Reply
Highlighted
Aspirant

Orbi ping is awful

I have a new RBK853 system and my latency when pinging the router is just terrible. I see the same thing on multiple devices. 3-4ms pings with 80-120ms pings sprinkled in every couple seconds.

 

I can't imagine trying to play games on this network. It even happens when connected directly to the router and not a satellite (confirmed by the web UI).

 

I've done a lot of googling tonight, but nothing helpful has turned up. I've updated to the latest firmware (v3.2.16.6_1.4.4). Are there any actual fixes for this problem, or do I need to return the router and get something else?

Model: RBR50|Orbi AC3000 Tri-band WiFi Router
Message 1 of 5
Highlighted
Aspirant

Re: Orbi ping is awful

I just tried connecting to a satellite and pinging it, it's even worse than the router.

 

PING 10.0.0.8 (10.0.0.8) 56(84) bytes of data.
64 bytes from 10.0.0.8: icmp_seq=1 ttl=64 time=5.76 ms
64 bytes from 10.0.0.8: icmp_seq=2 ttl=64 time=6.85 ms
64 bytes from 10.0.0.8: icmp_seq=3 ttl=64 time=5.96 ms
64 bytes from 10.0.0.8: icmp_seq=4 ttl=64 time=8.17 ms
64 bytes from 10.0.0.8: icmp_seq=5 ttl=64 time=67.9 ms
64 bytes from 10.0.0.8: icmp_seq=6 ttl=64 time=7.79 ms
From 10.0.0.7 icmp_seq=7 Destination Host Unreachable
From 10.0.0.7 icmp_seq=8 Destination Host Unreachable
From 10.0.0.7 icmp_seq=9 Destination Host Unreachable
From 10.0.0.7 icmp_seq=11 Destination Host Unreachable
From 10.0.0.7 icmp_seq=12 Destination Host Unreachable
From 10.0.0.7 icmp_seq=13 Destination Host Unreachable
From 10.0.0.7 icmp_seq=14 Destination Host Unreachable
From 10.0.0.7 icmp_seq=15 Destination Host Unreachable
From 10.0.0.7 icmp_seq=16 Destination Host Unreachable
64 bytes from 10.0.0.8: icmp_seq=17 ttl=64 time=2087 ms
64 bytes from 10.0.0.8: icmp_seq=18 ttl=64 time=1064 ms
64 bytes from 10.0.0.8: icmp_seq=19 ttl=64 time=35.6 ms
64 bytes from 10.0.0.8: icmp_seq=20 ttl=64 time=2.59 ms
64 bytes from 10.0.0.8: icmp_seq=21 ttl=64 time=62.9 ms
64 bytes from 10.0.0.8: icmp_seq=22 ttl=64 time=3.18 ms
64 bytes from 10.0.0.8: icmp_seq=23 ttl=64 time=2.61 ms
64 bytes from 10.0.0.8: icmp_seq=24 ttl=64 time=22.9 ms
64 bytes from 10.0.0.8: icmp_seq=25 ttl=64 time=3.45 ms
64 bytes from 10.0.0.8: icmp_seq=26 ttl=64 time=0.676 ms
64 bytes from 10.0.0.8: icmp_seq=27 ttl=64 time=127 ms
64 bytes from 10.0.0.8: icmp_seq=28 ttl=64 time=72.8 ms
64 bytes from 10.0.0.8: icmp_seq=29 ttl=64 time=10.7 ms
64 bytes from 10.0.0.8: icmp_seq=30 ttl=64 time=3.46 ms
64 bytes from 10.0.0.8: icmp_seq=31 ttl=64 time=16.7 ms
64 bytes from 10.0.0.8: icmp_seq=32 ttl=64 time=126 ms

Coming from an ancient Linksys router that would consistently give 1ms pings, this $1000 mesh system is a huge disappointment.

Message 2 of 5
Highlighted
Master

Re: Orbi ping is awful

Reasons why you may have bad pings:

Hardware issues, cable issues, WIFI interference, ISP issues
Internet connection speed
Firewalls, especially if more than one used (example 3rd party and Windows built in)
Distance between satellite and server
 
Orbi RBK53 System/RBR50/RBS50/RBS50. + Orbi Voice RBS40V
RBK753 system/RBR750/RBS750/RBS750 + RBK853 System/RBR850/RBS850/RBS850
There's always a logical answer, if you have all the facts!
Message 3 of 5
Highlighted
Sensei

Re: Orbi ping is awful


@machrider wrote:

I have a new RBK853 system and my latency when pinging the router is just terrible. I see the same thing on multiple devices. 3-4ms pings with 80-120ms pings sprinkled in every couple seconds.

 

I can't imagine trying to play games on this network. It even happens when connected directly to the router and not a satellite (confirmed by the web UI).


The connection to the router is over WiFi, correct?

I love my Orbi.
Message 4 of 5
Highlighted
Sensei

Re: Orbi ping is awful


@machrider wrote:

I have a new RBK853 system and my latency when pinging the router is just terrible. I see the same thing on multiple devices. 3-4ms pings with 80-120ms pings sprinkled in every couple seconds.


I just pinged my RBR50 (older, less powerful CPU) 500 times over WiFi using hrping (free).  The results are

Fastest  1.294ms

Average 3.134ms

Slowest  9.483ms  i.e. less than 1/100th of a second. 

 

Supposing that there is 100ms latency from time-to-time.  That is about 1/10th of a second.  One would image that even veteran gamers would be tasked to respond (constantly) faster than 1/10th of a second.  3-4ms should be beyond anybody's capability.

 

WiFi is not nearly as efficient as ethernet.  While I get a constant "under 1ms" response over ethernet, that never happens over WiFi.  I suspect there is "something going on" in the RBK853 installation that is causing disruptions in WiFi performance.

I love my Orbi.
Message 5 of 5
Top Contributors
Discussion stats
  • 4 replies
  • 129 views
  • 0 kudos
  • 3 in conversation
Announcements