Reply
Highlighted
Tutor

New RAX200 firmware 1.0.3.102_1.0.56. ???

Netgear may have made a mistake in pushing out firmware 1.0.3.102_1.0.56 for the RAX200 router.   This firmware is not listed on the Netgear Support site.   This firmware is showing as an download on both the app and when logged in with a browser.   

 
After the router automatically loaded this firmware, several bugs appeared.   The attached devices page shows the wifi connections as “(null)”, devices several actively using the network do not appear on the device page.   Attached is a photo of the router's page suggesting that the firmware be loaded.
 
Please have Netgear confirm if this firmware is compatible with the RAX200.  
 
 
 

1E9B426E-CFEA-4E6A-AE11-7FC2DB20E2EA.jpeg

Model: RAX200|Nighthawk Tri-band AX12 12-Stream Wi-Fi 6 Router
Message 1 of 9
Highlighted
Luminary

Re: New RAX200 firmware 1.0.3.102_1.0.56. ???

Also regarding the devices..not having the issue here...I'd try re-downloading it and loading it again manually.  (See link in previous post).  If still no-go, you might have to factory reset the router.  But confirming Device names and details are loading on one of my RAX200 devices with this firmware.  There's another bug regarding wrong data being displayed (I've actually got a ticket w/ Netgear support), but that's persisted through previous firmware versions as well as this one.


@David1212 wrote:

Netgear may have made a mistake in pushing out firmware 1.0.3.102_1.0.56 for the RAX200 router.   This firmware is not listed on the Netgear Support site.   This firmware is showing as an download on both the app and when logged in with a browser.   

 
After the router automatically loaded this firmware, several bugs appeared.   The attached devices page shows the wifi connections as “(null)”, devices several actively using the network do not appear on the device page.   Attached is a photo of the router's page suggesting that the firmware be loaded.
 
Please have Netgear confirm if this firmware is compatible with the RAX200.  
 
 
 

1E9B426E-CFEA-4E6A-AE11-7FC2DB20E2EA.jpeg


 

Message 2 of 9
Highlighted
Luminary

Re: New RAX200 firmware 1.0.3.102_1.0.56. ???

Apparently my other post didn't save, so appologies if this is a duplicate..

 

Good Find!  The firmware is listed on the download page and the file as 1.0.2.102. not 1.0.**3**.102...however when loading it, the Router does indeed show 1.0.3.102 .

 

The release notes are here: https://kb.netgear.com/000062406

 

@Christian_R  is it possible you can help more insight into the version number details?  Looks like either the actual firmware or the release page and download pages are in error?

 

 

 

Message 3 of 9
Highlighted
Tutor

Re: New RAX200 firmware 1.0.3.102_1.0.56. ???

Hello,

 
After finding the problems with 1.0.3.102_1.0.56 firmware, I tried to resolve the issues by
* Rebooted  several times
* Using a paper clip to hold the reset button for 10 seconds then re-setup the router 
* Using a paper clip to hold the reset button for 120 seconds then re-setup the router 
 
Problems included the device list having a category (null) for items that should be coded to one of the three wifi bands.  More than half the devices on the network were not showing.  With my family working and going to school from home, these problems and my trouble shooting was very disruptive. 
 
I checked again today.  The support website (https://www.netgear.com/support/product/RAX200.aspx#download ) only lists the older 1.0.2.102 firmware.  The Nighthawk app and router page show the 1.0.3.102 firmware.  
 
Searching the internet seems to show that 1.0.3.102 may be for the RAX80, but this could be a coincidence. 
 
 

 

Model: RAX200|Nighthawk Tri-band AX12 12-Stream Wi-Fi 6 Router
Message 4 of 9
Highlighted
Luminary

Re: New RAX200 firmware 1.0.3.102_1.0.56. ???

Wow, I need to adjust my prior post...After updating to 1.0.2.102 literally right after the router updated to 1.0.3.102 ...never got to experience 1.0.2.102...very unusual!

 

Looking at the device console log, it does look like the firmware is indeed intended for the RAX200, showing an excerpt from that:

==========================version==============================
Release version : 802.11ac Triple Band Gigabit Wireless Router RAX200
U12H390T00/V1.0.3.102/1.0.56
Time : Sep 18 2020 17:02:05
CFE version : V1.0.29
==========================routerinfo==============================
HW Version - AX11000

 

***

 

You can verify yourself by going to: http://IP-of-Router/debug.htm.  (for example: http://192.168.1.1/debug.htm ) .

Then save debug log, unzip it, and open up the console_log file with a text editor (Notepad for example) and search for the version number 1.0.3.102 .

It appears Netgear's release process is just all over the place.  From your screenshot, I'm hopeful this sneaky update at least reduces Netgear Armor issues....will need to see what they say.

 

Message 5 of 9
Highlighted
Guide

Re: New RAX200 firmware 1.0.3.102_1.0.56. ???


David1212, 

I installed, with no issues. Attached devices all are shown properly. After installing, I performed a factory reset using the pin hole. Then I setup my router accordingly. That was 2 days ago, I have not encountered any bugs, disconnects or router going into a frozen state.


@David1212 wrote:

Netgear may have made a mistake in pushing out firmware 1.0.3.102_1.0.56 for the RAX200 router.   This firmware is not listed on the Netgear Support site.   This firmware is showing as an download on both the app and when logged in with a browser.   

 
After the router automatically loaded this firmware, several bugs appeared.   The attached devices page shows the wifi connections as “(null)”, devices several actively using the network do not appear on the device page.   Attached is a photo of the router's page suggesting that the firmware be loaded.
 
Please have Netgear confirm if this firmware is compatible with the RAX200.  
 
 
 

1E9B426E-CFEA-4E6A-AE11-7FC2DB20E2EA.jpeg


@David1212 wrote:

Netgear may have made a mistake in pushing out firmware 1.0.3.102_1.0.56 for the RAX200 router.   This firmware is not listed on the Netgear Support site.   This firmware is showing as an download on both the app and when logged in with a browser.   

 
After the router automatically loaded this firmware, several bugs appeared.   The attached devices page shows the wifi connections as “(null)”, devices several actively using the network do not appear on the device page.   Attached is a photo of the router's page suggesting that the firmware be loaded.
 
Please have Netgear confirm if this firmware is compatible with the RAX200.  
 
I installed, with no issues. Attached devices all are shown properly.
 
 

1E9B426E-CFEA-4E6A-AE11-7FC2DB20E2EA.jpeg


 

Model: RAX200|Nighthawk Tri-band AX12 12-Stream Wi-Fi 6 Router
Message 6 of 9
Highlighted
Luminary

Re: New RAX200 firmware 1.0.3.102_1.0.56. ???

Also regarding the Device List, mine is still fine on 1.0.3.102. See attached screenshot showing device categories as well as the firmware version and device model....Screen Shot 2020-10-18 at 9.38.00 AM.png

 

Message 7 of 9
Highlighted
Luminary

Re: New RAX200 firmware 1.0.3.102_1.0.56. ???

I can confirm that the latest firmware 1.0.3.102 for the RAX200 is now available for download through the Netgear website and having upgraded to this on my RAX200, it works well.

 

https://www.netgear.com/support/product/RAX200.aspx#download

Message 8 of 9
Highlighted
Guide

Re: New RAX200 firmware 1.0.3.102_1.0.56. ???

Since installing 2 days ago, one issue has arisen: my router quit doing it’s routing thing, no indication via indicator lights on router that there is a problem, Nighthawk App showed router was offline. Powered off the router using power button, then turn back on same way. Everything started working again. Why does this router quit functioning is beyond me......
Model: RAX200|Nighthawk Tri-band AX12 12-Stream Wi-Fi 6 Router
Message 9 of 9
Top Contributors
Discussion stats
  • 8 replies
  • 167 views
  • 0 kudos
  • 4 in conversation
Announcements