Reply
Highlighted
Master

Re: R7000 2.4ghz not working but 5ghz is fine

For me, I always keep a copy of proven good f/w to fall back. For certain f/w release which involves new whole module like radio chip driver coming out of Broadcom, or Qualcomm, new versaion of Linux Kernel, I'd hard reset before and after flashing(just like treating router is just out of box) I manually reconfigure. Other times I just restore saved config. file. Doing this, I never ran into a dead router

or anything like it. Well if router is dead, then I'll unbrick it taking time. If router is little old one, I don't care. I'll just get another equal or better one. Also I always keep spare  stand by router  for temporary use handy. This way our home network up time is ~100%.

Message 401 of 426
Highlighted
Master

Re: R7000 2.4ghz not working but 5ghz is fine


@fishbone wrote:

"RESET/RE-ENTER is the way to go

 

-------------------

 

Now, I am scared to try 1.0.5.70_1.1.91, which my router wants me to upgrade to. Is anyone running this for some time without issues already?

 

Won't it depend on the release note? Is there anything relevant to your router useage? Anything interesting? If it is not to your liking after flashing, have a fall back plan?

 

 


 

Message 402 of 426
Highlighted
Master

Re: R7000 2.4ghz not working but 5ghz is fine

@fishbone, sure it is easy to do. Doesn't mean it was done that way. The source code IS available if you want to dig into it. You can get it here at http://kb.netgear.com/app/answers/detail/a_id/2649/~/netgear-open-source-code-for-programmers-(gpl)?...

and search for R7000 and pick the version.

 

There are a few ways to do the allocation for saving settings. One way would be independant locations. Those can possibly change during a build. Another safer way is to allocate a block of storage at a known location and manually assign stuff sequentially to it. Always adding new data after the old. That way unless the setting should grow for some reason other settings would not change, but the rub then is the old setting might not be good either.

 

Of course that assumes source code is controlled and the programmer(s) know what they are doing.

 

Also when the flash is performed ONLY the code portion should be replaced, in its entirety. Not the data, nor should the data be damaged.

 

You do have some different parts though in a flash. The basic router code, the GUI, and the OS. It is quite possible new versions of those could make the data subject to being changed. However one would expect NG to CLEARLY state this and declare the need to re-install settings manually. However I would still think there is NO GOOD reason why the router code couldn't read the same settings data and store it in the proper place. Format of the saved settings really doesn't matter as long as the router code can read it and store it properly. If it can do it for the existing flash without a problem I don't understand why another version can't? I can understand a downgrade as it might have a new setting the lower version can't understand/handle, but even in this case why can't it just 'throw it away' if it doesn't recognize it. Laziness on NG's part or poor code management?

 

================

 

I've been use .70 since release and have NO problems with it, but I have found errors along the way. Of course there is no way for me to verify every single possible combination of settings and LAN/WAN configurations either. All I can say is that it works for me I guess.

Message 403 of 426
Highlighted
Aspirant

Re: R7000 2.4ghz not working but 5ghz is fine

Ok, found my way here because, like others, my wireless keeps dropping out every few minutes.

Given the notes around firmware updates, I checked and sure enough, new one found.

Tried to upgrade, and it failed about 70% through. I had to RMA it. Hopefully the new one works, or I'm dropping netgear products.
Message 404 of 426
Highlighted
Star

Re: R7000 2.4ghz not working but 5ghz is fine

Well things are no better than before. I'm eagerly awaiting Google's new router on October 4. Done with you, Netgear.
Message 405 of 426
Highlighted
Aspirant

Re: R7000 2.4ghz not working but 5ghz is fine

New router arrived and it's working perfectly now.

Must have been a hardware problem.

Message 406 of 426
Highlighted
Aspirant

Re: R7000 2.4ghz not working but 5ghz is fine

Had same problem with 2.4Ghz. Here is my steps How I solved it. 

1. upgraded my R7000 to DD-WRT KONG edition - https://www.myopenrouter.com/downloads/dd-wrt-r7000 

2. once upgraded, in the "Wireless" tab, change - "TurboQAM (QAM256) support" -  Disable. 

Happy serfing. 

Model: R6700|Nighthawk AC1750 Smart WiFi Router
Message 407 of 426
Highlighted
Aspirant

Re: R7000 2.4ghz not working but 5ghz is fine

Hi Nifer !

I'm using a WNDR3700 V2 router, that is showing exactly the same problem as described here : no internet access for 2.4GHz, but working well for the 5GHz.

Any chance for a firmware update ?? Yes,, I know it's a stablized model...

 

Thanks in advance

Message 408 of 426
Highlighted
Star

Re: R7000 2.4ghz not working but 5ghz is fine

The 2.4 GHz network is failing again and again. Three reboots per day. 

 

I am done with this device.

Message 409 of 426
Highlighted
NETGEAR Employee Retired

Re: R7000 2.4ghz not working but 5ghz is fine

@Cacá Unfortunately, that model version has been considered EOL and will not get any firmware updates. 

ElaineM
NETGEAR Community Team
Message 410 of 426
Highlighted
Aspirant
Aspirant

Re: R7000 2.4ghz not working but 5ghz is fine

ElaineM:

EOL?? IF it is EOL why is it still for sale on your website??? 

 

 

Message 411 of 426
Highlighted
Guru

Re: R7000 2.4ghz not working but 5ghz is fine

The WNDR3700 V5 is still for sale. The WNDR3700 V2 is EOL.
Message 412 of 426
Highlighted
Aspirant

Re: R7000 2.4ghz not working but 5ghz is fine

I noticed  2.4 is not working on short ranges when 5.8 is enabled. Long range - 2.4 works fine. 
5.8 signal is short, but they both use 20Mhz channel width by default.

Looks like 5.8 signal overlaps 2.4 on short range. 
I changed channel width to 80MHz on 5.8 and kept 2.4 on 20MHz (because all my home applience is generic and it's using 2.4 and 20Mhz)
I use 5.8 only for my laptops. Both 2.4 and 5.8 work fine. 


Not sure if original firmware allows to change "channel width". I upgraded mine to DD-WRT Kong edition. 
https://www.myopenrouter.com/downloads/dd-wrt-r7000
Wireless -> Basic Settings->Channel Width

Message 413 of 426
Highlighted
Aspirant

Re: R7000 2.4ghz not working but 5ghz is fine

Good to know ElaineM,,,

I'll never buy another Netgear again.

 

Thanks,,

Message 414 of 426
Highlighted
Aspirant

Re: R7000 2.4ghz not working but 5ghz is fine

I wanted to know i have the same problem but this problem is not on my community for my Net600 Western Digital and they won't help me could it be a Firmware problem?

 

and woudl the link for netgear work, , this part sounds kind of desperate but 

 

I have already purchased and returned three modem/slash routers motorola and I purchased a TP LINK coming to give it one more try after a long talk with my tech support modem router specialist at comcast to see if it works ? non in my case the 2.4 GHZ works just much much slower then used to 

 

Thank you any help

is appreciated 

Message 415 of 426
Highlighted
Aspirant

Re: R7000 2.4ghz not working but 5ghz is fine

Is there an equivalent fix anyone can recommend for the R6400? I am having the same problem with the 2.4 band while using the latest firmware. Thanks!

Message 416 of 426
Highlighted
Aspirant

Re: R7000 2.4ghz not working but 5ghz is fine

turns out Ihave comcast and well I got a techinican out after all and it fixed it he changed all the wires like new rewired the whole house

12 years of wires and everything is working fine now. 

Message 417 of 426
Highlighted
Star

Re: R7000 2.4ghz not working but 5ghz is fine

I finally figured out how to get the router to work on both 2.4 GHz and 5.0 GHz all the time!

 

https://store.google.com/product/google_wifi

Message 418 of 426
Highlighted
Aspirant

Re: R7000 2.4ghz not working but 5ghz is fine

Is there a similar fix for the R6300 V2?

I am having the issue where the devices can see the SSID but cannot connect to it for th 2.4 ghz

 

 

Message 419 of 426
Highlighted
NETGEAR Moderator

Re: R7000 2.4ghz not working but 5ghz is fine

Hi @billwright2,

 

1. What is the firmware version of the router?

2. Have you tried changing the wireless channel?

3. Does the issue persist when using other security mode/s?

4. Are devices working fine on the 5GHz band (for devices that support 5GHz)?

5. Have you tried resetting the router?

 

Regards,

 

Dexter

Community Team

Message 420 of 426
Highlighted
NETGEAR Moderator

Re: R7000 2.4ghz not working but 5ghz is fine

Hi @billwright2,

 

I would like to follow up and check if you are still experiencing the issue.

 

Regards,

 

Dexter

Community Team

Message 421 of 426
Highlighted

Re: R7000 2.4ghz not working but 5ghz is fine

Hi, sorry have missed to report in that it is working on both channels now, but i dont know if it was a factory reset or new firmware that did the job

Best regards
Lennart
Message 422 of 426
Highlighted
Aspirant

Re: R7000 2.4ghz not working but 5ghz is fine

Has anyone installed the new firmware release  1.0.76 whis has the fix for Security Advisory VU 582384?  Due to the 2.4 Ghz issue I have been running old firmware for a long time.  I want to know if this new release has any 2.4 Ghz issues before I install it.  Many of my wireless devides do not support 5Ghz.

 

 

Model: R7000|Nighthawk AC1900 Dual Band WiFi Router
Message 423 of 426
Highlighted
Initiate
Initiate

Re: R7000 2.4ghz not working but 5ghz is fine

RoadyBoy, my thoughts exactly! I hope the new firmware fixes the security issue as well as maintains function of the 2.4 Ghz band. But I am unwilling to invest the time and effort to find out. Dealing with the loss of 2.4 Ghz band a year ago was a huge time waster. I've been on firmware V1.0.4.28_1.1.64 ever since I found out that solved the problem. It has been unclear whether any firmware since then has restored function.

Model: R7000|Nighthawk AC1900 Dual Band WiFi Router
Message 424 of 426
Highlighted
Apprentice

Re: R7000 2.4ghz not working but 5ghz is fine

After the 2.4G issues I reverted back to V1.0.4.28_1.1.64 and had been running that since, but with the latest security issues I decided to upgrade.  

 

I've been running V1.0.7.6_1.1.99 for four days now with no issues on 2.4G... fingers crossed.

 

Message 425 of 426