× NETGEAR will be terminating ReadyCLOUD service by July 1st, 2023. For more details click here.
Orbi WiFi 7 RBE973
Reply

Re: Alert email messages won't send

XtheUnknown
Apprentice

Alert email messages won't send

Greetings,

I had a (brief) mains power failure on my ReadyNAS 626X running 6.10.8, since then no status emails have been sent. Can't say I'm impressed with my UPS, but that is another matter...

 

I have tried deleted and re-entering my email alert configuration but when trying to send a test message I get the the error message "Alert message failed to send" and the error code 1001000022.

 

I have tried re "upgrading" the firmware to 6.10.8, hoping that would reset whichever (invisible) setting has become corrupted, but that had no effect

.

Has anybody got any ideas of what to try next?

a) Where can I look up error code 1001000022?

b) Is there a lower-level log file I can check?

 

Thanks for reading.

Message 1 of 5

Accepted Solutions
StephenB
Guru

Re: Alert email messages won't send


@XtheUnknown wrote:

 

b) Is there a lower-level log file I can check?

 


Yes, msmtp.log for one.

 

If you use gmail, there were some policy changes there a couple of months ago.  Google deprecated the "less secure apps" option, so you need to switch to an app-specific password.  They will require you to enable two-factor-authentication if you do this.

View solution in original post

Message 3 of 5

All Replies
XtheUnknown
Apprentice

Re: Alert email messages won't send - recover alert configuration?

Just to add a another recover option:

I have a recent "everything" configuration backup, but I have made a couple of changes to shares/permissions since then.

Is it possible just to extract the email alerts section from the configuration zip file and just restore that? (Assuming that would correct the issue)

Message 2 of 5
StephenB
Guru

Re: Alert email messages won't send


@XtheUnknown wrote:

 

b) Is there a lower-level log file I can check?

 


Yes, msmtp.log for one.

 

If you use gmail, there were some policy changes there a couple of months ago.  Google deprecated the "less secure apps" option, so you need to switch to an app-specific password.  They will require you to enable two-factor-authentication if you do this.

Message 3 of 5
XtheUnknown
Apprentice

Re: Alert email messages won't send

Thanks Stephen - That pointed me in the right direction. FYI for others:

 

The msmtp.log file had got quite large with many entries for failed attempts to send an email via GMail. The error returned by gmail was: "530-5.7.0. envelope from address XXXXXXXX@gmail.com not accepted by the server"

 

As you said, Google have updated their security requirements (since the last NAS restart 40+ days ago) and once I'd set up 2FA on the NAS's email account I could generate an app-specific password which was accepted. This is good to know for my other devices too!

 

Every day is a school day...

 

Message 4 of 5
aprosnyak
Tutor

Re: Alert email messages won't send

Try this.

1. SSH to your NAS

2. Goto /etc/frontview, delete (or move elsewhere) files .oauth2-vault-email.json and alert.conf

3. Re-login to your email account in Settings-Alerts

4. Enjoy ))

Message 5 of 5
Top Contributors
Discussion stats
  • 4 replies
  • 1591 views
  • 2 kudos
  • 3 in conversation
Announcements