× Introducing the Orbi 970 Series Mesh System with WiFi 7 technology. For more information visit the NETGEAR Press Room.
Orbi WiFi 7 RBE973
Reply

Re: XR500 slow LAN & 5GHz speeds

Bat-n-Ball
Apprentice

XR500 slow LAN & 5GHz speeds

I have an XR500 router and I never seem to get close to 1 Gig speeds when my 1-gig-capable devices are connected to it.

 

I have a My Cloud Pro Series PR2100 NAS storage device with 2x4TB WD Red NAS Hard Drives in. The NAS is connected to a Netgear X4S D7800 router which is in 5GHz bridge mode:

 

PC <Ethernet> XR500 <5GHz> D7800 in 5GHz Bridge Mode <Ethernet> NAS

 

The NAS is connected via Wi-Fi bridge because of the ticking sounds from the hard disk actuator arms and therefore I do not want it in the same room as my XR500.

 

At first, I thought that the Wi-Fi link was the issue for slow speeds, so I plugged my NAS directly into the XR500 with a Cat 7 ethernet cable. The speeds I got transferring a 1GB file were:

 

605mbps download, 215mbps upload.

 

These speeds are nowhere near the capabilities of a 1 Gig port with a device capable of 1 Gig transfer speeds connected to it.

 

If I take the XR500 out of the loop and connect it directly to My PC, the speeds I get  are approaching 1 Gigabit speeds, confirming my PC & NAS are both capable: 

 

880mbps download, 864mbps upload.

 

Can someone please advise me on what might be wrong with the transfer speeds when my XR500 is in the loop?

 

Thank you.

 

P.S.
I have already raised this issue with the people over in the NETDUMA forum. If you want to brief yourself on what we have tried so far, the thread is here:
https://forum.netduma.com/topic/30244-slow-send-rate-over-5ghz-wi-fi/

 

Message 1 of 3

Accepted Solutions
Bat-n-Ball
Apprentice

Re: XR500 slow LAN & 5GHz speeds

This issue is now resolved. It appears it was a network card driver issue on the PC, with the Auto Negotiation setting failing to 'negotiate' the correct tranfer speeds between devices.

 

I have posted a fuller reply over in the NETDUMA forum:
https://forum.netduma.com/topic/30244-slow-send-rate-over-5ghz-wi-fi/

View solution in original post

Message 3 of 3

All Replies
Netduma-Fraser
NetDuma Partner

Re: XR500 slow LAN & 5GHz speeds

Sorry we weren't able to resolve your issue. Hopefully some people more familiar with this can help, otherwise definitely make a ticket.
Message 2 of 3
Bat-n-Ball
Apprentice

Re: XR500 slow LAN & 5GHz speeds

This issue is now resolved. It appears it was a network card driver issue on the PC, with the Auto Negotiation setting failing to 'negotiate' the correct tranfer speeds between devices.

 

I have posted a fuller reply over in the NETDUMA forum:
https://forum.netduma.com/topic/30244-slow-send-rate-over-5ghz-wi-fi/

Message 3 of 3
Discussion stats
  • 2 replies
  • 2242 views
  • 2 kudos
  • 2 in conversation
Announcements

Orbi WiFi 7