Reply

Wat zijn sticky clients?

LiamBaker
Community Manager

Wat zijn sticky clients?

Ik moet regelmatig uitloggen en inloggen als ik van beneden naar boven loop. de verbinding blijft dan hangen op de router beneden. Dat noemen ze sticky clients? Wat kun je hier aan doen?

Model: A7000|Nighthawk AC1900 WiFi USB Adapter - USB 3.0
Message 1 of 2
NTGRBenelux
NETGEAR Employee Retired

Re: Wat zijn sticky clients?

Veel mensen die thuis beschikken over meerdere access points of extenders kennen het hieronder beschreven scenario wel…. 
Omdat de Wi-Fi router in de huiskamer niet voldoende performance biedt tot aan de zolder, installeert men vaak een extra Access Point(AP) of Extender op de zolder. Vervolgens blijkt het performance probleem niet opgelost.

 

Wat is nu de praktijk: Stel je zit beneden en de Wi-Fi cliënt (b.v. je smartphone of tablet m.a.w. het apparaat waarmee je verbonden bent met de Wi-Fi) is verbonden met de Wi-Fi router in de huiskamer, vervolgens ga je met deze cliënt naar de zolder en daar aangekomen merk je dat je nog steeds last hebt van een trage verbinding. Vreemd? Eigenlijk niet: De Wi-Fi cliënt zit namelijk nog steeds verbonden met het Wi-Fi router beneden en gezien de afstand tussen deze cliënt en dit access point is dit nog voldoende gezien vanuit de cliënt om de verbinding vast te houden, echter wel met een lage snelheid.

 

Dit verschijnsel wordt door Wi-Fi professionals omschreven als “Sticky cliënt”. Bijkomend probleem is dat de Wi-Fi cliënt door lage snelheid bijna niet meer aan bod komt binnen uw thuisnetwerk. Dit komt omdat de andere Wi-Fi cliënts die ook met de Wi-Fi router beneden met een aanzienlijk hogere snelheid verbonden zijn voorrang hebben op de tragere cliënts. Daarnaast, als de Wi-Fi cliënt op zolder uiteindelijk toch zijn data kan versturen, dan doet hij dit op zo’n langzame wijze dat de andere cliënt op hun beurt ook weer last van hebben. In deze fase is er ook nog het feit dat er door de slechte signaal ruis verhouding, data verloren gaat, dus uiteindelijk resultaat is teleurstellend.

 

Als het resultaat enige tijd slecht is, dan zal de betreffende Wi-Fi cliënt zoeken naar een beter access point, en verbinden met het Access Point op zolder. Meestal is dit proces stroperig en zal de bezitter van de wifi cliënt zelf opnieuw verbinding maken met zijn Wi-Fi netwerk.

Oplossing voor dit probleem kun je op veel manieren oplossen door b.v. een krachtigere router te kopen die wel tot je zolder komt (maar dan hebben we het niet meer over sticky client omdat je niet hoeft te schakelen tussen AP’s).

 

Een ander alternatief zijn de nieuwe Wi-Fi systemen waar dit al volledig is ingeregeld (b.v. NETGEAR Orbi) die er voor zorgen dat dit probleem tot het verleden behoort. Je kunt ook voor bedrade oplossing gaan door het probleem met WAC (wireless access points) op te lossen die je wel moet installeren/inregelen maar daarna werkt het goed met elkaar. 

Message 2 of 2
Discussion stats
  • 1 reply
  • 2290 views
  • 0 kudos
  • 2 in conversation