypted which will lead to a high CPU usage but neverthless it should be faster.

 

https://www.downloads.netgear.com/files/GDC/READYNAS-100/READYNAS_OS_6_SM_EN.pdf

 

on page 244  a graph shows the number of read and write operations per second. I cant find  that graph in my readynas os  6.10.5   dashboard. have activate some sort of advanced mode?

 

I also disabled now  SMB3 encryption and also  the checksum to increase the  speed . Is there anything else I can do like stated in that old document below. (the options are not longer available in os 6)

 

https://kb.netgear.com/21338/How-do-I-optimize-system-performance-on-my-ReadyNAS-Ultra-series-Ultra-...

 

 

Message 1 of 6
StephenB
Guru

Re: RN 104 very slow - 15 MBit/s


@Hawk321 wrote:

 

https://www.downloads.netgear.com/files/GDC/READYNAS-100/READYNAS_OS_6_SM_EN.pdf

 

on page 244  a graph shows the number of read and write operations per second. I cant find  that graph in my readynas os  6.10.5   dashboard. have activate some sort of advanced mode?

 


This graphs are only available in x86 ReadyNAS (RN312 or better).

 


@Hawk321 wrote:

 

my read and write speed on the RN104 is very slow, around 15 Mbit/s. Well the hdds are encrypted which will lead to a high CPU usage but neverthless it should be faster.

How are you measuring this?  Is the client connecting over gigabit ethernet, or something else?

Message 2 of 6
Hawk321
Guide

Re: RN 104 very slow - 15 MBit/s

I have Gigabit ethernet in my apartment and that’s the speed the copy manager from Win10 shows. Sometimes it even drops below 10 MBit/s
Message 3 of 6
StephenB
Guru

Re: RN 104 very slow - 15 MBit/s


@Hawk321 wrote:
I have Gigabit ethernet in my apartment and that’s the speed the copy manager from Win10 shows. Sometimes it even drops below 10 MBit/s

So the win10 system is not using wifi?

 

I've seen some posts here that say using disk encryption in the RN104 will cut the throughput in half, but it looks like you are fetting less than that.  What disks are you using? 

Message 4 of 6
Hawk321
Guide

Re: RN 104 very slow - 15 MBit/s

No, Iam using GB ethernet  with  a smart-managed switch from netgear.

 

I use Western Digital  8 TB disks chucked from WD MyBooks, should be relabeled  WD reds.

 

WD80EDAZ

WD80EZAZ

 

https://www.reddit.com/r/DataHoarder/comments/7fx0i0/wd_easystore_8tb_compendium/

 

MTU  is 1500 on the NAS and the WIN 10 PC.

Message 5 of 6
StephenB
Guru

Re: RN 104 very slow - 15 MBit/s


@Hawk321 wrote:

I use Western Digital  8 TB disks chucked from WD MyBooks, should be relabeled  WD reds.

 

WD80EDAZ

WD80EZAZ

 


A bit of an unknown then.

 

Do you have a spare CMR drive you could do a test install on?

Message 6 of 6
Top Contributors
Discussion stats
  • 5 replies
  • 196 views
  • 0 kudos
  • 2 in conversation
Announcements