Reply
Highlighted
Guide

Orbi ax drops all 2.4 connection every 5 to 7 days

All my 2.4 connections both router and satellite drop every 5 to 7 days. A reboot always brings them back. Anyone else having this issue? This has been going on since latest software was installed.

Message 1 of 7
Highlighted
Aspirant

Re: Orbi ax drops all 2.4 connection every 5 to 7 days

Orbi ax drops all 2.4 connection every 5 to 7 days x 2

Message 2 of 7
Highlighted
Luminary

Re: Orbi ax drops all 2.4 connection every 5 to 7 days

Yes, seems to drop my Trane XL824 thermostat every 4 days or so. Thought it was just me.
Message 3 of 7
Highlighted
Aspirant

Re: Orbi ax drops all 2.4 connection every 5 to 7 days

It is happening to me as well. Power cycling the satellite is the only thing that seems to resolve it, but only temporarily. In about a week or less it's dead again and have to recycle it again. It's getting very annoying. Never had any issues like this with my old Orbi.

Message 4 of 7
Highlighted
Guide

Re: Orbi ax drops all 2.4 connection every 5 to 7 days

So support told me for 2.4 to always use channel 11. So I changed it from auto to 11 and mine has dropped again. But it has only been 4 days or so. A new software was released today support for multi satellites and bunch of bug fixes. I notice that my devices have stronger signals after upgrade. 

Message 5 of 7
Highlighted
Apprentice

Re: Orbi ax drops all 2.4 connection every 5 to 7 days


@sutset wrote:

So support told me for 2.4 to always use channel 11. So I changed it from auto to 11 and mine has dropped again. But it has only been 4 days or so. A new software was released today support for multi satellites and bunch of bug fixes. I notice that my devices have stronger signals after upgrade. 


What version was the new release?

Sir ORBI: Defender, Protector and Provider of WiFi to the people . . .
My setup: Calix 716GE-I R2 ONT (Gigabit Fiber ~935/935) > RBK853 > then to all corners of my property and beyond . . . with tons of toys stashed all over . . .
" . . . it's not over until the IT Guy gets the FW update to stick, then gets eaten."
Message 6 of 7
Highlighted
Guru

Re: Orbi ax drops all 2.4 connection every 5 to 7 days

What Firmware is currently loaded?
What is the Mfr and model# of the ISP modem the NG router is connected too?

What is the size of your home? Sq Ft?
What is the distance between the router and satellite(s)? 30 feet is recommended in between RBR and RBS to begin with depending upon building materials when wirelessly connected. https://kb.netgear.com/000036466/How-far-should-I-place-my-Orbi-satellite-from-my-Orbi-router


Any Wifi Neighbors near by? If so, how many?

 

Try disabling the following and see:

 IPv6 and Set 20/40Mhz Coexistence to 40Mhz only. Save settings and reboot the router and satellite(s).

 

Has a factory reset and setup from scratch been performed since last FW update? 


@sutset wrote:

All my 2.4 connections both router and satellite drop every 5 to 7 days. A reboot always brings them back. Anyone else having this issue? This has been going on since latest software was installed.


 


My Setup (Cable 900Mbps/50Mbps)>CAX80>XR450 v2.3.2.106(Router Mode)
Additional NG HW: C7800/CM1100/CM1200/CM2000, Orbi CBK40, RBK853, R7800, R7960P,
EX7500/EX7700, XR450 and WNHDE111
Message 7 of 7
Top Contributors
Discussion stats
  • 6 replies
  • 604 views
  • 0 kudos
  • 6 in conversation
Announcements