Reply

R8000 WAN Speed below 500mbps on a 1gig internet

delellos
Follower

R8000 WAN Speed below 500mbps on a 1gig internet

I have an R8000 and was using it for a 500mbps internet connection and everything was fine.  Today I upgraded to a 1gig intetrnet and cant get that through the router while hardwired to it.  When I connect directly to the modem my speed is 950mbps plus 

I even did a full reset on the router and I am using firmware 1.0.4.28

I also have trafffic meter turned off 

Any help would be great

Thanks 

Model: R8000|Nighthawk X6 AC3200 Smart WIFI Router
Message 1 of 3

Re: R8000 WAN Speed below 500mbps on a 1gig internet


@delellos wrote:

Today I upgraded to a 1gig intetrnet and cant get that through the router while hardwired to it.  

 

New servuce = new network.

 

That means reconfiguring everything from scratch.

 

Be sure to restart your network in this sequence:

  • Turn off and unplug modem.
  • Turn off router and computers.
  • Plug in and turn on modem. Wait 2 minutes for it to connect.
  • Turn on the router and wait 2 minutes for it to connect.
  • Turn on computers and rest of network.

 

Just another user.

My network DM200 -> R7800 -> GS316 -> PL1000 -> Orbi RBR40 -> Orbi RBS50Y -> RBS40V
Message 2 of 3
plemans
Guru

Re: R8000 WAN Speed below 500mbps on a 1gig internet

You're on a firmware version about 5 versions behind. 

What modem are you on? 

Make sure when using gig service that the access control, qos, traffic monitoring, and parental controls are all disabled. 

If they weren't, I'd disable them and reboot. 

If that doesn't help, try a factory reset and clean install (not from a backup). make sure not to enable those service. 

Nighthawk X6 R8000 | AC3200 Tri Band Router | NETGEAR Support

Current Setup: CM2000-> RBK750-> GS716v2-> RAXE500-> Pi-hole->
Message 3 of 3
Top Contributors
Discussion stats
  • 2 replies
  • 119 views
  • 0 kudos
  • 3 in conversation
Announcements

Orbi WiFi 6E