Reply

Re: New Firmware v2.3.2.120 (XR500)

brandoff7
Star

Re: New Firmware v2.3.2.120 (XR500)

So connectivity dropped again yesterday on the XR500 with .120 running less than a week after previous event. Unfortunately I was not home and my partner could not do any troubleshooting beyond rebooting the modem.

 

All she was able to confirm was connectivity was lost on PC (Ethernet & DHCP), iPhone & iPad (Both on WiFi & DHCP). TV was still running Youtube & Twitch, albeit constantly buffering. Unfortunately I couldn't get her to trace where the connectivity was stopping whether it was DNS, Gateway or ISP.

 

Historically I've seen these drops be either DHCP WAN loss or an issue with using the XR500 as DNS. On previous occasions when it appeared internet was lost changing DNS on devices to either public DNS or ISP DNS resolved issues.

 

I'm capturing debug logs today to see if we can get anything and I'm getting LAN/WAN Packet capture to a USB device. Will try to capture an event.

Model: XR500|Nighthawk Pro Gaming Router
Message 226 of 331
Netduma-Fraser
NetDuma Partner

Re: New Firmware v2.3.2.120 (XR500)

Sorry to hear that but thank you for trying to get the logs, that will be really helpful
Message 227 of 331
Jefferzz93
Guide

Re: New Firmware v2.3.2.120 (XR500)

So I was having lots of issues with internet connection dropping constantly after installing firm ware... yes I did the factory reset upon installation etc. So I decided to do another factory reset. After the reset now I’m having a issue with my traffic prioritization saying no device found and stuck in a constant queue. Any fix for this?
Model: XR500|Nighthawk Pro Gaming Router
Message 228 of 331
Jakosaur
Guide

Re: New Firmware v2.3.2.120 (XR500)

@Jefferzz93 Have all the devices that were in Traffic Prioritization before the factory reset, connected again to the router? Traffic Prioriziation targets and services do not seem to get reset during a factory reset, or at-least did not for me causing that error.

Message 229 of 331
Netduma-Liam
NetDuma Partner

Re: New Firmware v2.3.2.120 (XR500)

Are the rules not lighting up read to indicate that traffic has been detected? How do you mean 'stuck in a queue'? Have you tried removing and re-adding the rules?

Message 230 of 331
Jefferzz93
Guide

Re: New Firmware v2.3.2.120 (XR500)

Hey, I’m talking about the traffic priority in the qos tab. When you click on the tab it will load up then it a message pops up saying no device found. When you scroll to bottom where the priority is it’s just stuck with the circle loading symbol. I can’t add device.
Message 231 of 331
Netduma-Liam
NetDuma Partner

Re: New Firmware v2.3.2.120 (XR500)

That's interesting, which devices would you be adding, a PC or a console presumably?

Could you disconnect the device you're looking to add and remove it from device manager then reconnect it?

Message 232 of 331
gerbear1990
Initiate

Re: New Firmware v2.3.2.120 (XR500)

I have the exact same problem, updated to the latest firmware and am having a "Device Not Found" error

 

Device_Not_Found.png

I have done a factory reset and the problem still persists.

Model: XR500|Nighthawk Pro Gaming Router
Message 233 of 331
gerbear1990
Initiate

Re: New Firmware v2.3.2.120 (XR500)

Device_Not_Found.jpg

 

Model: XR500|Nighthawk Pro Gaming Router
Message 234 of 331
Netduma-Fraser
NetDuma Partner

Re: New Firmware v2.3.2.120 (XR500)

@gerbear1990 please downgrade to the previous version, if the error appears then factory reset and then upgrade again, if it doesn't then upgrade and it should be fixed.
Message 235 of 331
Jefferzz93
Guide

Re: New Firmware v2.3.2.120 (XR500)

Yes my pc and Xbox... tried that and it didn’t work still says no device found... after factory resetting I am still get disconnects again. Sometimes 2-3 times a day have to reboot router then it all goes back to normal
Message 236 of 331
Kique94
Aspirant

Re: New Firmware v2.3.2.120 (XR500)

What is the img.md5 file that's ncluded with the new version for? I'm a noob the last one I downloaded only had the .img file
Message 237 of 331
Netduma-Fraser
NetDuma Partner

Re: New Firmware v2.3.2.120 (XR500)

@Jefferzz93 you'll need to do this: please downgrade to the previous version, if the error appears then factory reset and then upgrade again, if it doesn't then upgrade and it should be fixed.

@Kique94 it is to check the firmware version is official, you don't need to worry about that. The firmware file is .img and that is what you need to upgrade the router with.
Message 238 of 331
Jefferzz93
Guide

Re: New Firmware v2.3.2.120 (XR500)

When you says the previous version are you talking about the previous 3.0 version or the actual released version.
Message 239 of 331
Netduma-Fraser
NetDuma Partner

Re: New Firmware v2.3.2.120 (XR500)

@Jefferzz93 previous 3.0 version please, any will do
Message 240 of 331
Funstuff
Apprentice

Re: New Firmware v2.3.2.120 (XR500)

Hello,

Not sure if this has been brought up.

 

Unable to mail logs to Yahoo account. I am using smtp.mail.yahoo.com Tried port 465 and 587 both. Turned authentication on. After hitting apply the password disappears from Duma, Not sure if that is the issue or a security thing. I would think it would just leave the asterisks there. 

 

Here is log errors, I Xed out my e-mail

[email failed] ssmtp: Authorization failed (535 5.7.0 (#AUTH005) Too many bad auth attempts.), Monday, April 12, 2021 21:06:48
[email sent to: @xxxxx@yahoo.com] Monday, April 12, 2021 21:06:48
[DoS Attack: SYN/ACK Scan] from source: 72.47.238.67, port 443, Monday, April 12, 2021 21:06:48
[admin login] from source 192.168.8.3, Monday, April 12, 2021 21:06:37
[DoS Attack: ACK Scan] from source: 208.73.183.228, port 443, Monday, April 12, 2021 21:04:14
[DoS Attack: ACK Scan] from source: 208.73.183.228, port 443, Monday, April 12, 2021 20:59:14
[LAN access from remote] from 164.52.24.165:33650 to 192.168.8.2:21, Monday, April 12, 2021 20:58:49
[LAN access from remote] from 164.52.24.165:58430 to 192.168.8.2:21, Monday, April 12, 2021 20:58:48
[LAN access from remote] from 164.52.24.165:33896 to 192.168.8.2:21, Monday, April 12, 2021 20:58:47
[LAN access from remote] from 164.52.24.165:35696 to 192.168.8.2:21, Monday, April 12, 2021 20:58:47
[LAN access from remote] from 164.52.24.165:51873 to 192.168.8.2:21, Monday, April 12, 2021 20:58:46
[DumaOS] DHCP lease change., Monday, April 12, 2021 20:58:46
[DumaOS] DHCP new event., Monday, April 12, 2021 20:58:46
[DHCP IP: 192.168.8.5] to MAC address aa:f3:aa:67:3e:68, Monday, April 12, 2021 20:58:46
[LAN access from remote] from 164.52.24.165:57589 to 192.168.8.2:21, Monday, April 12, 2021 20:58:45
[Log Cleared] Monday, April 12, 2021 20:55:58

 

 

 

Model: XR500|Nighthawk Pro Gaming Router
Message 241 of 331
Netduma-Liam
NetDuma Partner

Re: New Firmware v2.3.2.120 (XR500)

I don't use Yahoo myself, but looking around a little, it would appear you’ll need to create App password in your Yahoo account settings. Go to ‘Account Security’ > Generate App password at the bottom of the page. In the dropdown, select “Other App” and then give it a name and click on “Generate”. Take this password and use it when setting up your email settings in DumaOS (Settings -> Content Filtering -> Email). Let me know if that helps.

Message 242 of 331
Funstuff
Apprentice

Re: New Firmware v2.3.2.120 (XR500)

@Netduma-Liam 

Well now it is not working for one I had set up that was working. Definitely could be operator error. But I think I researched and had everything correct. In the end I would like to use my Yahoo but it wants an app name and I do not know what app the XR500 uses to send mail.

For the one that worked on .104 I think

Info: used e-mail id

        mediacombb.net

Then the 3 entries are from trying ports 25, 587, 465

Uses authentication

 

Log file:

 

[email failed] ssmtp: Authorization failed (501 5.7.0 invalid LOGIN encoding), Wednesday, April 14, 2021 00:10:22
[email sent to: @XXXXXXX@mchsi.com] Wednesday, April 14, 2021 00:10:22
[email failed] ssmtp: Authorization failed (501 5.7.0 invalid LOGIN encoding), Wednesday, April 14, 2021 00:09:20
[email sent to: @XXXXXXXX@mchsi.com] Wednesday, April 14, 2021 00:09:20
[email failed] ssmtp: Authorization failed (501 5.7.0 invalid LOGIN encoding), Wednesday, April 14, 2021 00:08:27
[email sent to: @XXXXXXXX@mchsi.com] Wednesday, April 14, 2021 00:08:27
[Log Cleared] Wednesday, April 14, 2021 00:08:22

Message 243 of 331
Netduma-Liam
NetDuma Partner

Re: New Firmware v2.3.2.120 (XR500)

Looking around that error would suggest that the login credentials entered aren't correct, though it could be a similar issue to the Yahoo account. What mail service is this with?

Message 244 of 331
LiLAsN
Star

Re: New Firmware v2.3.2.120 (XR500)

So I managed to solve my router issues by NOT factory resetting.

After the issue popped up with the .120 update from my previous experience, I downgraded back to .104. The problem still persisted.
Factory resetting is a bit hard cos there's too many devices that I will need to configure to have static IPs again. Ain't nobody got time for that.

However recently, brandoff7 from an earlier post mentioned his devices not getting internet all of a sudden. That issue affected me as well at the same timing as his. I was gaming and then all of a sudden, kicked out of Blizzard servers on my wired PC connection.

Not only that, but my Broadlink Home Automation hub was also disconnected from its servers. In the so many years I had the Broadlink hub, it had never even once got this issue.
The thing is, brandoff7 is on the latest .120 firmware while I was on .104 firmware.
And My Amazon Echo not being able to play TuneIn radio issue persisted too.

However, I came across a permanent solution to all of my problems without the need to factory reset.
Usually, when it comes to restarting the internet, I will turn off the modem and the XR500 router for around 8 seconds before I power it on again.

This time, I turned the modem and router off for a good 10 minutes. Turned it back on again and finally, all connectivity issues were solved from all the devices. Even my Amazon Echo no longer has the failed to launch TuneIn issue. I gave it a few days to be sure. And true enough, it works. I was hesitant but finally made the move to upgrade to .120 again. And immediately did the same thing upon finishing the upgrade of turning off the modem and router for 10 minutes. (Take note, I have a static public address from my ISP that has not changed in years. So doing this won't give me a new IP address. So this is strictly a router thing).

And now, after 1 week just to be sure everything is normal, I can safely say that I still have not had any issues like all that I have mentioned above.

So for anyone with any internet connectivity issues and you feel like the router might be at fault but do not want to factory reset, the 10 minute of shutting off the modem and XR500 router seem to work perfectly well without any hiccups.
So thought I might share this method to you all. Smiley Happy

Message 245 of 331
brandoff7
Star

Re: New Firmware v2.3.2.120 (XR500)

Fortunately/unfortunately...I don’t know which at this point.

I haven’t had another drop and it’s been almost a week since the last event, everything seems to be running stable. I’m hoping we have another event soon to capture. I’ve had a USB Flash Drive plugged into XR500 with debug logging and LAN/WAN packet capture enabled since. So when we have an event we’ll have the pcap files to show network traffic during an event and debug logs.

Today I put a Meraki MX firewall behind the XR500 and I have setup and am using the meraki inbuilt monitoring and alerting to track failure events to within 5 minutes and then easily grab the pcap file before it’s overwritten.

I also had some feedback from Tim Cheng advising that the change from daylight savings time may have affected the router last week.

In some positive news, I can confirm on .120 WiFi Calling is working on iOS. It was not working on any beta firmware prior to this.

Will keep monitoring my xr500 and report back over the next couple of days.
Model: XR500|Nighthawk Pro Gaming Router
Message 246 of 331
Funstuff
Apprentice

Re: New Firmware v2.3.2.120 (XR500)

 

@Netduma-Liam That is my isp, Mediacom's e-mail service and it worked before. I doubt I botched every time I've typed it in which is about a dozen. I also reset up my mail client withh the same password to verify it and can send to it from Yahoo.

 

Curious as to why the log shows in the error as ssmtp, guessing just the way the developer wrote it?

 

Giving up on the Yahoo mail, guessing your router just isn't capable.

 

Edit: Is this working for others and what settings are they using?

Model: XR500|Nighthawk Pro Gaming Router
Message 247 of 331
minino
Apprentice

Re: New Firmware v2.3.2.120 (XR500)

For those who have the problem of device not found, the same happened to me and I had to put firmware .66 and update to 114 No beta from the router, so the error disappeared and then I went up to beta 120 without doing a factory reset. On the other hand, for apex legends the cloud is a little better but it still needs a lot of improvement since although I only select the server area with a filter, it always expels you since it takes host in different parts and does not filter correctly so that you select host from the area that marks, will there be cloud improvements in this regard?
Model: XR500|Nighthawk Pro Gaming Router
Message 248 of 331
Netduma-Fraser
NetDuma Partner

Re: New Firmware v2.3.2.120 (XR500)

@Funstuff is your XR in the DMZ of your ISP modem/router? If not I'd suggest you do that as it could be blocking it.

@minino we're still working on that yes and will put out a cloud
Message 249 of 331
Funstuff
Apprentice

Re: New Firmware v2.3.2.120 (XR500)

@Netduma-Fraser Hmmm, the modem is a Motorola MB8600. I will look into seeing how to set up DMZ on it, but I thought that was just a router feature.

Model: XR500|Nighthawk Pro Gaming Router
Message 250 of 331
Discussion stats
Announcements