× NETGEAR is aware of a growing number of phone and online scams. To learn how to stay safe click here.
× Introducing the new Orbi 770 Series Mesh System. To learn more click here.
Nighthawk M6 Pro Unlocked Hotspot 5G mmWave
Reply

MR1100ATT ethernet port not working

Drail14me
Tutor

MR1100ATT ethernet port not working

I have a MR1100ATT. This Mobile wireless wifi hotspot is my only source of internet. I'm wanting to connect a laptop to it via the ethernet port but it won't work. When I go to the  wifimanager to check the settings, in the Dashboard it simply says "Ethernet: Not Connected"

How to I enable the Ethernet port so I can connect my laptop via hardwire instead of WiFi?

Message 1 of 18
Blanca_O
NETGEAR Moderator

Re: MR1100ATT ethernet port not working

Hi @Drail14me

 

Welcome to NETGEAR Community!

 

Just want to check if you are using the USB as a charging port for your MR1100. If so, kindly disconnect the USB cable then check if you can go online wired to the MR1100. 

 

Regards,
Blanca
Community Team

Message 2 of 18
Drail14me
Tutor

Re: MR1100ATT ethernet port not working

Thanks for the note Blanca.

It appears that it was a bad port. ATT sent me a new one and it's working fine.

Message 3 of 18
Drail14me
Tutor

Re: MR1100ATT ethernet port not working

Blanca_0,

I am not able to get internet through the Ethernet port even with the USB charging plug disconnected.

 

 

Message 4 of 18
Drail14me
Tutor

Re: MR1100ATT ethernet port not working

Also, this is the second MR1100ATT that has had this problem. I was not able to get the Ethernet port on the last one to work so AT&T sent a replacement claiming the old one had a bad Ethernet port. The new one does not work either.

 

 

Message 5 of 18
Blanca_O
NETGEAR Moderator

Re: MR1100ATT ethernet port not working

Hi @Drail14me

 

Just to clarify, the Ethernet port of the replacement unit never worked. 

Do you WiFi connection? 

Please provide the device SKU (e.g MR1100-2A1NAS) and firmware version. 

 

Regards,
Blanca
Community Team

Message 6 of 18
Drail14me
Tutor

Re: MR1100ATT ethernet port not working

Blanca,

 

The SKU on the replacement is 6421B. The firmware is NTG9X50C_12.05.05.14

 

The Ethernet port on the original nor the replacement has ever worked. AT&T is sending a third replacement unit.

 

WiFi connection on the original and replacement works fine.

 

Dennis

 

Message 7 of 18
Blanca_O
NETGEAR Moderator

Re: MR1100ATT ethernet port not working

Hi @Drail14me

 

Thank you for responding. Let me check this with the team as it is odd that the replacement unit still exhibit the same issue. 

 

Regards,
Blanca
Community Team

Message 8 of 18
Drail14me
Tutor

Re: MR1100ATT ethernet port not working

I just got off the phone with AT&T Tech support. They were unable to offer a solution. Their records indicate mixed results with their customers with some not being able to use the ethernet port and some being able to. They did not know the reason why some worked and others didn't. They also could not explain why my Netgear device from AT&T will not register with Netgear. They suggested contacting Netgear support again.

Message 9 of 18
Blanca_O
NETGEAR Moderator

Re: MR1100ATT ethernet port not working

Hi @Drail14me

 

There's a 2 minute timer for ethernet port. We shut Ethernet port down after 2 min if not in use to save battery. 

 

You may need to have the ethernet cable in the device during power up. Otherwise the device powers up, wait for 2 mins then shuts down the ethernet port. 

 

Kindly disable Ethernet standby in the Web UI. Go to Settings > Setup > Mobile Router Setup > Ethernet Standby > select Disabled > Apply 

 

Regards, 
Blanca 
Community Team

Message 10 of 18
Drail14me
Tutor

Re: MR1100ATT ethernet port not working

Blanca,

Thanks for the note. I have tried changing the Ethernet Standby settings several times. I've also powered on with the ethernet plugged in and with it not plugged in. No luck.

I've spoken with Netgear support a half dozen times. They will not support my device becuase it won't register. They said it won't register because I purchased through AT&T and that I'll have to get support from AT&T.

 

I spent an hour and a half on the phone yesterday with AT&T with no solution. They told me to call Netgear to which I explained that Netgear told me to contact AT&T. AT&T said they would contact Netgear on my behalf today. We shall see. I don't understand why Netgear won't support one of ther products because of where I purchased it. It's still their product.

Message 11 of 18
Blanca_O
NETGEAR Moderator

Re: MR1100ATT ethernet port not working

Hi @Drail14me

 

I have sent you a message. Please check your inbox.

 

Regards,
Blanca
Community Team
 

Message 12 of 18
Blanca_O
NETGEAR Moderator

Re: MR1100ATT ethernet port not working

Hi @Drail14me

 

I just want to check if you were able to update the firmware to NTG9X50C_12.06.39.00

 

Regards, 
Blanca 
Community Team
 

Message 13 of 18
Drail14me
Tutor

Re: MR1100ATT ethernet port not working

Yes, took about 3 hours to download but I did get the firmware update. However, that did not resolve the issue. I get get a not connected or unplugged notice on my MacBook and on my PC when I connect to the Ethernete port on the MR1100.

Message 14 of 18
wenming
Aspirant

Re: MR1100ATT ethernet port not working

Try power on your MR1100 using a powerbank with 2A output. Then connect though ethernet port.

Message 15 of 18
whittle5962
Aspirant

Re: MR1100ATT ethernet port not working

Hii,

 

When you are using an Ethernet connection indigocard, you can use the USB type C cable and the AC adapter to Such USB devices do not work with the mobile router.

Message 16 of 18
Blanca_O
NETGEAR Moderator

Re: MR1100ATT ethernet port not working

Hi @Drail14me

 

Kindly access M1 settings page and check the following: 

 

- Go to Setup > Router Setup > under TETHERING section, select Charge Only

- Go to Setup > Router Setup > Ethernet Standby option, select Disabled

 

Regards,
Blanca
Community Team

 

Message 17 of 18
Drail14me
Tutor

Re: MR1100ATT ethernet port not working

Nowhere under "Setup > Mobile Router Setup" is there any options or mention of Tethering. I can't find any options for "Tethering" anywhere in the "Setup" menus.

 

I have Ethernet Standby disabled.

Message 18 of 18
Top Contributors
Discussion stats
  • 17 replies
  • 3350 views
  • 0 kudos
  • 4 in conversation
Announcements

Orbi 770 Series