Discussion stats
  • 9 replies
  • 194 views
  • 1 kudo
  • 3 in conversation
Announcements

Top Contributors
Reply
Highlighted
Tutor

CBR40 with 2 RBS20 connection loss and slow speeds

Hello, 

This has been an ongoing issue - bought this modem/router in feb and since then it has lost connectivity ~ 4-5 hours at a time at least once or twice a month.  Everytime this happens, I check with my ISP - no service outages, they resend a new signal, etc, should have no problems on their end.  Has any one else been having this issue? 

 

It just happened again this morning (Magenta color) and after unplugging, replugging everything multiple times, calling Xfinity, I gave up and went out and bought a new modem.  When I got back the CBR40 was still not working, took a shower came out and then out of the blue, 6 hours later it was working.  

 

Normally I wouldn't complain if this was a one-off, but it seriously happens every 2-4 weeks.  Is there any way to prevent this?  I'm ready to return this thing.

  

Also, wired connection speed is fine at 600mbs, however wireless ranges from 75-200.  Is this normal?  This is the case even if I am right next to the satellites.  Firmware is updated.

Model: CBR40|Orbi AC2200 Tri-band WiFi Cable Modem Router
Message 1 of 10
Highlighted
Guru

Re: CBR40 with 2 RBS20 connection loss and slow speeds

When its dropping, is it just wireless or is it both wired and wireless devices?

Do you have a screen snip of the cable connections page? And the logs? this helps check the signal back to xfinity. 

CAX80->GS716v2->RBR50->RBS50-RBS40V-RBS50Y
Message 2 of 10
Highlighted
Tutor

Re: CBR40 with 2 RBS20 connection loss and slow speeds

Can't fit the snip onto one image

Message 3 of 10
Highlighted
Tutor

Re: CBR40 with 2 RBS20 connection loss and slow speeds

 
Message 4 of 10
Highlighted
Tutor

Re: CBR40 with 2 RBS20 connection loss and slow speeds

Log

Message 5 of 10
Highlighted
Tutor

Re: CBR40 with 2 RBS20 connection loss and slow speeds

Jun 30 2020 11:42:05Warning (5)Lost MDD Timeout

Jun 30 2020 11:42:44Critical (3)Received Response to Broadcast Maintenance Request, But no Unicast Maintenance opportunities received - T4 time out

Jun 30 2020 11:42:53Critical (3)SYNC Timing Synchronization failure - Loss of Sync

Jun 30 2020 11:44:26Critical (3)Received Response to Broadcast Maintenance Request, But no Unicast Maintenance opportunities received - T4 time out

Jun 30 2020 11:44:41Critical (3)No Ranging Response received - T3 time-out

Jun 30 2020 11:44:54Warning (5)MIMO Event MIMO: Stored MIMO=-1 post cfg file MIMO=-1

Jun 30 2020 11:44:56Critical (3)No Ranging Response received - T3 time-out

Jun 30 2020 11:58:19Critical (3)SYNC Timing Synchronization failure - Loss of Sync

Jun 30 2020 11:58:25Warning (5)Lost MDD Timeout

Jun 30 2020 12:31:39Critical (3)No Ranging Response received - T3 time-out

Jun 30 2020 14:45:14Warning (5)MIMO Event MIMO: Stored MIMO=-1 post cfg file MIMO=-1

Jun 30 2020 17:06:33Critical (3)No Ranging Response received - T3 time-out

Jul 01 2020 07:26:05Critical (3)SYNC Timing Synchronization failure - Loss of Sync

Jul 01 2020 07:56:34Warning (5)Lost MDD Timeout

Jul 01 2020 07:57:16Critical (3)Received Response to Broadcast Maintenance Request, But no Unicast Maintenance opportunities received - T4 time out

Jul 01 2020 08:00:48Critical (3)No Maintenance Broadcasts for Ranging opportunities received - T2 time-out

Jul 01 2020 08:03:39Warning (5)MIMO Event MIMO: Stored MIMO=-1 post cfg file MIMO=-1

Message 6 of 10
Highlighted
Guru

Re: CBR40 with 2 RBS20 connection loss and slow speeds

Your line is a bit low on power. the notices from the event log point to a signal issue. 

If you have any splitters, attenuators, amplifiers in line, remove them.

Your isp might need to check the line. 

CAX80->GS716v2->RBR50->RBS50-RBS40V-RBS50Y
Message 7 of 10
Highlighted
Guru

Re: CBR40 with 2 RBS20 connection loss and slow speeds

What is the distance between the router and satellite(s)? 30 feet is recommended in between RBR and RBS to begin with depending upon building materials when wirelessly connected. https://kb.netgear.com/000036466/How-far-should-I-place-my-Orbi-satellite-from-my-Orbi-router

 

What channels are you using? Auto? Try setting manual channel 1, 6 or 11 on 2.4Ghz and any unused channel on 5Ghz.
Any Wifi Neighbors near by? If so, how many?

 

Try enabling Beamforming and MIMO(MIMO may or maynot be needed) and WMM. Under Advanced Tab/Advanced Settings/Wireless Settings

Try disabling the following and see:
Armor, Circle, Daisy Chain, Fast Roaming, IPv6 and Set 20/40Mhz Coexistence to 40Mhz only. Set Short preamble instead of Long preamble modes. Save settings and reboot the router and satellite(s).


My Setup (Cable 900Mbps/50Mbps)>CAX80>Orbi RBK50 v2.5.1.16(Router Mode)
Additional NG HW: C7800/CM1100/CM1200, Orbi CBK40, Orbi RBK50/RBK853, R7800, R7960P, EX7500/EX7700, XR450 and WNHDE111
Message 8 of 10
Highlighted
Tutor

Re: CBR40 with 2 RBS20 connection loss and slow speeds

What is the distance between the router and satellite(s)? 30 feet is recommended in between RBR and RBS to begin with depending upon building materials when wirelessly connected. 

 

Satellites are within 30 feet

 

What channels are you using? Auto? Try setting manual channel 1, 6 or 11 on 2.4Ghz and any unused channel on 5Ghz.
Any Wifi Neighbors near by? If so, how many?

 

I changed it to 1.  There are Wifi neighbors nearby, aroun 3 or 4.  

 

Try enabling Beamforming and MIMO(MIMO may or maynot be needed) and WMM. Under Advanced Tab/Advanced Settings/Wireless Settings

Try disabling the following and see:
Armor, Circle, Daisy Chain, Fast Roaming, IPv6 and Set 20/40Mhz Coexistence to 40Mhz only. Set Short preamble instead of Long preamble modes. Save settings and reboot the router and satellite(s).

 

I enabled Beamforming and MIMO.  set to 40 Mhz, set to short preambles, disabled fast roaming.  Ipv6 is already disabled, Not sure where to find the Armor or Circle options.  After disabling Dasiy chain my satellites weren't being picked up.  

 

My wifi speeds are pretty abysmall now, raning from 50 - 150.  I pay for 600.  

 

 

Message 9 of 10
Highlighted
Guru

Re: CBR40 with 2 RBS20 connection loss and slow speeds

What wifi devices do you have? 

Do wired PC test speeds test out to 600Mpbs? 

 

RBS may need to be moved out past 30 feet. 

 

Some wifi devices may not speed test out to 600Mpbs. Some max out at around 400-500. Older phones or pads may not see much over 200Mpbs. I know my one pad sees usually around 150Mpbs on wireless. https://kb.netgear.com/19668/Link-Rate-and-Transfer-Speed

 

 


My Setup (Cable 900Mbps/50Mbps)>CAX80>Orbi RBK50 v2.5.1.16(Router Mode)
Additional NG HW: C7800/CM1100/CM1200, Orbi CBK40, Orbi RBK50/RBK853, R7800, R7960P, EX7500/EX7700, XR450 and WNHDE111
Message 10 of 10