Reply

Re: RBR50 , RBS50 , Roku TV and Pixels - Constant Disconnecting of WiFi

Wolofoloto
Tutor

RBR50 , RBS50 , Roku TV and Pixels - Constant Disconnecting of WiFi

This may be a very niche post , but it was a pain for me to find all the answers in one spot. I have an RBR50 and an RBS50. Wife and I kept having our phones constantly disconnect and connect in an endless loop about an hour into installing the RBS50. With just the RBR50 , it provided enough wifi to cover the whole house , but at slower speeds (obviously) on the 2nd floor. Our master bedroom and in one of the guest bedrooms are Roku TVs. If these Roku Tvs are powered on , they can potentially interfere with your wifi , with their "wifi direct" via the "Device Connect" setting. Link below explains it and how to disable.

https://td.usd.edu/TDClient/33/Portal/KB/ArticleDet?ID=5519#:~:text=Roku%20uses%20WiFi%2DDirect%20to....

In addition to our Pixels constantly disconnecting , I found out that an android update introduced "Adaptive Connectivity" which may only affect a small amount of people , but in our perfect storm in issues , disabling this option has helped us so far. Below is a link on how to turn that off as well.

https://old.reddit.com/r/GooglePixel/comments/kfi9k1/wifi_keeps_disconnecting/

 

If this helps just one person , from the constant headache I had with this over the past few weeks. I will feel accomplished.

Message 1 of 4
FURRYe38
Guru

Re: RBR50 , RBS50 , Roku TV and Pixels - Constant Disconnecting of WiFi

What Firmware version is currently loaded?
What is the Mfr and model# of the Internet Service Providers modem/ONT the NG router is connected too?

 

What is the size of your home? Sq Ft?
What is the distance between the router and satellite(s)? 30 feet or more is recommended in between RBR and RBS to begin with depending upon building materials when wirelessly connected.
https://kb.netgear.com/31029/Where-should-I-place-my-Orbi-satellite

 

What channels are you using? Auto? Try setting manual channel 1, 6 or 11 on 2.4Ghz and 40 to 48 channel on 5Ghz.
Any Wifi Neighbors near by? If so, how many? 

 

Try enabling Beamforming and MIMO(MIMO may or may not be needed) and WMM. Under Advanced Tab/Advanced Settings/Wireless Settings

 

Try disabling the following and see:
Armor, Circle, Traffic Meter, Daisy Chain, Fast Roaming, IPv6 and Set 20/40Mhz Coexistence to 40Mhz only. Set Short preamble instead of Long preamble modes. Save settings and reboot the router and satellite(s). Under Advanced Tab/Advanced Settings/Wireless Settings

 

One User Experience/Configuration:
https://community.netgear.com/t5/Orbi/Most-Stable-Orbi-Configuration/m-p/1941087/highlight/true#M970...

 

You can find other speed diagnosis steps in the community faq: https://community.netgear.com/t5/Orbi-AX/Community-FAQ-My-Orbi-speeds-are-slow-inconsistent-and-don-...


https://community.netgear.com/t5/Orbi/Solution-for-ORBI-RBK50-constant-disconnects/m-p/1998420/highl...

My Setup (Cable 1Gbps/50Mbps)>CAX80 v2.1.2.1(LAG Disabled)>RBK853 v4.6.3.16
Additional NG HW: C7800/CM1100/CM1200CM2000, Orbi CBK40, CBR750, RBK50(v22), SXR30(v110), R7000(v34), R7800(v84), R7960P(v82), EX7500/EX7700, XR450(v120) and WNHDE111
Message 2 of 4
Wolofoloto
Tutor

Re: RBR50 , RBS50 , Roku TV and Pixels - Constant Disconnecting of WiFi

Thanks but the copy/pasta was not needed. Everything was up and running from the time of my original post.


@FURRYe38 wrote:

What Firmware version is currently loaded?
What is the Mfr and model# of the Internet Service Providers modem/ONT the NG router is connected too?

 

What is the size of your home? Sq Ft?
What is the distance between the router and satellite(s)? 30 feet or more is recommended in between RBR and RBS to begin with depending upon building materials when wirelessly connected.
https://kb.netgear.com/31029/Where-should-I-place-my-Orbi-satellite

 

What channels are you using? Auto? Try setting manual channel 1, 6 or 11 on 2.4Ghz and 40 to 48 channel on 5Ghz.
Any Wifi Neighbors near by? If so, how many? 

 

Try enabling Beamforming and MIMO(MIMO may or may not be needed) and WMM. Under Advanced Tab/Advanced Settings/Wireless Settings

 

Try disabling the following and see:
Armor, Circle, Traffic Meter, Daisy Chain, Fast Roaming, IPv6 and Set 20/40Mhz Coexistence to 40Mhz only. Set Short preamble instead of Long preamble modes. Save settings and reboot the router and satellite(s). Under Advanced Tab/Advanced Settings/Wireless Settings

 

One User Experience/Configuration:
https://community.netgear.com/t5/Orbi/Most-Stable-Orbi-Configuration/m-p/1941087/highlight/true#M970...

 

You can find other speed diagnosis steps in the community faq: https://community.netgear.com/t5/Orbi-AX/Community-FAQ-My-Orbi-speeds-are-slow-inconsistent-and-don-...


https://community.netgear.com/t5/Orbi/Solution-for-ORBI-RBK50-constant-disconnects/m-p/1998420/highl...


 

Message 3 of 4
FURRYe38
Guru

Re: RBR50 , RBS50 , Roku TV and Pixels - Constant Disconnecting of WiFi

Troubleshooting info if needed next time. 

 

Be sure to save off a back up configuration to file for safe keeping. Saves time if a reset is needed.
https://kb.netgear.com/000062080/How-do-I-back-up-the-configuration-settings-on-my-Orbi-WiFi-System

 

Enjoy. 

My Setup (Cable 1Gbps/50Mbps)>CAX80 v2.1.2.1(LAG Disabled)>RBK853 v4.6.3.16
Additional NG HW: C7800/CM1100/CM1200CM2000, Orbi CBK40, CBR750, RBK50(v22), SXR30(v110), R7000(v34), R7800(v84), R7960P(v82), EX7500/EX7700, XR450(v120) and WNHDE111
Message 4 of 4
Top Contributors
Discussion stats
  • 3 replies
  • 207 views
  • 1 kudo
  • 2 in conversation
Announcements