Reply
chascent
Luminary

R8500 Constant WAN Internet disconnects/connects!

    My wireless is rock solid, never disconnects. The WAN is another problem, see below from log:

 

[Internet disconnected] Thursday, Feb 11,2016 02:35:35
[Internet connected] IP address: 192.168.100.11, Thursday, Feb 11,2016 02:35:18
[Internet disconnected] Thursday, Feb 11,2016 02:35:16
[Time synchronized with NTP server] Thursday, Feb 11,2016 02:29:55
[Internet connected] IP address:  Feb 11,2016 02:29:55
[Internet disconnected] Thursday, Feb 11,2016 02:29:51
[Internet connected] IP address: , Thursday, Feb 11,2016 02:29:35
[Internet disconnected] Thursday, Feb 11,2016 02:29:33
[Time synchronized with NTP server] Thursday, Feb 11,2016 02:13:51
[Internet connected] IP address: , Thursday, Feb 11,2016 02:13:51
[Internet disconnected] Thursday, Feb 11,2016 02:13:47
[Internet connected] IP address:  Thursday, Feb 11,2016 02:13:31
[Internet disconnected] Thursday, Feb 11,2016 02:13:29
[DHCP IP: (xxx.xxx.x.x] to MAC address  Thursday, Feb 11,2016 01:31:16
[Time synchronized with NTP server] Thursday, Feb 11,2016 00:55:34
[Internet connected] IP address:Thursday, Feb 11,2016 00:55:34
[Internet disconnected] Thursday, Feb 11,2016 00:55:30
[Internet connected] IP address:  Thursday, Feb 11,2016 00:55:13
[Internet disconnected] Thursday, Feb 11,2016 00:55:11

 

   I am also noticing numerous Time Syncs. On firmware R8500-V1.0.2.28_1.0.42.

 

QOS ON

Band Steering ON

14 static ip's

 

Anyone have any insight?

 

CC

 

Model: R8500|Nighthawk X8 Tri-Band AC5300 WiFi Router
Message 1 of 31

Accepted Solutions
chascent
Luminary

Re: R8500 Constant WAN Internet disconnects/connects!

Same problem here (I started the thread) WAN disconnects.

Cable company came out and tested and replaced the Modem.

2 Hours later I had a WAN disconnect. RMA # 2 will be here today.

 

I never had this problem with the R7000!

 

CC

View solution in original post

Message 30 of 31

All Replies
gdclark1041
Tutor

Re: R8500 Constant WAN Internet disconnects/connects!

Having a similar issue, although I lose both Wired and Wireless access. Sometimes the router successfully reconnects while in other instances, I have to reboot. I recently applied firmware V1.0.2.28_1.0.42 with hopes some of these issues would encounter more elapsed time between disconnects - no success. I have confirmed my cable modem is not the issue by working with my ISP during the disconnects. I am running QOS and UPnP. 

 

[Internet connected] IP address: , Thursday, Feb 11,2016 05:44:36
[Internet disconnected] Thursday, Feb 11,2016 05:44:36 

 

Appreciate any suggestions.

Model: R8500|Nighthawk X8 Tri-Band AC5300 WiFi Router
Message 2 of 31
ElaineM
NETGEAR Employee Retired

Re: R8500 Constant WAN Internet disconnects/connects!

Can you guys try to lower down your MTUs?

See this link.

ElaineM
NETGEAR Community Team
Message 3 of 31
chascent
Luminary

Re: R8500 Constant WAN Internet disconnects/connects!

OK just set mine from 1500 to 1472. Will report back.

 

CC

Message 4 of 31
chascent
Luminary

Re: R8500 Constant WAN Internet disconnects/connects!

correction

 

OK just set mine from 1500 to 1492. Will report back.

 

CC

Message 5 of 31
z06gal
Aspirant

Re: R8500 Constant WAN Internet disconnects/connects!

I am experiencing the same problem. The first time it happened, a reboot did nothing. I had to reset it and it worked flawlessly on the beta firmware for a few weeks. This past weekend, out of the blue, it occurred again. I rebooted 3 times and that did nothing. I then reset it but I couldn't get my computers to see it. I finally totally disconnected it and left it for about 30 minutes. I then plugged it back in and connected it as though it were new and it worked. My MTU has always been set to 1492. I do not have QOS enabled but do use UPNP. The only thing that has not worked since is my Readyshare external hard drives. It no longer sees them. Changing cables doesn't work and neither USB port works. 

Message 6 of 31
chascent
Luminary

Re: R8500 Constant WAN Internet disconnects/connects!

Changing MTU was not good, right off the bat I could not connect to

certain secured sites. Set back to 1500 and all was OK again. Thats

NOT an answer.

 

CC

Message 7 of 31
chascent
Luminary

Re: R8500 Constant WAN Internet disconnects/connects!

Ass an addition I have Cable which is optomized at 1500

 

PPPoe is optomized at 1492

 

CC

Message 8 of 31
z06gal
Aspirant

Re: R8500 Constant WAN Internet disconnects/connects!

What I don't understand is why it loses ethernet connection too. I have never had one to do that. 

Message 9 of 31
chascent
Luminary

Re: R8500 Constant WAN Internet disconnects/connects!

Happened again last night. I happens just before the time sync.

 

Time synchronized with NTP server] Friday, Feb 12,2016 06:17:51
[Internet connected] IP address: xx.xxx.xx.xx, Friday, Feb 12,2016 06:17:50
[Internet disconnected] Friday, Feb 12,2016 06:17:47
[Internet connected] IP address: xxx.xxx.x.x, Friday, Feb 12,2016 06:17:30
[Internet disconnected] Friday, Feb 12,2016 06:17:28

 

  Whats going on? I may try the Kong version of DDWRT.

 

CC

Message 10 of 31
chascent
Luminary

Re: R8500 Constant WAN Internet disconnects/connects!

Another importanty note, LAN also disconnects!

 

System Up Time 08:50:26
PortStatusTxPktsRxPktsCollisionsTx B/sRx B/sUp Time
WAN1000M/Full14955961130713855600:56:11
LAN1Link Down1575539493034701178--
LAN2Link Down--
LAN3Link Down--
LAN4Link Down--
LAN5Link Down--
LAN61000M/Full00:55:28
2.4G WLAN b/g/n1000M4821627695047225208:50:04
5G WLAN a/n/ac2165M73418464700136881808:50:04
5G WLAN 2 a/n/ac2165M125594867740570652108:50:04
Message 11 of 31
chascent
Luminary

Re: R8500 Constant WAN Internet disconnects/connects!

Did reset and set MTU to 1460. I can now get to all sites. Will update later today if I see the WAN/LAN dissconnect.

Anyone else have suggestions?

 

Has anyone tried the Kong DDWRT?

 

CC

Message 12 of 31
gdclark1041
Tutor

Re: R8500 Constant WAN Internet disconnects/connects!

I worked directly with my ISP to calculate the MTU rate and 1500 is where we landed. I tried lower rates, but no changes to the disconnect behaviors.

 

My calculation -

 

max packet size (ping test) + IP and ICMP headers = MTU size

 

1472+28 = 1500

Message 13 of 31
chascent
Luminary

Re: R8500 Constant WAN Internet disconnects/connects!

All I am beta testing a new firmware and the WAN disconnect issue seems to be resolved!

Also the radio scheduling issue. Running abot 2 days now no WAN disconnect. Before I would

have at least 1 every 4-5 hours. 

 

CC

Message 14 of 31
z06gal
Aspirant

Re: R8500 Constant WAN Internet disconnects/connects!

What beta firmware other than the one from Jan 9th?

Message 15 of 31
z06gal
Aspirant

Re: R8500 Constant WAN Internet disconnects/connects!

The last beta I see is not January but 12/25. That is the one I am running and have experienced one episode where all connections went out 

Message 16 of 31
chascent
Luminary

Re: R8500 Constant WAN Internet disconnects/connects!

This is dated 2/12/2016. It is rock solid, NO WAN disconnects.

This is going on day 3 now. Before I was getting WAN disconnects withing 5 hr intervals.

They should release this version. Also has Mu-Mimo enabled.

 

CC

Message 17 of 31
z06gal
Aspirant

Re: R8500 Constant WAN Internet disconnects/connects!

I hope they release it soon. Thanks

Message 18 of 31
ElaineM
NETGEAR Employee Retired

Re: R8500 Constant WAN Internet disconnects/connects!

Rest assured that it will be released soon.

ElaineM
NETGEAR Community Team
Message 19 of 31
supern0va3000
Initiate

Re: R8500 Constant WAN Internet disconnects/connects!

My Netgear Nighthawk X8 started randomly disconnecting few days ago.

 

It says cannot detect ethernet cable (the yellow one) although its securely connected

 

Its so frustrating

 

I tried reducing MTU to 1400

Updating firmware

soft and hard resetting

disconnecting and reconnecting cables

 

Nothing works

 

Not sure what to do

 

please help

Message 20 of 31
ElaineM
NETGEAR Employee Retired

Re: R8500 Constant WAN Internet disconnects/connects!

@supern0va3000 Did you try to use a different Ethernet cable?

What's the current firmware version loaded on your router? Is it 1.0.2.30?

The connection disconnects on wired or wireless?

How's the connection if you bypass the router?

ElaineM
NETGEAR Community Team
Message 21 of 31
supern0va3000
Initiate

Re: R8500 Constant WAN Internet disconnects/connects!

@ElaineM Thank you for replying to me

 

Answering your questions :

 

1- Yes I tried a different ethernet cable. In fact , After 1 week of frustration I bought a linksys router , and its working using the same yellow cable that did NOT work with Netgear.

 

2- The firmware that I was using is the latest non-beta (downloaded automatically from within the router) then I tried a beta one that was recommended in this very topic (firmware dated 25 december) 

I found it here

https://community.netgear.com/t5/Nighthawk-WiFi-Routers/R8500-Beta-FW-V1-0-2-28/td-p/1022273

File name: R8500-V1.0.2.28_1.0.42.chk

using this beta firmware , the issue was improved : now I disconnect every 30-40 minutes instead of every 5 minutes. Still frustrating.

 

3- The connection disconnects on both wired and wireless. The router says it cannot detect the internet cable (yellow one). so all devices connected to the router by cable or wifi are disconnected.

 

4- If I connect this PC I am writing from , directly to the modem , internet is rock solid. Also connecting it to my new linksys router gives me rock solid connection.

 

For me it seems like the firmware has compatibilty issues with some modems and/or computer operating systems.

(Note : My netgear was near perfect for approx 3 months before this frustrating problem started , probably after updating to a faulty firmware)

 

My modem is Huawei HG8245T.

My PC operating system is Windows 10 64bit.

 

Thank you for your support. 

I hope you get a permenant solution to this problem affecting many customers.

 

 

Message 22 of 31
ElaineM
NETGEAR Employee Retired

Re: R8500 Constant WAN Internet disconnects/connects!

@supern0va3000 Thank you for the clarifications. Let me forward you to our support team for further troubleshooting.

They'll contact you separately.
 

ElaineM
NETGEAR Community Team
Message 23 of 31
mikegoldnj
Aspirant

Re: R8500 Constant WAN Internet disconnects/connects!

Just upgraded to the R8500 from the R7000.

 

Seemed to be working fine last night, during setup, it prompted me to update the firmware (which I did) to V1.0.2.26_1.0.41

 

All day today, I've been having constant cutouts of internet connectivity.  I think it may be an issue with my cable modem, as it looks like it is in the middle of rebooting everytime I lose connectivity but, is it in anyway possible that the router is causing this?  Perhaps some kind of feedback to the modem?

Message 24 of 31
ElaineM
NETGEAR Employee Retired

Re: R8500 Constant WAN Internet disconnects/connects!

Bypass the router by directly connecting your pc to the modem and see if you'll experience drop outs.

After firmware update, I suggest that you factory reset the unit then reconfigure.

ElaineM
NETGEAR Community Team
Message 25 of 31
Top Contributors
Discussion stats
  • 30 replies
  • 11309 views
  • 3 kudos
  • 6 in conversation
Announcements