Reply

AX4200 (rbs750) backhaul only works at 1200Mbps

Mstrbig
Master

Re: AX4200 (rbs750) backhaul only works at 1200Mbps


@campolo313 wrote:

There's only a couple possibilities here, either it is a bug (firmware or Router GUI) or the system's specs are incorrect.


I said it was a spec typo all along, that the RBK753 system is not capable of a 5Ghz 2400Mbps backhaul, just as the RBK853 system is not capable of a 2.4Ghz 2400Mbps speed and/or backhaul.

Orbi RBK53 System/RBR50/RBS50/RBS50. + Orbi Voice RBS40V
RBK753 system/RBR750/RBS750/RBS750 + RBK853 System/RBR850/RBS850/RBS850
SXK80 — Orbi Pro AX6000 WiFi 6 Tri-Band WiFi System
There's always a logical answer, if you have all the facts!
Message 51 of 85
Mstrbig
Master

Re: AX4200 (rbs750) backhaul only works at 1200Mbps


@schumaku wrote:


Hmmmm, interesting interpretation - the specs for the router and the satellite show something completely different - reads to me some Netgear support entity with no much tech insight has tried to explain that the wireless backhaul is sufficient for two satellites.

Now some fun: This screenshot does show the confusion and errors which obviously exist in Netgear and on the (new?) Web site - RBK853 -> Specs -> Tech Data -> Satellite   ... LOMA ... who can spot all errors?

 

RBK853 Satellite Tech Specs.PNG

 

Does Netgear proof-read specs before publishing? The interesting part - the same RBS850 specas are falsely duplicated insted of re-used.


Yes the 2.4Ghz 2400Mbps seems a little suspicious. I've been in this game since DOS1.0. I've seen typos, wiring and dipswitch diagrams reversed where you have to look at the book upside down, to get the proper setting and more. Nothing suprises me. But I still don't think it's a bug in the firmware or hardware. The only way to prove it is, is for Netgear to release the firmware that will unlock the speed throttle. 

Orbi RBK53 System/RBR50/RBS50/RBS50. + Orbi Voice RBS40V
RBK753 system/RBR750/RBS750/RBS750 + RBK853 System/RBR850/RBS850/RBS850
SXK80 — Orbi Pro AX6000 WiFi 6 Tri-Band WiFi System
There's always a logical answer, if you have all the facts!
Message 52 of 85
FURRYe38
Guru

Re: AX4200 (rbs750) backhaul only works at 1200Mbps

I prefer to look at the spec PDF sheets. Though I have asked about this before from NG, We see some reporting of the rates that are a bit inconsistant between some of the specs in the PDF files:

Orbi AX4200 Router and AX4200 Satellite (600 + 1200 + 2400Mbps)†

AX5700 Router and AX5700 Satellite (900 + 2400 + 2400Mbps)

Orbi AX6000 Router and AX6000 Satellite (2400 + 2400 + 1200Mbps)†<We could mis-construe this one by thinking that the first rate seen could be the 2.4Ghz rate, the 2nd value as the 5Ghz front haul and the 1200Mpbs as the wireless back haul. I was told that this was just backwards and the first value is the 5ghz backhaul rate, the 2nd value is the 5Ghz front haul rate and the last value is the 2.4Ghz front haul rate. I do wish NG would change this spec sheet PDF, however there you have it. 

 

I we can presume that from the spec sheets, all Orbi AX systems seem to support 2400Mpbs on the wireles backhaul and should be seen, if the distances, signal and noise are with in specs...on the 7 series Orbi AX. 

 

My Setup Internet Cable 1000↓/50↑ CAX80 Mode Mode | ISP SparkLight | Wifi Router Orbi RBK853 v4.6.7.5(Router Mode), Wired BackhaulSwitches Netgear GS105/8 | 

Additional NG HW: C7800/CM1100/CM1200/CM2000, Orbi CBK40, CBR750, RBK953(v6.0.3.68) & XR450(v130), RBK853 v4.6.7.5(AP) & RBK752 v4.6.7.5, RBK50(v23), SXK30(v110), R7000(v34), R7800(v84), R7960P(v84), EX7500/EX7700, GS308v3 and WNHDE111


 


 


Testing

Message 53 of 85
schumaku
Guru

Re: AX4200 (rbs750) backhaul only works at 1200Mbps


@ycchang wrote:
Does anyone actually open their RBR750/RBS750 and confirm that both have the correct antenna configuration to deliver 2400 Mbps backhual?

Four small 5 GHz on top, two larger 2.4/5 GHz ones - so that.should be fine for the 2400 Mb/s max backhaul.

Message 54 of 85
Mstrbig
Master

Re: AX4200 (rbs750) backhaul only works at 1200Mbps


@campolo313 wrote:


With all due respect to whoever told you that, that is completely and utterly false.

System speed has never been based around the number of satellites, the system itself is tri-band and the "speed" is adding the band speeds together.
2.4 GHz Fronthaul - 600Mbps
5 GHz Fronthaul - 1200Mbps
5 GHz Backhaul - 2400Mbps
That's why you'll see every single Orbi RBK75X System labeled as AX4200, same with RBK85X being AX6000 with variants of each ranging between 2-4 satellites.
There's only a couple possibilities here, either it is a bug (firmware or Router GUI) or the system's specs are incorrect.


I found the Actual Verbatum Statement:


"The Orbi AX4200 is a combined throughput when you have 1 router 600Mbps 1200Mbps, 1 Satellite 1200Mbps, 1 Satellite 1200Mbps. The 2400Mbps is derived from the 2 combined satellites connecting to the router giving 1200Mbps+1200Mbps connection."

 

So basically it is exactly what you are showing above, with the exception of 2400Mbps. The AX4200 comes from adding the router and Satellites together. The 2400Gbps is a misprint, unless anyone can show otherwise. I say this with confidence as we have installed over 2 dozen RBK73 systems. Not one of them does 2400Mbps backhaul. 

Orbi RBK53 System/RBR50/RBS50/RBS50. + Orbi Voice RBS40V
RBK753 system/RBR750/RBS750/RBS750 + RBK853 System/RBR850/RBS850/RBS850
SXK80 — Orbi Pro AX6000 WiFi 6 Tri-Band WiFi System
There's always a logical answer, if you have all the facts!
Message 55 of 85
doghound
Star

Re: AX4200 (rbs750) backhaul only works at 1200Mbps

>> The 2400Gbps is a misprint, unless anyone can show otherwise. I say this with confidence as we have installed over 2 dozen RBK73 systems. Not one of them does 2400Mbps backhaul. 

 

This is the problem. Their marketing and tech specs says the backhaul (specifically the backhaul, not a combination of devices) is 2400Mbps. For those with devices, the only customer facing information says 1200Mbps. If that 1200Mbps backhaul rate is true, then this is false advertising and enters lawsuit territory.

 

Now, that said, I am starting to side with those saying this is a UI display issue. I finally telneted into the router and get this information (sensitive information <redacted>):

 

ath11     IEEE 802.11axg  ESSID:"<backhaul wifi>"  
          Mode:Master  Frequency:2.447 GHz  Access Point: <redacted>  
          Bit Rate:286.8 Mb/s   Tx-Power:29 dBm   
          RTS thr=64 B   Fragment thrSmiley Surprisedff
          Encryption key:<redacted>   Security mode:restricted
          Power ManagementSmiley Surprisedff
          Link Quality=0/94  Signal level=-98 dBm  Noise level=-98 dBm
          Rx invalid nwid:59  Rx invalid crypt:0  Rx invalid frag:0
          Tx excessive retries:0  Invalid misc:0   Missed beacon:0

gre0      no wireless extensions.

eth1.4093  no wireless extensions.

eth2.4093  no wireless extensions.

sit0      no wireless extensions.

ath02     IEEE 802.11axa  ESSID:"<looks like a backend admin wifi>"  
          Mode:Master  Frequency:5.24 GHz  Access Point: <redacted>   
          Bit Rate:1.201 Gb/s   Tx-Power:28 dBm   
          RTS thrSmiley Surprisedff   Fragment thrSmiley Surprisedff
          Encryption keySmiley Surprisedff
          Power ManagementSmiley Surprisedff
          Link Quality=0/94  Signal level=-98 dBm  Noise level=-98 dBm
          Rx invalid nwid:76615  Rx invalid crypt:0  Rx invalid frag:0
          Tx excessive retries:0  Invalid misc:0   Missed beacon:0

lo        no wireless extensions.

eth3      no wireless extensions.

eth3.4093  no wireless extensions.

ipsecdummy  no wireless extensions.

ath01     IEEE 802.11axa  ESSID:"<guest wifi>"  
          Mode:Master  Frequency:5.24 GHz  Access Point: Not-Associated   
          Bit Rate:0 kb/s   Tx-Power:28 dBm   
          RTS thr=64 B   Fragment thrSmiley Surprisedff
          Encryption keySmiley Surprisedff
          Power ManagementSmiley Surprisedff
          Link Quality=0/94  Signal level=-98 dBm  Noise level=-98 dBm
          Rx invalid nwid:3  Rx invalid crypt:0  Rx invalid frag:0
          Tx excessive retries:0  Invalid misc:0   Missed beacon:0

ifb1      no wireless extensions.

ath2.4093  no wireless extensions.

eth2      no wireless extensions.

br-guest  no wireless extensions.

ath2      IEEE 802.11axa  ESSID:"<backhaul wifi>"  
          Mode:Master  Frequency:5.785 GHz  Access Point: <redacted>   
          Bit Rate:2.4019 Gb/s   Tx-Power:29 dBm   
          RTS thr=64 B   Fragment thrSmiley Surprisedff
          Encryption key:<redacted>   Security mode:restricted
          Power ManagementSmiley Surprisedff
          Link Quality=0/94  Signal level=-101 dBm  Noise level=-101 dBm
          Rx invalid nwid:27534  Rx invalid crypt:12  Rx invalid frag:0
          Tx excessive retries:0  Invalid misc:0   Missed beacon:0

ip6tnl0   no wireless extensions.

teql0     no wireless extensions.

ifb0      no wireless extensions.

soc0      no wireless extensions.

bond0     no wireless extensions.

ip6gre0   no wireless extensions.

miireg    no wireless extensions.

eth1      no wireless extensions.

wifi2     no wireless extensions.

ath1      IEEE 802.11axg  ESSID:"<personal wifi>"  
          Mode:Master  Frequency:2.447 GHz  Access Point: <redacted>   
          Bit Rate:286.8 Mb/s   Tx-Power:29 dBm   
          RTS thr=64 B   Fragment thrSmiley Surprisedff
          Encryption key:<redacted>   Security mode:restricted
          Power ManagementSmiley Surprisedff
          Link Quality=0/94  Signal level=-98 dBm  Noise level=-98 dBm
          Rx invalid nwid:127032  Rx invalid crypt:0  Rx invalid frag:0
          Tx excessive retries:0  Invalid misc:0   Missed beacon:0

ath13     IEEE 802.11axg  ESSID:"<looks like a backend admin channel>"  
          Mode:Master  Frequency:2.447 GHz  Access Point: <redacted>   
          Bit Rate:286.8 Mb/s   Tx-Power:29 dBm   
          RTS thrSmiley Surprisedff   Fragment thrSmiley Surprisedff
          Encryption keySmiley Surprisedff
          Power ManagementSmiley Surprisedff
          Link Quality=0/94  Signal level=-98 dBm  Noise level=-98 dBm
          Rx invalid nwid:133630  Rx invalid crypt:0  Rx invalid frag:0
          Tx excessive retries:0  Invalid misc:0   Missed beacon:0

ath11.4094  no wireless extensions.

wifi1     no wireless extensions.

ath2.4094  no wireless extensions.

br-lan    no wireless extensions.

ath11.4093  no wireless extensions.

ath12     IEEE 802.11axg  ESSID:"<guest wifi>"  
          Mode:Master  Frequency:2.447 GHz  Access Point: Not-Associated   
          Bit Rate:0 kb/s   Tx-Power:29 dBm   
          RTS thr=64 B   Fragment thrSmiley Surprisedff
          Encryption keySmiley Surprisedff
          Power ManagementSmiley Surprisedff
          Link Quality=0/94  Signal level=-98 dBm  Noise level=-98 dBm
          Rx invalid nwid:0  Rx invalid crypt:0  Rx invalid frag:0
          Tx excessive retries:0  Invalid misc:0   Missed beacon:0

gretap0   no wireless extensions.

eth0      no wireless extensions.

wifi0     no wireless extensions.

ath0      IEEE 802.11axa  ESSID:"<personal wifi>"  
          Mode:Master  Frequency:5.24 GHz  Access Point: <redacted>   
          Bit Rate:1.201 Gb/s   Tx-Power:28 dBm   
          RTS thr=64 B   Fragment thrSmiley Surprisedff
          Encryption key:<redacted>   Security mode:restricted
          Power ManagementSmiley Surprisedff
          Link Quality=0/94  Signal level=-98 dBm  Noise level=-98 dBm
          Rx invalid nwid:67888  Rx invalid crypt:7  Rx invalid frag:0
          Tx excessive retries:0  Invalid misc:0   Missed beacon:0

Message 56 of 85
campolo313
Apprentice

Re: AX4200 (rbs750) backhaul only works at 1200Mbps


@schumaku wrote:

@ycchang wrote:
Does anyone actually open their RBR750/RBS750 and confirm that both have the correct antenna configuration to deliver 2400 Mbps backhual?

Four small 5 GHz on top, two larger 2.4/5 GHz ones - so that.should be fine for the 2400 Mb/s max backhaul.


Thank you for looking into that, that makes sense with the advertsed specs, would be a 4X4 Backhaul and 2X2 Client Side.

@doghound 

Thank you for that, I'm going to send your post to my support ticket.

Message 57 of 85
Mstrbig
Master

Re: AX4200 (rbs750) backhaul only works at 1200Mbps


@doghound wrote:

 

Now, that said, I am starting to side with those saying this is a UI display issue. I finally telneted into the router and get this information (sensitive information <redacted>):

alid frag:0
          Tx excessive retries:0  Invalid misc:0   Missed beacon:0


How were you able to telnet into the router, since there is no provision to do so on the RBR750 router?


Orbi RBK53 System/RBR50/RBS50/RBS50. + Orbi Voice RBS40V
RBK753 system/RBR750/RBS750/RBS750 + RBK853 System/RBR850/RBS850/RBS850
SXK80 — Orbi Pro AX6000 WiFi 6 Tri-Band WiFi System
There's always a logical answer, if you have all the facts!
Message 58 of 85
FURRYe38
Guru

Re: AX4200 (rbs750) backhaul only works at 1200Mbps

Interesting:

ath2      IEEE 802.11axa  ESSID:"<backhaul wifi>"  
          Mode:Master  Frequency:5.785 GHz  Access Point: <redacted>   
          Bit Rate:2.4019 Gb/s   Tx-Power:29 dBm 

My Setup Internet Cable 1000↓/50↑ CAX80 Mode Mode | ISP SparkLight | Wifi Router Orbi RBK853 v4.6.7.5(Router Mode), Wired BackhaulSwitches Netgear GS105/8 | 

Additional NG HW: C7800/CM1100/CM1200/CM2000, Orbi CBK40, CBR750, RBK953(v6.0.3.68) & XR450(v130), RBK853 v4.6.7.5(AP) & RBK752 v4.6.7.5, RBK50(v23), SXK30(v110), R7000(v34), R7800(v84), R7960P(v84), EX7500/EX7700, GS308v3 and WNHDE111


 


 


Testing

Message 59 of 85
FURRYe38
Guru

Re: AX4200 (rbs750) backhaul only works at 1200Mbps

@Mstrbig 

https://community.netgear.com/t5/Orbi-AX/How-to-enable-telnet-on-RBK752/td-p/1985543/jump-to/first-u...

My Setup Internet Cable 1000↓/50↑ CAX80 Mode Mode | ISP SparkLight | Wifi Router Orbi RBK853 v4.6.7.5(Router Mode), Wired BackhaulSwitches Netgear GS105/8 | 

Additional NG HW: C7800/CM1100/CM1200/CM2000, Orbi CBK40, CBR750, RBK953(v6.0.3.68) & XR450(v130), RBK853 v4.6.7.5(AP) & RBK752 v4.6.7.5, RBK50(v23), SXK30(v110), R7000(v34), R7800(v84), R7960P(v84), EX7500/EX7700, GS308v3 and WNHDE111


 


 


Testing

Message 60 of 85
Mstrbig
Master

Re: AX4200 (rbs750) backhaul only works at 1200Mbps


@FURRYe38 wrote:

@Mstrbig 

https://community.netgear.com/t5/Orbi-AX/How-to-enable-telnet-on-RBK752/td-p/1985543/jump-to/first-u...


Cannot get it to work with the 2.2.16.6_1.4.4 firmware.

Orbi RBK53 System/RBR50/RBS50/RBS50. + Orbi Voice RBS40V
RBK753 system/RBR750/RBS750/RBS750 + RBK853 System/RBR850/RBS850/RBS850
SXK80 — Orbi Pro AX6000 WiFi 6 Tri-Band WiFi System
There's always a logical answer, if you have all the facts!
Message 61 of 85
FURRYe38
Guru

Re: AX4200 (rbs750) backhaul only works at 1200Mbps

I think I had v6 loaded when I tried this. 

This file from this URL works in Windows 10x
https://github.com/insanid/NetgearTelnetEnable/blob/master/binaries/windows/telnetenable.exe
telnetEnable.exe IP address MAC Address admin password

My Setup Internet Cable 1000↓/50↑ CAX80 Mode Mode | ISP SparkLight | Wifi Router Orbi RBK853 v4.6.7.5(Router Mode), Wired BackhaulSwitches Netgear GS105/8 | 

Additional NG HW: C7800/CM1100/CM1200/CM2000, Orbi CBK40, CBR750, RBK953(v6.0.3.68) & XR450(v130), RBK853 v4.6.7.5(AP) & RBK752 v4.6.7.5, RBK50(v23), SXK30(v110), R7000(v34), R7800(v84), R7960P(v84), EX7500/EX7700, GS308v3 and WNHDE111


 


 


Testing

Message 62 of 85
Mstrbig
Master

Re: AX4200 (rbs750) backhaul only works at 1200Mbps


@FURRYe38 wrote:

I think I had v6 loaded when I tried this. 

This file from this URL works in Windows 10x
https://github.com/insanid/NetgearTelnetEnable/blob/master/binaries/windows/telnetenable.exe
telnetEnable.exe IP address MAC Address admin password




Thanks, I ran it, got the message:

"Payload has been sent to Netgear router.
Telnet should be enabled."

However, Connecting To 192.168.1.1...Could not open connection to the host, on port 23: Connect failed.

Orbi RBK53 System/RBR50/RBS50/RBS50. + Orbi Voice RBS40V
RBK753 system/RBR750/RBS750/RBS750 + RBK853 System/RBR850/RBS850/RBS850
SXK80 — Orbi Pro AX6000 WiFi 6 Tri-Band WiFi System
There's always a logical answer, if you have all the facts!
Message 63 of 85
doghound
Star

Re: AX4200 (rbs750) backhaul only works at 1200Mbps

@Mstrbig- make sure it is the MAC address as seen in the red box in the attached screenshot. This is found on the Advanced tab. It is also the MAC address without semicolons, e.g. 100CAB199A9F.

 

screen cap.png

Message 64 of 85
FURRYe38
Guru

Re: AX4200 (rbs750) backhaul only works at 1200Mbps

I'll check mine again now that I have v22 loaded and see what I find. 

My Setup Internet Cable 1000↓/50↑ CAX80 Mode Mode | ISP SparkLight | Wifi Router Orbi RBK853 v4.6.7.5(Router Mode), Wired BackhaulSwitches Netgear GS105/8 | 

Additional NG HW: C7800/CM1100/CM1200/CM2000, Orbi CBK40, CBR750, RBK953(v6.0.3.68) & XR450(v130), RBK853 v4.6.7.5(AP) & RBK752 v4.6.7.5, RBK50(v23), SXK30(v110), R7000(v34), R7800(v84), R7960P(v84), EX7500/EX7700, GS308v3 and WNHDE111


 


 


Testing

Message 65 of 85
FURRYe38
Guru

Re: AX4200 (rbs750) backhaul only works at 1200Mbps

Working on v22 on a RBR850:

RBRTelnetEnable_v22.png

My Setup Internet Cable 1000↓/50↑ CAX80 Mode Mode | ISP SparkLight | Wifi Router Orbi RBK853 v4.6.7.5(Router Mode), Wired BackhaulSwitches Netgear GS105/8 | 

Additional NG HW: C7800/CM1100/CM1200/CM2000, Orbi CBK40, CBR750, RBK953(v6.0.3.68) & XR450(v130), RBK853 v4.6.7.5(AP) & RBK752 v4.6.7.5, RBK50(v23), SXK30(v110), R7000(v34), R7800(v84), R7960P(v84), EX7500/EX7700, GS308v3 and WNHDE111


 


 


Testing

Message 66 of 85
FURRYe38
Guru

Re: AX4200 (rbs750) backhaul only works at 1200Mbps

FYI, got this from NG:

"It's a GUI issue and we will fix it in next release then."

 

So it's known to NG.

 

My Setup Internet Cable 1000↓/50↑ CAX80 Mode Mode | ISP SparkLight | Wifi Router Orbi RBK853 v4.6.7.5(Router Mode), Wired BackhaulSwitches Netgear GS105/8 | 

Additional NG HW: C7800/CM1100/CM1200/CM2000, Orbi CBK40, CBR750, RBK953(v6.0.3.68) & XR450(v130), RBK853 v4.6.7.5(AP) & RBK752 v4.6.7.5, RBK50(v23), SXK30(v110), R7000(v34), R7800(v84), R7960P(v84), EX7500/EX7700, GS308v3 and WNHDE111


 


 


Testing

Message 67 of 85
Mstrbig
Master

Re: AX4200 (rbs750) backhaul only works at 1200Mbps


@doghound wrote:

@Mstrbig- make sure it is the MAC address as seen in the red box in the attached screenshot. This is found on the Advanced tab. It is also the MAC address without semicolons, e.g. 100CAB199A9F.


Thank you, removing the MAC Address semicolons did the trick.

Orbi RBK53 System/RBR50/RBS50/RBS50. + Orbi Voice RBS40V
RBK753 system/RBR750/RBS750/RBS750 + RBK853 System/RBR850/RBS850/RBS850
SXK80 — Orbi Pro AX6000 WiFi 6 Tri-Band WiFi System
There's always a logical answer, if you have all the facts!
Message 68 of 85
balzac92
Aspirant

Re: AX4200 (rbs750) backhaul only works at 1200Mbps

Hello

Just tried on my AX4200 / rbr750

Return form telnet session, using iwconfig.

Same result, backhaul throughput rated at 2400 Mhz !

It's good news !   Smiley Very Happy

 

tempsnip.jpg

Message 69 of 85
FURRYe38
Guru

Re: AX4200 (rbs750) backhaul only works at 1200Mbps

Yes, the UI should be corrected in next FW update. We hope. 

My Setup Internet Cable 1000↓/50↑ CAX80 Mode Mode | ISP SparkLight | Wifi Router Orbi RBK853 v4.6.7.5(Router Mode), Wired BackhaulSwitches Netgear GS105/8 | 

Additional NG HW: C7800/CM1100/CM1200/CM2000, Orbi CBK40, CBR750, RBK953(v6.0.3.68) & XR450(v130), RBK853 v4.6.7.5(AP) & RBK752 v4.6.7.5, RBK50(v23), SXK30(v110), R7000(v34), R7800(v84), R7960P(v84), EX7500/EX7700, GS308v3 and WNHDE111


 


 


Testing

Message 70 of 85
Mstrbig
Master

Re: AX4200 (rbs750) backhaul only works at 1200Mbps

Latest Firmware Version V3.2.16.22_1.4.9 does not fix the GUI reporting the wrong backhaul speed. WLAN Backhaul stil shows 1201M. 

Orbi RBK53 System/RBR50/RBS50/RBS50. + Orbi Voice RBS40V
RBK753 system/RBR750/RBS750/RBS750 + RBK853 System/RBR850/RBS850/RBS850
SXK80 — Orbi Pro AX6000 WiFi 6 Tri-Band WiFi System
There's always a logical answer, if you have all the facts!
Message 71 of 85
FURRYe38
Guru

Re: AX4200 (rbs750) backhaul only works at 1200Mbps

Hopefully next one. I presume v22 was already in the pipe when this was being played out. 

My Setup Internet Cable 1000↓/50↑ CAX80 Mode Mode | ISP SparkLight | Wifi Router Orbi RBK853 v4.6.7.5(Router Mode), Wired BackhaulSwitches Netgear GS105/8 | 

Additional NG HW: C7800/CM1100/CM1200/CM2000, Orbi CBK40, CBR750, RBK953(v6.0.3.68) & XR450(v130), RBK853 v4.6.7.5(AP) & RBK752 v4.6.7.5, RBK50(v23), SXK30(v110), R7000(v34), R7800(v84), R7960P(v84), EX7500/EX7700, GS308v3 and WNHDE111


 


 


Testing

Message 72 of 85
Mstrbig
Master

Re: AX4200 (rbs750) backhaul only works at 1200Mbps


@FURRYe38 wrote:

Hopefully next one. I presume v22 was already in the pipe when this was being played out. 


I usually ignore bugs like these, as they don't cause any issues. But since so many end users rely on what they see in the GUI or app, I assume it is important for those to report correctly. I've just got in the habit of checking each device, to make sure they are functioning correctly, that I tend to ignore what the GUI and app are showing.

As an example this morning my system was showing 19 devices, some atteched to the wrong router or satellite and 1 dead satellite. However there were no downed devices or satellite. So I assumed a power glitch and rebooted the router. The GUI reported the devices correctly. 

Orbi RBK53 System/RBR50/RBS50/RBS50. + Orbi Voice RBS40V
RBK753 system/RBR750/RBS750/RBS750 + RBK853 System/RBR850/RBS850/RBS850
SXK80 — Orbi Pro AX6000 WiFi 6 Tri-Band WiFi System
There's always a logical answer, if you have all the facts!
Message 73 of 85
FURRYe38
Guru

Re: AX4200 (rbs750) backhaul only works at 1200Mbps

Ya, I agree. It's important to have accurate information. At least it's working behind the scenes. 

 

My Setup Internet Cable 1000↓/50↑ CAX80 Mode Mode | ISP SparkLight | Wifi Router Orbi RBK853 v4.6.7.5(Router Mode), Wired BackhaulSwitches Netgear GS105/8 | 

Additional NG HW: C7800/CM1100/CM1200/CM2000, Orbi CBK40, CBR750, RBK953(v6.0.3.68) & XR450(v130), RBK853 v4.6.7.5(AP) & RBK752 v4.6.7.5, RBK50(v23), SXK30(v110), R7000(v34), R7800(v84), R7960P(v84), EX7500/EX7700, GS308v3 and WNHDE111


 


 


Testing

Message 74 of 85
dmibe
Aspirant

Re: AX4200 (rbs750) backhaul only works at 1200Mbps

Necro oldish post but I've found the same issue and despite those telnets claiming 2400mbps, my hardware tests show that it is indeed limiting to 1200mbps.

 

I think they have hard coded this model to use the 2400mbps only when communicating to a satellite and for any other client, it's limited to 1200 max.

Message 75 of 85
Top Contributors
Discussion stats
  • 84 replies
  • 2541 views
  • 10 kudos
  • 12 in conversation
Announcements

Orbi WiFi 6E