× NETGEAR is aware of a growing number of phone and online scams. To learn how to stay safe click here.
Orbi WiFi 7 RBE973
Reply

rbk53 system losing ONLY wifi connection

Rickvanvenrooij
Aspirant

rbk53 system losing ONLY wifi connection

hello guys,

 

I got a problem with my orbi system going on for a while now.

my system sometimes looses wireless connection. So for example every 10 or 20 min the wifi connection goes away for 1 or 2 seconds and then jumps right back and everything starts working great again. my wired systems does not have this issue, they are always working great without loosing connection for a small second or two. 

 

what can this be??

 

kinds regards,

 

Rick

Model: RBK53|Orbi AC3000 Tri-band WiFi System
Message 1 of 8
plemans
Guru

Re: rbk53 system losing ONLY wifi connection

1. What firmware you running?

2. How far apart are the router and satellites from each other? 30 ft is the minimum distance they should be.

3. How big of an area are they covering? (square ft of your house)

4. Is there much for wireless interference in your area?

5. Is the backhaul going down as well? (hardwire into a satellite to test this)

 

Some options you can try:

enable/disable beamforming

enable/disable mu-mimo

enable/disable fast roaming

Message 2 of 8
Retired_Member
Not applicable

Re: rbk53 system losing ONLY wifi connection

and don't forget.....what type of modem do you have?

Message 3 of 8
Rickvanvenrooij
Aspirant

Re: rbk53 system losing ONLY wifi connection

Just don't understand it. Everything shows that it's having a perfect connection. The satalites are perfect in range nothing is blocking them.
Everything is running the latest firmware.

And only the router is loosing it's signal. The satallites are always giving a wifi signal

My modem is from ziggo (very highend one)
Message 4 of 8
Retired_Member
Not applicable

Re: rbk53 system losing ONLY wifi connection


@Rickvanvenrooij wrote:
Just don't understand it. Everything shows that it's having a perfect connection. The satalites are perfect in range nothing is blocking them.
Everything is running the latest firmware.

And only the router is loosing it's signal. The satallites are always giving a wifi signal

My modem is from ziggo (very highend one)

...and IF that modem is dual (modem/router) you CAN'T just plug it in without doing some configuring.  

Message 5 of 8
Rickvanvenrooij
Aspirant

Re: rbk53 system losing ONLY wifi connection

The modum is indeed a dual one. But it's in bridgemode so you can connect a router.

What configuring is needed to get it working properly?
Message 6 of 8
ekhalil
Master

Re: rbk53 system losing ONLY wifi connection

- Devices that loose wifi connection, were these attached on 2.4 or 5 GHz band when the issue happens?
- What radio channels are set for 2.4 and 5 GHz bands in Orbi. Please make also a wifi scan and check if those channels are being used by the neighbors.
Message 7 of 8
plemans
Guru

Re: rbk53 system losing ONLY wifi connection


@Rickvanvenrooij wrote:
The modum is indeed a dual one. But it's in bridgemode so you can connect a router.

What configuring is needed to get it working properly?

it wouldn't be the first time a combo devices bridge mode didn't function properly. For testing purposes, you could always switch it back, shut off wifi, and run orbi in AP mode to see if the problem persists. 

Message 8 of 8
Top Contributors
Discussion stats
  • 7 replies
  • 1177 views
  • 1 kudo
  • 4 in conversation
Announcements

Orbi WiFi 7