× NETGEAR will be terminating ReadyCLOUD service by July 1st, 2023. For more details click here.
Orbi WiFi 7 RBE973
Reply

User, group and permissions of files/folder

jesusglezalv
Aspirant

User, group and permissions of files/folder

Hi,

accidentally I messed up all the owners/groups/permissions on the folder where I have my volume mounted. I noticed this as the frontview it is not working anymore as it says the Device is Offline although I can access to all the shares and also I have ssh access to the NAS.

I've checked the status of apache and readynas and both seems to be working:


root@nas1:/media/USB_HDD_2/BACKUP# systemctl status apache2
apache2.service - The Apache HTTP Server
Loaded: loaded (/lib/systemd/system/apache2.service; enabled)
Active: active (running) since Sat, 17 Jan 2015 22:36:41 +0100; 1h 18min ago
Process: 4014 ExecReload=/bin/kill -USR1 $MAINPID (code=exited, status=0/SUCCESS)
Process: 3999 ExecReload=/usr/sbin/apache2 $OPTIONS -t (code=exited, status=0/SUCCESS)
Main PID: 2043 (apache2)
CGroup: name=systemd:/system/apache2.service
├ 2043 /usr/sbin/apache2 -k start
├ 4020 apache_log
├ 4021 apache_log
├ 4024 /usr/sbin/apache2 -k start
├ 5429 /usr/sbin/apache2 -k start
├ 5440 /frontview/lib/dbbroker.cgi
├ 5445 /usr/sbin/apache2 -k start
├ 5446 /usr/sbin/apache2 -k start
├ 5451 /usr/sbin/apache2 -k start
├ 5458 /usr/sbin/apache2 -k start
├ 5460 /usr/sbin/apache2 -k start
└ 5461 /usr/sbin/apache2 -k start

Jan 17 23:52:31 nas1 apache_access[4021]: 192.168.69.139 "OPTIONS /dbbrokerln/e68d85953c82074d61ac7581f158a9d3/14afa193ffb/ HTTP/1.1" 200
Jan 17 23:52:31 nas1 apache2[5357]: [warn] [client 192.168.69.139] mod_auth_token: failed token auth (got '', uri '/dbbrokerln/'), referer: http://readycloud.netgear.com/client/index.html
Jan 17 23:53:12 nas1 apache_access[4021]: 192.168.69.139 "POST /dbbrokerln/e68d85953c82074d61ac7581f158a9d3/14afa193ffb/ HTTP/1.1" 200
Jan 17 23:53:18 nas1 apache2[5383]: [warn] [client 192.168.69.139] mod_auth_token: failed token auth (got '', uri '/dbbrokerln/'), referer: http://readycloud.netgear.com/client/index.html
Jan 17 23:53:18 nas1 apache_access[4021]: 192.168.69.139 "OPTIONS /dbbrokerln/c68ef3bf40431a18f8740446a0e76749/14afa19f797/ HTTP/1.1" 200
Jan 17 23:53:18 nas1 apache2[5387]: [warn] [client 192.168.69.139] mod_auth_token: failed token auth (got '', uri '/dbbrokerln/'), referer: http://readycloud.netgear.com/client/index.html
Jan 17 23:53:59 nas1 apache_access[4021]: 192.168.69.139 "POST /dbbrokerln/c68ef3bf40431a18f8740446a0e76749/14afa19f797/ HTTP/1.1" 200
Jan 17 23:54:04 nas1 apache2[5427]: [warn] [client 192.168.69.139] mod_auth_token: failed token auth (got '', uri '/dbbrokerln/'), referer: http://readycloud.netgear.com/client/index.html
Jan 17 23:54:05 nas1 apache_access[4021]: 192.168.69.139 "OPTIONS /dbbrokerln/bc06868a955d5d66b8257f46d3bf1ac7/14afa1aab52/ HTTP/1.1" 200
Jan 17 23:54:05 nas1 apache2[5429]: [warn] [client 192.168.69.139] mod_auth_token: failed token auth (got '', uri '/dbbrokerln/'), referer: http://readycloud.netgear.com/client/index.html



root@nas1:/media/USB_HDD_2/BACKUP# systemctl status readynasd
readynasd.service - ReadyNAS System Daemon
Loaded: loaded (/lib/systemd/system/readynasd.service; enabled)
Active: active (running) since Sat, 17 Jan 2015 22:37:04 +0100; 1h 18min ago
Main PID: 2050 (readynasd)
Status: "Start Main process"
CGroup: name=systemd:/system/readynasd.service
└ 2050 /usr/sbin/readynasd -v 3 -t

Jan 17 23:15:53 nas1 readynasd[2050]: other::rwx
Jan 17 23:15:53 nas1 readynasd[2050]: apply_acl(/media/USB_HDD_2) err=95:
Jan 17 23:15:53 nas1 readynasd[2050]: acl
Jan 17 23:15:53 nas1 readynasd[2050]: user::rwx
Jan 17 23:15:53 nas1 readynasd[2050]: user:admin:rwx
Jan 17 23:15:53 nas1 readynasd[2050]: group::rwx
Jan 17 23:15:53 nas1 readynasd[2050]: group:admin:rwx
Jan 17 23:15:53 nas1 readynasd[2050]: mask::rwx
Jan 17 23:15:53 nas1 readynasd[2050]: other::rwx
Jan 17 23:15:53 nas1 readynasd[2050]: External storage device connected.


I've already reinstalled the OS (6.2.2) and nothing changed. Before restore to factory default I would like to change back the permissions of folder/files to the original values. Those are currently my owner/group/permissions:


root@nas1:/raid1# ll . .apps/
.:
total 36
drwxr-xr-x 1 root root 150 Jan 17 22:36 .
drwxr-xr-x 25 root root 4096 Jan 17 22:36 ..
drwxrwxrwx 1 root root 180 Jan 17 22:36 .apps
drwxrwxrwx+ 1 root root 86 Jan 7 08:38 ddclient
drwxr-xr-x 1 root root 6 Jan 17 22:36 home
drwxr-xr-x 1 root root 40 Jan 6 09:57 home_bak
drwxrwxrwx+ 1 kch users 60 Jan 17 23:08 Movies
drwxr-x--T+ 1 kch users 150 Jan 9 21:44 Music
drwxr-x--T+ 1 kch users 254 Jan 8 23:47 Pictures
drwxr-xr-x 1 root root 0 Jan 10 08:34 .purge
drwxr-xr-x 1 root root 66 Jan 17 22:36 ._share
drwxr-xr-x 1 root root 0 Jan 6 19:38 .timemachine
drwxr-xr-x 1 root root 0 Jan 6 09:57 .vault

.apps/:
total 32
drwxrwxrwx 1 root root 180 Jan 17 22:36 .
drwxr-xr-x 1 root root 150 Jan 17 22:36 ..
drwxrwxr-x 1 root root 132 Jan 7 11:26 avplus
drwxr-xr-x 1 root root 130 Jan 6 19:43 ddclientr6
dr-xr-xr-x 1 root root 0 Jan 6 09:57 DO_NOT_DELETE
drwxr-xr-x 1 root root 18 Jan 11 11:58 .forked-daapd
drwxr-xr-x 1 admin admin 1224 Jan 6 09:58 .freeapps
drwxr-xr-x 1 root root 474 Jan 6 19:45 photos2
drwxr-xr-x 1 root root 314 Jan 10 10:23 plexmediaserver
drwxr-xr-t 1 root root 34 Jan 11 11:52 .readydlna
drwxr-xr-x 1 root root 132 Jan 6 19:44 smbplus


Can someone share with me what are the owner/groups/permission of those folder/files?

Thanks!!!
Message 1 of 2
jesusglezalv
Aspirant

Re: User, group and permissions of files/folder

I think I fix it, at least apparently, as front view is again working once I changed owner:group to admin to all the files inside .apps.

Anyhow it could be great also to check the original file permissions and owner/group.
Message 2 of 2
Top Contributors
Discussion stats
  • 1 reply
  • 1593 views
  • 0 kudos
  • 1 in conversation
Announcements