Reply

Orbi RBR750 and Satellite suddenly started dropping WiFi Devices

bosa84
Tutor

Orbi RBR750 and Satellite suddenly started dropping WiFi Devices

I have an Orbi RBR750 plus one satellite (connected via Lan).

 

Everything worked great for many months, but a few weeks ago the Orbis started disconnecting iPhones and iPads.

Sometimes once a day, sometimes it is impossible to get things working for more than a few minutes.

Right now for example, I had to re-connect an iPad 5 times in the last hour, my iPhone about 3 times.

 

The wired connections all work great, internet is also working.

 

I have a feeling it gets bad when 2 or 3 wireless devices are actively doing a lot (zoom session + downloads or so).

 

Already months ago I realized that when my iPhone had to download a big iOS upgrade or a bunch of app-updates, it would suddenly be kicked out of the WiFi. But it is definitely getting worse, to a degree that it is at daytime keeping us from working and infuriating to the family at night.

 

Very disappointing, also because before buying these Orbis I already read a few reviews saying that this started happening after a while - I should not have ignored that.

 

Please help.

 

 

 

Message 1 of 7
FURRYe38
Guru

Re: Orbi RBR750 and Satellite suddenly started dropping WiFi Devices

What Firmware version is currently loaded?
What is the Mfr and model# of the Internet Service Providers modem/ONT the NG router is connected too?

 

Is the RBS connected directly the the back of the RBR or is there any LAN swtich in between? 

 

What is the size of your home? Sq Ft?
What is the distance between the router and 📡 satellite(s)? 30 feet or more is recommended in between RBR and RBS📡 to begin with depending upon building materials when wirelessly connected.
https://kb.netgear.com/31029/Where-should-I-place-my-Orbi-satellite 📡

 

What channels are you using? Auto? Try setting manual channel 1, 6 or 11 on 2.4Ghz and 40 to 48 channel on 5Ghz.
Any Wifi Neighbors near by? If so, how many?

 

Try disabling the following and see:
Armor.

 

Set 20/40Mhz Coexistence to 40Mhz only. Set CTS to 2347. Set Short preamble instead of Long preamble modes. Save settings and reboot the router and satellite(s). Under Advanced Tab/Advanced Settings/Wireless Settings

My Setup (Cable 1Gbps/50Mbps)>CAX80 v2.1.2.1(LAG Disabled)> RBK953(v6.0.3.68) & XR450(v130)
Additional NG HW: C7800/CM1100/CM1200CM2000, Orbi CBK40, CBR750, RBK853 v4.6.3.16(AP) & RBK752 v4.6.5.14, RBK50(v22), SXR30(v110), R7000(v34), R7800(v84), R7960P(v82), EX7500/EX7700, and WNHDE111
Message 2 of 7
bosa84
Tutor

Re: Orbi RBR750 and Satellite suddenly started dropping WiFi Devices

Thanks FURRYe38, answers below:

 

What Firmware version is currently loaded?


-> the latest: V4.6.3.16_2.0.51

What is the Mfr and model# of the Internet Service Providers modem/ONT the NG router is connected too?
-> Arris TM1602 (but that did not change)
 
Is the RBS connected directly the the back of the RBR or is there any LAN swtich in between? 
-> There is Netgear GS105 in between, but that also did not change and was working fine for months
 
What is the size of your home? Sq Ft?
What is the distance between the router and 📡 satellite(s)? 30 feet or more is recommended in between RBR and RBS📡 to begin with depending upon building materials when wirelessly connected.
https://kb.netgear.com/31029/Where-should-I-place-my-Orbi-satellite 📡
 
What channels are you using? Auto? Try setting manual channel 1, 6 or 11 on 2.4Ghz and 40 to 48 channel on 5Ghz.

-> Using Auto. I will try your recommendations

 

Any Wifi Neighbors near by? If so, how many?
-> About 5
 
Try disabling the following and see:
Armor.
-> was always disabled
 
Set 20/40Mhz Coexistence to 40Mhz only. Set CTS to 2347. Set Short preamble instead of Long preamble modes. Save settings and reboot the router and satellite(s). Under Advanced Tab/Advanced Settings/Wireless Settings
-> I only see a "Enable 20/40 MHz Coexistence " but I cannot specify 40. Will try your other recommendations

Message 3 of 7
FURRYe38
Guru

Re: Orbi RBR750 and Satellite suddenly started dropping WiFi Devices


@bosa84 wrote:

Thanks FURRYe38, answers below:

 

What Firmware version is currently loaded?


-> the latest: V4.6.3.16_2.0.51

What is the Mfr and model# of the Internet Service Providers modem/ONT the NG router is connected too?
-> Arris TM1602 (but that did not change)
 
Is the RBS connected directly the the back of the RBR or is there any LAN swtich in between? 
-> There is Netgear GS105 in between, but that also did not change and was working fine for months
 
What is the size of your home? Sq Ft?
What is the distance between the router and 📡 satellite(s)? 30 feet or more is recommended in between RBR and RBS📡 to begin with depending upon building materials when wirelessly connected.
https://kb.netgear.com/31029/Where-should-I-place-my-Orbi-satellite 📡
 
What channels are you using? Auto? Try setting manual channel 1, 6 or 11 on 2.4Ghz and 40 to 48 channel on 5Ghz.

-> Using Auto. I will try your recommendations

 

Any Wifi Neighbors near by? If so, how many?
-> About 5
 
Try disabling the following and see:
Armor.
-> was always disabled
 
Set 20/40Mhz Coexistence to 40Mhz only. Set CTS to 2347. Set Short preamble instead of Long preamble modes. Save settings and reboot the router and satellite(s). Under Advanced Tab/Advanced Settings/Wireless Settings
-> I only see a "Enable 20/40 MHz Coexistence " but I cannot specify 40. Will try your other recommendations< Remove the check mark from the box then select apply. This sets 40Mhz only. 



Has a power off for 1 minute then back ON with the ISP modem, Switch and Orbi system been performed since last update?

My Setup (Cable 1Gbps/50Mbps)>CAX80 v2.1.2.1(LAG Disabled)> RBK953(v6.0.3.68) & XR450(v130)
Additional NG HW: C7800/CM1100/CM1200CM2000, Orbi CBK40, CBR750, RBK853 v4.6.3.16(AP) & RBK752 v4.6.5.14, RBK50(v22), SXR30(v110), R7000(v34), R7800(v84), R7960P(v82), EX7500/EX7700, and WNHDE111
Message 4 of 7
raven_au
Virtuoso

Re: Orbi RBR750 and Satellite suddenly started dropping WiFi Devices


@bosa84 wrote:

Thanks FURRYe38, answers below:

 

What Firmware version is currently loaded?


-> the latest: V4.6.3.16_2.0.51

 


I presume that you have checked if forgetting the wireless connection on your mobile device and re-connecting it helps.

The new firmware update you are using may have included an update to the wireless drivers and the device parameters could need refreshing.

 

Message 5 of 7
bosa84
Tutor

Re: Orbi RBR750 and Satellite suddenly started dropping WiFi Devices

I will methodically go through the suggested changes.

 

Yesterday I did this: Set 20/40Mhz Coexistence to 40Mhz only. Set CTS to 2347. Set Short preamble instead of Long preamble modes. Save settings and reboot the router and satellite(s). Under Advanced Tab/Advanced Settings/Wireless Settings

 

It seemed to work better this morning, but by mit day it started dropping iOS devices again.

I use 2 iPads. Once one gets dropped, I sometimes can simply reconnect, but often the first bit of network activity then makes it drop again. Then I did let it sit for 5 minutes and the reconnect and then wait another 5 minutes until I start using it for network stuff. That worked better, but next thing my iPhone get kicked out of the WiFi.

 

It really feels like the Orbis are just overwhelmed with juggling the  iOS devices.

 

Will try the 'forget network' on all iOS next. After that I'll try the channel settings you recommended.

 

Thanks again!

Message 6 of 7
FURRYe38
Guru

Re: Orbi RBR750 and Satellite suddenly started dropping WiFi Devices

Try setting 2307 for CTS. 

Try disabling AX mode as well...

Others have mentioned doing a reset and setup from scratch is helping them...


@bosa84 wrote:

I will methodically go through the suggested changes.

 

Yesterday I did this: Set 20/40Mhz Coexistence to 40Mhz only. Set CTS to 2347. Set Short preamble instead of Long preamble modes. Save settings and reboot the router and satellite(s). Under Advanced Tab/Advanced Settings/Wireless Settings

 

It seemed to work better this morning, but by mit day it started dropping iOS devices again.

I use 2 iPads. Once one gets dropped, I sometimes can simply reconnect, but often the first bit of network activity then makes it drop again. Then I did let it sit for 5 minutes and the reconnect and then wait another 5 minutes until I start using it for network stuff. That worked better, but next thing my iPhone get kicked out of the WiFi.

 

It really feels like the Orbis are just overwhelmed with juggling the  iOS devices.

 

Will try the 'forget network' on all iOS next. After that I'll try the channel settings you recommended.

 

Thanks again!


 

My Setup (Cable 1Gbps/50Mbps)>CAX80 v2.1.2.1(LAG Disabled)> RBK953(v6.0.3.68) & XR450(v130)
Additional NG HW: C7800/CM1100/CM1200CM2000, Orbi CBK40, CBR750, RBK853 v4.6.3.16(AP) & RBK752 v4.6.5.14, RBK50(v22), SXR30(v110), R7000(v34), R7800(v84), R7960P(v82), EX7500/EX7700, and WNHDE111
Message 7 of 7
Top Contributors
Discussion stats
  • 6 replies
  • 220 views
  • 4 kudos
  • 3 in conversation
Announcements

Orbi WiFi 6E