Orbi WiFi 7 RBE973

Re: CAX30 Xfinity issue (FIXED)

phanik2007
Aspirant

Re: CAX30 Xfinity issue (FIXED)

I reset my router after downgrading the firmware. No more issues with the 430 mbps option. It went back to 1801

Message 26 of 35
phanik2007
Aspirant

Re: CAX30 Xfinity issue (FIXED)

I reset my router after downgrading the firmware. No more issues with the 430 mbps option. It went back to 1801 mbps

Message 27 of 35
Flipster103
Guide

Re: CAX30 Xfinity issue (FIXED)

To anyone else finding this thread, this will work.

After resetting the router and downgrading back to the older firmware V1.4XX (not V2), and resetting again, it will work normally. There is a tutorial on how to go back to the old firmware on YouTube. You just download the zip file, extract it and then “upload” the file into the router and wait for it to be done.

So:

*before you start this process below, you MUST download the older firmware and upload it into your router by going to 192.168.1.1 on your web browser and logging in, and uploading it.

1. Factory reset the router by holding a pin in the back for 7+ seconds

2. Wait for the router to do its thing (about 2+ mins) and then go to the Wi-Fi on your phone, connect using the password on the side of your router.

3. Once connected to the network, open up the Nighthawk App. Type in “admin” for username and “password” for the password.

4. Go to the settings on the app, change back your Wi-Fi network names to your choosing and change the password for both networks to your choosing (both 2.4 GHz and 5 GHz). This process will take awhile to load, but just wait for it to complete.

5. Go to your PC, type in 192.168.1.1 on the internet browser.

6. Enter admin as the username and the new password you just created in Step 4 and login.

5. That’s it - you’re done. You’ve now re-enabled Wi-Fi at full speed and the router should function normally.


On a side note:

To the Netgear management team/engineers: This entire debacle could’ve been totally avoided and should have been double-checked before an update to the firmware was sent out that killed 10,000+ peoples’ internet connectivity. For a router that costs over $300 MSRP, this is unacceptable. We pay a premium for the Netgear brand and this has been very disappointing. Poor quality control, bad firmware and a lack of immediate response is not okay. I was about to spend $100 on an Xfinity technician because I had no idea this issue was so widespread the first 2 days and thought my ISP connection went bad, and I know many others who have spent $50+ on tech repairs that were unnecessary, because they thought their ISP or router was broken too. Instead, the fix is this giant, long process and requires us to revert back to OLD firmware. This has made me seriously re-think all future Netgear purchases. Do better.
Message 28 of 35
SXYLito
Initiate

Re: CAX30 Xfinity issue (FIXED)

This worked for me, after struggling and becoming super frustrated by this issue that neither side seem to know how to fix.
Message 29 of 35
Brazen21
Aspirant

Re: CAX30 Xfinity issue (FIXED)

I can't seem access the 192.168.1.1 today. I directs me to a page promoting the nighthawk mobile app and no way around it. I was able to access it on the 2/25 when speaking to tech support. 

Message 30 of 35
Flipster103
Guide

Re: CAX30 Xfinity issue (FIXED)

It did that to me too, but there should be a link that says like “proceed without mobile app”, or something that you can click on.
Message 31 of 35
DarrenM
Sr. NETGEAR Moderator

Re: CAX30 Xfinity issue (FIXED)

Please check out this link to our community for more help with your CAX30. https://community.netgear.com/t5/Cable-Modems-Gateways/NOTICE-My-Nighthawk-CAX30-Cable-Modem-Router-...

Message 32 of 35
CMBedore
Aspirant

Re: CAX30 Xfinity issue (FIXED)

I've been having intermittent issues with my CAX30 on and off for the past few weeks when everyone else seemed to have issues. I did a factory reset and it worked ok for a few days and then started acting up again. Today I went reset it by unplugging and plugging it back in since it was acting up and all I got was the 4 ethernet ports to light up, but no power otherwise.

 

Has this happened to anyone and any known fixes? My router is nothing more than a brick right now. 

Message 33 of 35
FURRYe38
Guru

Re: CAX30 Xfinity issue (FIXED)

What FW is loaded on the CAX? If v2.x, downgrade to v1.4x:

https://community.netgear.com/t5/Cable-Modems-Gateways/NOTICE-My-Nighthawk-CAX30-Cable-Modem-Router-...


@CMBedore wrote:

I've been having intermittent issues with my CAX30 on and off for the past few weeks when everyone else seemed to have issues. I did a factory reset and it worked ok for a few days and then started acting up again. Today I went reset it by unplugging and plugging it back in since it was acting up and all I got was the 4 ethernet ports to light up, but no power otherwise.

 

Has this happened to anyone and any known fixes? My router is nothing more than a brick right now. 


 

Message 34 of 35
FURRYe38
Guru

Re: CAX30 Xfinity issue (FIXED)

Message 35 of 35
Top Contributors
Discussion stats
  • 34 replies
  • 32679 views
  • 31 kudos
  • 15 in conversation
Announcements

Orbi WiFi 7