Orbi WiFi 7 RBE973
Reply

I'm only getting half or less for my rated internet speed

BlackHydra
Aspirant

I'm only getting half or less for my rated internet speed

Same problem as everyone else and never had the traffic Meter turned on but a factory reset did fix the issue of me getting back on the internet and it shows green for for internet access and upstream but my downstream is poor. I'm only getting half or less for my rated internet speed.

Message 1 of 4

Accepted Solutions
FURRYe38
Guru

Re: I'm only getting half or less for my rated internet speed

Glad you got it working. Please mark your thread as solved so others will know. Be sure to save off a back up configuration to file for safe keeping. Saves time if a reset is needed.
https://kb.netgear.com/24231/How-do-I-back-up-the-router-configuration-settings-on-my-Nighthawk-rout...
Enjoy. 📡

 

View solution in original post

Message 4 of 4

All Replies
FURRYe38
Guru

Re: I'm only getting half or less for my rated internet speed

If this is for the CAX30, be sure to downgrade FW to v1.4x if it had been upgraded:

https://community.netgear.com/t5/Cable-Modems-Gateways/Nighthawk-CAX30-I-just-downloaded-v1-4-11-2/t...

 

What speeds do you pay for UP and Down? 

Try speed tests with a wired PC connected to the modem.

 

What Firmware version is currently loaded?
Please post a copy and paste of the modems connection status and event log page.
https://kb.netgear.com/30007/How-do-I-obtain-the-cable-connection-information-from-a-NETGEAR-cable-m...
https://kb.netgear.com/30008/How-do-I-view-or-clear-the-event-logs-on-my-NETGEAR-cable-modem-or-mode...

 

 

Have the ISP check the signal and line quality UP to the modem. Be sure the ISP provisions the modem correctly.
Be sure there are no coax cable line splitters in the between the modem and ISP service box. 
Be sure your using good quality RG6 coax cable up to the modem. 
Start with removing any amplifiers, signal attenuators, or splitters from the coax.
From there check the line for kinks, damage, moisture in the line.
Check the connectors for improperly made ends, foil touching the copper coax line, loose connections, bad/old/cheap connectors, or corroded connections. Replace them if you do.
Be sure to power OFF the modem for 1 minute then back ON.
https://community.netgear.com/t5/Cable-Modems-Routers/General-info-and-Troubleshooting-for-Cable-Mod...
https://kb.netgear.com/24311/Power-level-guidelines-for-a-NETGEAR-cable-modem-router
https://www.duckware.com/tech/solving-intermittent-cable-modem-issues.html

Message 2 of 4
BlackHydra
Aspirant

Re: I'm only getting half or less for my rated internet speed

I'm back to normal, downgraded the firmware and everything looks good on my end now. Sorry I didn't get back to this with any status screenshots.
Message 3 of 4
FURRYe38
Guru

Re: I'm only getting half or less for my rated internet speed

Glad you got it working. Please mark your thread as solved so others will know. Be sure to save off a back up configuration to file for safe keeping. Saves time if a reset is needed.
https://kb.netgear.com/24231/How-do-I-back-up-the-router-configuration-settings-on-my-Nighthawk-rout...
Enjoy. 📡

 

Message 4 of 4
Top Contributors
Discussion stats
  • 3 replies
  • 831 views
  • 1 kudo
  • 2 in conversation
Announcements

Orbi 770 Series