Reply

AX4200 (rbs750) backhaul only works at 1200Mbps

FURRYe38
Guru

Re: AX4200 (rbs750) backhaul only works at 1200Mbps

"It's a GUI issue and we will fix it in next release then."

 

So it's known to NG.

My Setup Internet Cable 1000↓/50↑ CAX80 Mode Mode | ISP SparkLight | Wifi Router Orbi CBR752 v4.6.7.7(Gateway Mode), Wired BackhaulSwitches Netgear GS105/8 | 

Additional NG HW: C7800/CM1100/CM1200/CM2000, Orbi CBK40, CBR750, RBK953(v6.0.3.68) & XR450(v130), RBK853 v4.6.7.5(AP) & RBK752 v4.6.7.5, RBK50(v23), SXK30(v110), R7000(v34), R7800(v84), R7960P(v84), RAXE500(v78), EX7500/EX7700, GS308v3 and WNHDE111


 


 


Testing

Message 76 of 85

Re: AX4200 (rbs750) backhaul only works at 1200Mbps

RBK753 StatisticsRBK753 Statistics

Uploaded my statistics to show that I'm getting the advertised backhaul speed.    I'm also version 3.2.17.12.     I also have only owned my RBK753 set for less than a month, in case there's a possible hardware revision change but I don't see an indication of that.

 

Message 77 of 85
FURRYe38
Guru

Re: AX4200 (rbs750) backhaul only works at 1200Mbps

Nice, thanks for letting us know. This was only a UI issue. Actual speeds was as expected. 

 

My Setup Internet Cable 1000↓/50↑ CAX80 Mode Mode | ISP SparkLight | Wifi Router Orbi CBR752 v4.6.7.7(Gateway Mode), Wired BackhaulSwitches Netgear GS105/8 | 

Additional NG HW: C7800/CM1100/CM1200/CM2000, Orbi CBK40, CBR750, RBK953(v6.0.3.68) & XR450(v130), RBK853 v4.6.7.5(AP) & RBK752 v4.6.7.5, RBK50(v23), SXK30(v110), R7000(v34), R7800(v84), R7960P(v84), RAXE500(v78), EX7500/EX7700, GS308v3 and WNHDE111


 


 


Testing

Message 78 of 85
GWild
Guide

Re: AX4200 (rbs750) backhaul only works at 1200Mbps

The telnet dump shows the 5G backhaul set to 2400G internally (hard to know if it really was a CBR) ... but, I am guessing that while the router may create a 2400G backhaul channel, the RBS is only connecting at 1200G, and why a guy with the RBK753 kit - two RBS750 - is seeing the full 2400G backhaul in the status page.

 

My Orbi CBK752 kit is going back to the store. And no - there are several other issues that make not using it the best decision : like unable to turn off remote access, improper port forwarding that seems to ignore the actual port definition and insteads lets all traffic through regardless of port specified in the request, DNS fails every time a device has to re-establish a DHCP connection then surf to a new domain, logs that store 15 lines then lose data, ... 

 

 

CBK40 = CBR40 & RBS20
Message 79 of 85
FURRYe38
Guru

Re: AX4200 (rbs750) backhaul only works at 1200Mbps

This is a UI issue from what NG told me, at least wit the RBK system and NG is aware of it. 

 

Good Luck. 

My Setup Internet Cable 1000↓/50↑ CAX80 Mode Mode | ISP SparkLight | Wifi Router Orbi CBR752 v4.6.7.7(Gateway Mode), Wired BackhaulSwitches Netgear GS105/8 | 

Additional NG HW: C7800/CM1100/CM1200/CM2000, Orbi CBK40, CBR750, RBK953(v6.0.3.68) & XR450(v130), RBK853 v4.6.7.5(AP) & RBK752 v4.6.7.5, RBK50(v23), SXK30(v110), R7000(v34), R7800(v84), R7960P(v84), RAXE500(v78), EX7500/EX7700, GS308v3 and WNHDE111


 


 


Testing

Message 80 of 85
GWild
Guide

Re: AX4200 (rbs750) backhaul only works at 1200Mbps

Until someone telnets into the RBS750 to verify it really is working at 2.4Gb/s - I'll remain dubious. My attempts to telnet in have all failed miserably. I say that even though the RBS750 spec lists these rates:

 

• Orbi AX4200 Satellite
(600 + 1200 + 2400Mbps)†

CBK40 = CBR40 & RBS20
Message 81 of 85
schumaku
Guru

Re: AX4200 (rbs750) backhaul only works at 1200Mbps


@GWild wrote:

Until someone telnets into the RBS750 to verify it really is working at 2.4Gb/s - I'll remain dubious. My attempts to telnet in have all failed miserably. I say that even though the RBS750 spec lists these rates:


Why ever Netgear has chosen then to install a 4x4 radio with four dedicated antennas then on the RBS750. If the intention was to create a 1201 Mb/s wireless backhaul to the satellite, a 2x2 with two antennas would had been sufficient. In a world where every Cent counts in mass production this would had been a part of a standard cost-down process.

Message 82 of 85
FURRYe38
Guru

Re: AX4200 (rbs750) backhaul only works at 1200Mbps

The 7 series does support 2400Mbps. I was informed of this by NG.

Also this user reported seeing it on the telnet side when FW supported telnet: 

https://community.netgear.com/t5/Orbi-AX/AX4200-rbs750-backhaul-only-works-at-1200Mbps/m-p/2019902/h...

My Setup Internet Cable 1000↓/50↑ CAX80 Mode Mode | ISP SparkLight | Wifi Router Orbi CBR752 v4.6.7.7(Gateway Mode), Wired BackhaulSwitches Netgear GS105/8 | 

Additional NG HW: C7800/CM1100/CM1200/CM2000, Orbi CBK40, CBR750, RBK953(v6.0.3.68) & XR450(v130), RBK853 v4.6.7.5(AP) & RBK752 v4.6.7.5, RBK50(v23), SXK30(v110), R7000(v34), R7800(v84), R7960P(v84), RAXE500(v78), EX7500/EX7700, GS308v3 and WNHDE111


 


 


Testing

Message 83 of 85
GWild
Guide

Re: AX4200 (rbs750) backhaul only works at 1200Mbps


@FURRYe38 wrote:

The 7 series does support 2400Mbps. I was informed of this by NG.

Also this user reported seeing it on the telnet side when FW supported telnet: 

https://community.netgear.com/t5/Orbi-AX/AX4200-rbs750-backhaul-only-works-at-1200Mbps/m-p/2019902/h...


I remain dubious because the user has two satellites. I'm not saying it doesn't support 2400; rather, I am saying I'd like to see evidence that it supports 2400 with a single satellite. 

 

The logic I am following goes like this: The same router supports 600M on 2.4G, yet his display shows only 286M. Is the display only showing the connected devices, not the band capability? If my connected devices only showed 1200M with one satellite, I wonder what it'd show with two? Would I see 2400, just like the RBK753 kit?

 

In any case, my CBK752 is heading back to Amazon for a full refund. And now that I have the CBK40 kit back in place, I realize just how nice it is having DNS working again.

 

CBK40 = CBR40 & RBS20
Message 84 of 85
FURRYe38
Guru

Re: AX4200 (rbs750) backhaul only works at 1200Mbps

Thats fine. NG already knows about the UI problem and said it has been resolved and will be forth coming to the CBR750. 

 

Good Luck. 

My Setup Internet Cable 1000↓/50↑ CAX80 Mode Mode | ISP SparkLight | Wifi Router Orbi CBR752 v4.6.7.7(Gateway Mode), Wired BackhaulSwitches Netgear GS105/8 | 

Additional NG HW: C7800/CM1100/CM1200/CM2000, Orbi CBK40, CBR750, RBK953(v6.0.3.68) & XR450(v130), RBK853 v4.6.7.5(AP) & RBK752 v4.6.7.5, RBK50(v23), SXK30(v110), R7000(v34), R7800(v84), R7960P(v84), RAXE500(v78), EX7500/EX7700, GS308v3 and WNHDE111


 


 


Testing

Message 85 of 85
Top Contributors
Discussion stats
  • 84 replies
  • 2555 views
  • 10 kudos
  • 12 in conversation
Announcements

Orbi WiFi 6E