× NETGEAR is aware of a growing number of phone and online scams. To learn how to stay safe click here.
Orbi WiFi 7 RBE973
Reply

Re: XR1000 - Not getting full speeds during speed tests (speedtest.net)

Xcel
Apprentice

XR1000 - Not getting full speeds during speed tests (speedtest.net)

Without the router in the loop, I consistantly get 940Mbps down and 920Mbps up. With it between my computer and the ONT I get 760ish down and 780-820 up. This is with Congestion Control at 100%.

Message 1 of 12
Xcel
Apprentice

Re: XR1000 - Not getting full speeds during speed tests (speedtest.net)

If I completely disable QOS, I get near full speeds. When running the tests with QOS on, I have other devices connected to the router but they are not actively accessing the internet.

Message 2 of 12
Netduma-Fraser
NetDuma Partner

Re: XR1000 - Not getting full speeds during speed tests (speedtest.net)

Without QoS disabled what settings have you changed on QoS? Are you using Armor, Traffic Controller etc?
Message 3 of 12
Xcel
Apprentice

Re: XR1000 - Not getting full speeds during speed tests (speedtest.net)

Armor is disabled, not using traffic controller, added Xbox to traffic prioritizaion and disabled all devices, Bandwith allocation left at default

Message 4 of 12
Netduma-Fraser
NetDuma Partner

Re: XR1000 - Not getting full speeds during speed tests (speedtest.net)

How did you add the Xbox to Traffic Prio specifically - did you use manual ports?
Message 5 of 12
Xcel
Apprentice

Re: XR1000 - Not getting full speeds during speed tests (speedtest.net)

I added it as a games console. No settings changed

Message 6 of 12
Netduma-Liam
NetDuma Partner

Re: XR1000 - Not getting full speeds during speed tests (speedtest.net)

How are you measuring your speeds, using a third party application like speedtest.net, or Connection Benchmark?

 

I'd suggest doing both and comparing the two results.

Message 7 of 12
Xcel
Apprentice

Re: XR1000 - Not getting full speeds during speed tests (speedtest.net)

Sppedtest.net (many servers)

Message 8 of 12
Xcel
Apprentice

Re: XR1000 - Not getting full speeds during speed tests (speedtest.net)

They are slower on both speetest and the internal router test. 

Message 9 of 12
Netduma-Fraser
NetDuma Partner

Re: XR1000 - Not getting full speeds during speed tests (speedtest.net)

Reset bandwidth allocation even if you haven't changed it and test again please
Message 10 of 12
Xcel
Apprentice

Re: XR1000 - Not getting full speeds during speed tests (speedtest.net)

That seemed to get me pretty close. How often will I need to do do this? I have never set anything manually on the distribution

Message 11 of 12
Netduma-Fraser
NetDuma Partner

Re: XR1000 - Not getting full speeds during speed tests (speedtest.net)

Just doing it that one time should be enough, keep us posted!
Message 12 of 12
Discussion stats
  • 11 replies
  • 2752 views
  • 0 kudos
  • 3 in conversation
Announcements

Orbi WiFi 7