× NETGEAR is aware of a growing number of phone and online scams. To learn how to stay safe click here.
× Introducing the new Orbi 770 Series Mesh System. To learn more click here.
Orbi WiFi 7 RBE973
Reply

Connectivity issues with my RAX80

emmijackson
Tutor

Connectivity issues with my RAX80

I've encountered similar connectivity issues with my RAX80, even after updating to the latest firmware. Random disconnections are affecting my streaming and web browsing. Despite trying reboots, the problem persists. Has anyone discovered a solution or faced the same issue? I'm a bit reluctant to do a factory reset at this point. Any insights would be greatly appreciated!

 

 

 

Message 1 of 7

Accepted Solutions
microchip8
Master

Re: Connectivity issues with my RAX80

If DoS protection is enabled, it may be the cause. Disable it and see if disconnections go away. Just a thought...

View solution in original post

Message 4 of 7

All Replies
emmijackson
Tutor

Re: Connectivity issues with my RAX80

"I've encountered similar connectivity issues with my RAX80, even after updating to the latest firmware. Random disconnections are affecting my streaming and web browsing. Despite trying reboots, the problem persists. Has anyone discovered a solution or faced the same issue? I'm a bit reluctant to do a factory reset at this point. Any insights would be greatly appreciated!"

 

Message 2 of 7
FURRYe38
Guru

Re: Connectivity issues with my RAX80

What Firmware version is currently loaded?
What is the Mfr and model# of the Internet Service Providers modem/ONT the NG router is connected too?
Be sure your using a good quality LAN cable between the modem and router. CAT6A STP is recommended. 

 

What channels are you using? Try setting manual channel 1, 6 or 11 on 2.4Ghz and 40 to 48 channel on 5Ghz.
Any Wifi Neighbors near by? If so, how many?

 

Try disabling the following and see:
Armor, Smart Parental Controls or Circle, Traffic Meter.

 

If all else fails, Factory reset and a complete pull of the power adapters for a period of time after the factory reset then walk thru the setup wizard and setup from scratch with a wired PC and web browser. https://kb.netgear.com/22697/How-do-I-install-my-NETGEAR-router-using-the-router-web-interface
Recommend setting the default DHCP IP address pool range to the following after applying and a factory reset: 192.168.#.100 to 192.168.#.200.
https://kb.netgear.com/24089/How-do-I-specify-the-pool-of-IP-addresses-assigned-by-my-Nighthawk-rout...
https://kb.netgear.com/25722/How-do-I-reserve-an-IP-address-on-my-NETGEAR-router
I would power OFF the ISP modem for 1 minute. Factory reset the router and power it off. Power ON the ISP modem and let it sync. Then power ON the router and walk thru the setup wizard again using a wired PC and a web browser.
Press the back reset button for 10 seconds then release. 
https://kb.netgear.com/9665/How-do-I-perform-a-factory-reset-on-my-NETGEAR-router
Or use the ERASE button on the routers web page to factory reset the router:
https://kb.netgear.com/24233/How-do-I-erase-the-configuration-settings-on-my-Nighthawk-router

Message 3 of 7
microchip8
Master

Re: Connectivity issues with my RAX80

If DoS protection is enabled, it may be the cause. Disable it and see if disconnections go away. Just a thought...
Message 4 of 7
emmijackson
Tutor

Re: Connectivity issues with my RAX80

wow it works, thanks man.. greatly appreciated. 

Message 5 of 7
FURRYe38
Guru

Re: Connectivity issues with my RAX80

Glad you got it working. Please mark your thread as solved so others will know. Be sure to save off a back up configuration to file for safe keeping. Saves time if a reset is needed.
https://kb.netgear.com/24231/How-do-I-back-up-the-router-configuration-settings-on-my-Nighthawk-rout...
Enjoy. 📡

 

Message 6 of 7
emmijackson
Tutor

Re: Connectivity issues with my RAX80

Thanks to all the members and gurus really appreciated.

Routing: NETGEAR RAX43 - Firmware: v1.0.15.128 (1 Gbps down, 40 Mbps up)
Switching: 2x NETGEAR 8-ports (GS108v4) / 1x NETGEAR 16-ports (GS116v2) / 2x NETGEAR PL1000v2
Desktop: AMD Ryzen 9 5900X - Server: Medical Clinic TX - NAS: Intel Pentium G4400, 20 TB

Message 7 of 7
Top Contributors
Discussion stats
  • 6 replies
  • 1163 views
  • 4 kudos
  • 3 in conversation
Announcements

Orbi 770 Series