× Introducing the Orbi 970 Series Mesh System with WiFi 7 technology. For more information visit the NETGEAR Press Room.
Orbi WiFi 7 RBE973

New Firmware v2.3.2.120 (XR500)

Netduma-Fraser
NetDuma Partner

Re: New Firmware v2.3.2.120 (XR500)

@Jamstaaa Using DFS channels can increase latency, which could be throwing off the speed tests. That's just a theory based on what you've said, it shouldn't flood the router - are you using IPv6?
Message 51 of 607
Jamstaaa
Apprentice

Re: New Firmware v2.3.2.120 (XR500)

@Netduma-Fraser 

I changed to a Non DFS channel and observed the same issue. No IPv6 is off

Message 52 of 607
Jamstaaa
Apprentice

Re: New Firmware v2.3.2.120 (XR500)


@Jamstaaa wrote:

@Netduma-Fraser 

I changed to a Non DFS channel and observed the same issue. No IPv6 is off


Actually I say that but on device manager many of my devices have IPv6 addresses. Where do you toggle IPv6?

Message 53 of 607
Netduma-Fraser
NetDuma Partner

Re: New Firmware v2.3.2.120 (XR500)

@Jamstaaa you can see IPv6 settings in Settings > Advanced, would be interesting to see if that is off, if it is then it may explain the problem
Message 54 of 607
Jamstaaa
Apprentice

Re: New Firmware v2.3.2.120 (XR500)

@Netduma-Fraser 

It is set to disabled there

Message 55 of 607
mathmath51
Apprentice

Re: New Firmware v2.3.2.120 (XR500)

Hi,

I don't know if it's a bug or not as it's the first time I try this network configuration.

I've connected directly my XR500 to the SFR (prench fiber provider) ONT and used the VCI Vendor Class Identifier (Option 60) to connect to the internet.

By doing that, the QOS automatically got disabled : when I go to the QOS page I have the pop up saying that it's disabled and when I close it, on top of the screen, next to the label "Congestion Control" I have "[QOS disabled]" in grey and everything else in the page is in grey, preventing me to do anything.

 

Is that normal ?

 

If I go back to a more traditionnal set up with the XR500 connected to the SFR box and stop using the VCI Vendor Class Identifier (Option 60) the QOS is enabled again.

 

Thanks

Model: XR500|Nighthawk Pro Gaming Router
Message 56 of 607
Netduma-Fraser
NetDuma Partner

Re: New Firmware v2.3.2.120 (XR500)

Thanks @Jamstaaa I'm going to have the team look at this - if DumaOS thinks IPv6 is enabled when it isn't that could be causing some issues.

@mathmath51 Interesting, when using option 60, in the Congestion Control 3 line option menu can you re-enable QoS at all?
Message 57 of 607
Jamstaaa
Apprentice

Re: New Firmware v2.3.2.120 (XR500)

@Netduma-Fraser 

I thought that area was just for WAN IPv6? Should I enable IPv6 in that area to help my DHCP issue? You can see below that devices have IPv6 addresses even though under Adanvanced > IPv6 is disabled.

 

2021-03-20 15_58_15-Device Manager - DumaOS - Brave.png

Message 58 of 607
Netduma-Fraser
NetDuma Partner

Re: New Firmware v2.3.2.120 (XR500)

@Jamstaaa if IPv6 was enabled it would have LAN options there as well. If your ISP supports IPv6 then you can try it. I can't see if as the picture hasn't been moderated but I know what you mean.
Message 59 of 607
mathmath51
Apprentice

Re: New Firmware v2.3.2.120 (XR500)


@Netduma-Fraser wrote:
@mathmath51Interesting, when using option 60, in the Congestion Control 3 line option menu can you re-enable QoS at all?

After messing around with changing back to without option 60 etc. I figured it out : when you select option 60, it checks the "disable QoS" check box in the QoS "little" menue of the QoS page.

Weird.

 

I just unchecked the option and it seems to work now.

Message 60 of 607
Jamstaaa
Apprentice

Re: New Firmware v2.3.2.120 (XR500)

@Netduma-Fraser 

I am on Sky Fibre UK using the DHCP Option 61. Do you think this will work with IPv6?

Message 61 of 607
Netduma-Fraser
NetDuma Partner

Re: New Firmware v2.3.2.120 (XR500)

@mathmath51 that's very odd, thanks for bringing it to our attention, we'll take a look.

@Jamstaaa as far as I can see Sky do support IPv6 so try it and see if it is any better
Message 62 of 607
Jamstaaa
Apprentice

Re: New Firmware v2.3.2.120 (XR500)

@Netduma-Fraser 

Is there any issues with IPv6 at the moment? I know QoS wasnt working with IPv6 previously?

 

Also it seems that native IPv6 isnt supported by Duma OS? Sky do have an IPv6 network but my router seems to go to 6to4 tunnel instead of getting an IPv6 address

Message 63 of 607
Raf1212
Apprentice

Re: New Firmware v2.3.2.120 (XR500)

@Netduma-Fraser 

htm resetting didn't help, it's even worse,
- I lost access to routerlogin.com for 20 minutes, then
-I lost access to wifi then
-then devices on the cable cut off from the internet and then
- the router restarted itself
I turned off ipv6 because the router is going crazy, I find that ipv6 is not working properly
-again shows isp orange in the xr500 device table,

 

https://imgur.com/UJE5utd

Message 64 of 607
Netduma-Fraser
NetDuma Partner

Re: New Firmware v2.3.2.120 (XR500)

@Jamstaaa it should be better now as we made improvements to it, if you could try and let us know, that would be really helpful. Did you use Auto config/auto detect and that is what it selected?

@Raf1212 that's very odd behavior, thanks for letting us know. That's showing a device with your public IP address?
Message 65 of 607
Jamstaaa
Apprentice

Re: New Firmware v2.3.2.120 (XR500)


@Netduma-Fraser wrote:
@Jamstaaait should be better now as we made improvements to it, if you could try and let us know, that would be really helpful. Did you use Auto config/auto detect and that is what it selected?

Yep on auto detect

 

https://pasteboard.co/JTwInRi.png

 

I did a test and currently with IPv6 switched on my devices can now connect to the router straight away and get an IPv6 address but IPv4 fails as observed before. This would be fine, however if a device only has an IPv6 address it cannot access the internet at all.

Message 66 of 607
Raf1212
Apprentice

Re: New Firmware v2.3.2.120 (XR500)

@Netduma-Fraser and I forgot to add that the router login page freezes after a while, only opening a new tab helps, turning off adblock orange does not change anything

Message 67 of 607
Raf1212
Apprentice

Re: New Firmware v2.3.2.120 (XR500)

@Netduma-Fraser  ,       the same logs how      @spdsk8race     

Message 68 of 607
Raf1212
Apprentice

Re: New Firmware v2.3.2.120 (XR500)

@Netduma-Fraser For me, half of the devices show ipv6 addresses as turned off, and when they are turned on, some of them either do not show or disappear after a while

Message 69 of 607
Raf1212
Apprentice

Re: New Firmware v2.3.2.120 (XR500)


@Netduma-Fraser wrote:
@Jamstaaait should be better now as we made improvements to it, if you could try and let us know, that would be really helpful. Did you use Auto config/auto detect and that is what it selected?

@Raf1212that's very odd behavior, thanks for letting us know. That's showing a device with your public IP address?

@Netduma-Fraser does not show any ip address,only mac adres

Message 70 of 607
Netduma-Fraser
NetDuma Partner

Re: New Firmware v2.3.2.120 (XR500)

@Jamstaaa can you switch IPv6 to use DHCP6 please and see if it is better?
@Raf1212 how long are you on each page before it freezes? Which IPv6 type are you using in settings?
Message 71 of 607
Jamstaaa
Apprentice

Re: New Firmware v2.3.2.120 (XR500)

@Netduma-Fraser 

Assuming you mean DHCP in the selection box?

https://pasteboard.co/JTxq39v.png

Message 72 of 607
Netduma-Fraser
NetDuma Partner

Re: New Firmware v2.3.2.120 (XR500)

@Jamstaaa Sorry, yes please!
Message 73 of 607
Jamstaaa
Apprentice

Re: New Firmware v2.3.2.120 (XR500)

Message 74 of 607
Jamstaaa
Apprentice

Re: New Firmware v2.3.2.120 (XR500)

@Netduma-Fraser 

I also dont get a router local IP either when using the DHCP option

https://pasteboard.co/JTy1ttk.png

Message 75 of 607
Top Contributors
Announcements

Orbi WiFi 7