Discussion stats
  • 24 replies
  • 2109 views
  • 4 kudos
  • 5 in conversation
Announcements

Reply
Highlighted
Guide

No Internet on LAN Ports WiFi fully connectivity

I have full connectivity via Wif; however, I cannot connect to anything via the LAN.  If I turn off wifi on either of my macbooks, I am not able to access the internet at all.  My synology backup along with my canon 8350cdn printer are not accessible.  It has worked previously; however, I am completely baffled as to what changed.

 

Internet LED is blinking versus solid.

 

Firmware version XR500 V2.3.2.40

 

Xfinity router connected to XR500

Model: XR500|Nighthawk Pro Gaming Router
Message 1 of 25

Accepted Solutions
Highlighted
NetDuma Partner

Re: No Internet on LAN Ports WiFi fully connectivity

Okay that's very strange it happened then, let us know if it happens again after a reset.

View solution in original post

Message 7 of 25

All Replies
Highlighted
Guru

Re: No Internet on LAN Ports WiFi fully connectivity

Swap LAN cables? 

is the LAN port LEDs blinking at all with a device conntecte? 

Try a factory reset and setup from scratch...do the LAN ports come alive after that? 

Try a FW downgrade to v32...


My Setup (Cable 900Mbps/50Mbps)>CAX80>Orbi RBK853 v3.2.15.2#(Router Mode)
Additional NG HW: C7800/CM1100/CM1200, Orbi CBK40, Orbi RBK50/RBK853, R7800, R7960P, EX7500/EX7700, XR450 and WNHDE111
Message 2 of 25
Highlighted
NetDuma Partner

Re: No Internet on LAN Ports WiFi fully connectivity

Do you have any consoles connected running in instant on/standby modes at all? If so disable those features and then reboot the router, does that resolve the issue?
Message 3 of 25
Highlighted
Guide

Re: No Internet on LAN Ports WiFi fully connectivity

No devices in stand by.

Message 4 of 25
Highlighted
Guide

Re: No Internet on LAN Ports WiFi fully connectivity

LAN cables are new and LEDs are blinking as if there is activity.  I will try the factory reset and set it up again.

Message 5 of 25
Highlighted
Guru

Re: No Internet on LAN Ports WiFi fully connectivity

Smiley Happy


My Setup (Cable 900Mbps/50Mbps)>CAX80>Orbi RBK853 v3.2.15.2#(Router Mode)
Additional NG HW: C7800/CM1100/CM1200, Orbi CBK40, Orbi RBK50/RBK853, R7800, R7960P, EX7500/EX7700, XR450 and WNHDE111
Message 6 of 25
Highlighted
NetDuma Partner

Re: No Internet on LAN Ports WiFi fully connectivity

Okay that's very strange it happened then, let us know if it happens again after a reset.

View solution in original post

Message 7 of 25
Highlighted
Guide

Re: No Internet on LAN Ports WiFi fully connectivity

Reset worked.  Very odd.

Message 8 of 25
Highlighted
Guru

Re: No Internet on LAN Ports WiFi fully connectivity

Glad the reset worked. Let us know if that happens again. If it does, the unit may need to be RMA. LAN ports should not fail. 

 

Enjoy. Smiley Wink


My Setup (Cable 900Mbps/50Mbps)>CAX80>Orbi RBK853 v3.2.15.2#(Router Mode)
Additional NG HW: C7800/CM1100/CM1200, Orbi CBK40, Orbi RBK50/RBK853, R7800, R7960P, EX7500/EX7700, XR450 and WNHDE111
Message 9 of 25
Highlighted
Guide

Re: No Internet on LAN Ports WiFi fully connectivity

Unfortunately, the fix is short lived.  I disconnected my laptop and reconnected with no LAN connectivity.  It appears that if I disconnect or device goes into sleep mode, it breaks.  This router worked after initial setup for a few months.  I did nothing to change anything.  Not sure what else to do at this point.  My opinion of Netgear is very low at this point.

Message 10 of 25
Highlighted
NetDuma Partner

Re: No Internet on LAN Ports WiFi fully connectivity

Try the hotfix available here and hopefully that will resolve it: https://forum.netduma.com/topic/28523-new-xr500-hotfix-firmware-for-drop-outs/
Message 11 of 25
Highlighted
Guru

Re: No Internet on LAN Ports WiFi fully connectivity

Sounds like a possible faulty unit. I would ask NG for an RMA.

https://www.netgear.com/mynetgear/registration/login.aspx


@navigent2 wrote:

Unfortunately, the fix is short lived.  I disconnected my laptop and reconnected with no LAN connectivity.  It appears that if I disconnect or device goes into sleep mode, it breaks.  This router worked after initial setup for a few months.  I did nothing to change anything.  Not sure what else to do at this point.  My opinion of Netgear is very low at this point.


 


My Setup (Cable 900Mbps/50Mbps)>CAX80>Orbi RBK853 v3.2.15.2#(Router Mode)
Additional NG HW: C7800/CM1100/CM1200, Orbi CBK40, Orbi RBK50/RBK853, R7800, R7960P, EX7500/EX7700, XR450 and WNHDE111
Message 12 of 25
Highlighted

Re: No Internet on LAN Ports WiFi fully connectivity

this is the same issue i get once a day (sometimes i get longer)

same as a few other threads in the forums. Smiley Sad

Message 13 of 25
Highlighted
NetDuma Partner

Re: No Internet on LAN Ports WiFi fully connectivity

Hi Pie, have you tried the hotfix firmware or any of the workarounds you've seen? E.g. disabling instant on/standby mode on the console or using a switch.
Message 14 of 25
Highlighted

Re: No Internet on LAN Ports WiFi fully connectivity

Hi!
Firmware applied today so will see how that goes.

The switch doesn't seem to make a difference. Devices plugged into the switch can still communicate with each other, sometimes I can communicate with them from a device connected to the xr500, but this is rare. But they always lose internet access.
Message 15 of 25
Highlighted
NetDuma Partner

Re: No Internet on LAN Ports WiFi fully connectivity

Yeah I know, for some reason having the switch there usually prevents the issue, probably because the switch is always active and handles the WOL better than the router at the moment. Let us know how the firmware goes.
Message 16 of 25
Highlighted

Re: No Internet on LAN Ports WiFi fully connectivity

It is very strange.

I've had it happen during a teamviewer session before.

I have my laptop connected via ethernet to the XR500 and all of a sudden it switches over to WiFi (luckily it happens so quickly the connection doesn't seem to be affected)

Message 17 of 25
Highlighted
NetDuma Partner

Re: No Internet on LAN Ports WiFi fully connectivity

Okay thanks for the info. Let us know if the hotfix works!
Message 18 of 25
Highlighted
Guide

Re: No Internet on LAN Ports WiFi fully connectivity

Hi
Having the same problem here even with the hotfix.
Message 19 of 25
Highlighted
Guru

Re: No Internet on LAN Ports WiFi fully connectivity

I would returne the unit and get another or ask NG support for a RMA. 


My Setup (Cable 900Mbps/50Mbps)>CAX80>Orbi RBK853 v3.2.15.2#(Router Mode)
Additional NG HW: C7800/CM1100/CM1200, Orbi CBK40, Orbi RBK50/RBK853, R7800, R7960P, EX7500/EX7700, XR450 and WNHDE111
Message 20 of 25
Highlighted
NetDuma Partner

Re: No Internet on LAN Ports WiFi fully connectivity

Have you tried the alternate options mentioned on the community such as using a switch?
Message 21 of 25
Highlighted

Re: No Internet on LAN Ports WiFi fully connectivity

quick update. I've been running the hotfix for a few weeks now (since my last comment) and I still have to reboot daily. Running through another switch doesn't make a difference, my devices running through my switch also lose connectivity The one thing I haven't tried yet is resetting, but I need to do that when I remember at a convenient time, not when I'm driving to work!
Message 22 of 25
Highlighted
Guru

Re: No Internet on LAN Ports WiFi fully connectivity

Let us know if a factory reset and setup from scratch results in something different.


@PieCaptain wrote:
quick update. I've been running the hotfix for a few weeks now (since my last comment) and I still have to reboot daily. Running through another switch doesn't make a difference, my devices running through my switch also lose connectivity The one thing I haven't tried yet is resetting, but I need to do that when I remember at a convenient time, not when I'm driving to work!

 


My Setup (Cable 900Mbps/50Mbps)>CAX80>Orbi RBK853 v3.2.15.2#(Router Mode)
Additional NG HW: C7800/CM1100/CM1200, Orbi CBK40, Orbi RBK50/RBK853, R7800, R7960P, EX7500/EX7700, XR450 and WNHDE111
Message 23 of 25
Highlighted

Re: No Internet on LAN Ports WiFi fully connectivity

another update!

I've not had a chance to do the factory default settings yet, HOWEVER, i haven't had to reset the router for 6 days!

I noticed  V2.3.2.56 is now available, but he patch notes suggest it doesn't address this issue, so i am reluctant to upgrade to this version just yet

Message 24 of 25
Highlighted
NetDuma Partner

Re: No Internet on LAN Ports WiFi fully connectivity

That's great to hear! Yes probably best to keep it on the version you're on at the moment and if it happens again then update to see if that helps.
Message 25 of 25