Orbi WiFi 7 RBE973
Reply

Netgear Orbi RBK852 Static Route not working

desean
Aspirant

Netgear Orbi RBK852 Static Route not working

Model: RBR850 (main unit of RBK852)

Firmware: V3.2.18.1

 

I have another router (Xiaomi Mi AIoT Router AC2350) on 192.168.1.3 running another subnet under 192.168.2.x. (I do not want them to be on the same network, so nothing about bridge/AP mode).

 

I created a static route with destination 192.168.2.0 and gateway 192.168.1.3, but it does not work to route traffic (for example 192.168.2.1 or 192.168.2.214 is not accessible). Any idea what is wrong?

 

Static route screenshot: https://cldup.com/8nq5tWA4eu.png 

DHCP screenshot: https://cldup.com/DkG06UKUIJ.png 

Message 1 of 13
kolella
Apprentice

Re: Netgear Orbi RBK852 Static Route not working

Have you tried opening debug screen (192.168.1.1/debug.htm) click on "start capture" and after 10/15 seconds on "save debug file". The archive should contain a file called info.txt with routing table...

Is your static route present?

 

P.S. i think your metric should be 1 not 2 (but maybe i'm wrong)

Message 2 of 13
desean
Aspirant

Re: Netgear Orbi RBK852 Static Route not working

Hi, thanks for pointing me to debug page, and I do see my static route in the output.

 

==========================route==============================
Kernel IP routing table
Destination     Gateway         Genmask         Flags Metric Ref    Use Iface
default         fnet1-f92-acces 0.0.0.0         UG    0      0        0 eth4
10.0.1.0        *               255.255.255.0   U     0      0        0 br-guest
143.158.81.0    *               255.255.255.0   U     0      0        0 eth4
143.158.81.1    *               255.255.255.255 UH    0      0        0 eth4
192.168.1.0     *               255.255.255.0   U     0      0        0 br-lan
192.168.2.0     192.168.1.3     255.255.255.255 UGH   1      0        0 br-lan
Message 3 of 13
kolella
Apprentice

Re: Netgear Orbi RBK852 Static Route not working

Netmask is 255.255.255.255 should be 255.255.255.0 (and metric i've seen that netgear wants 2)

my 850 is in AP mode i've tried to add a static route 192.168.2.0/24:

 

==========================route==============================
Kernel IP routing table
Destination     Gateway         Genmask         Flags Metric Ref    Use Iface
default         192.168.3.1     0.0.0.0         UG    0      0        0 br-lan
192.168.2.0     *               255.255.255.0   U     0      0        0 br-guest
192.168.2.0     192.168.3.27    255.255.255.0   UG    1      0        0 br-lan
192.168.3.0     *               255.255.255.0   U     0      0        0 br-lan

192.168.2.0/24 was overlapping with br-guest (added by orbi automatically) changed the static to 192.168.4.0/24 emd netmask is still correct 

192.168.4.0     192.168.3.27    255.255.255.0   UG    1      0        0 br-lan
Message 4 of 13
desean
Aspirant

Re: Netgear Orbi RBK852 Static Route not working

I have tried with netmask 255.255.255.0 and metric with either 2 or 3. None works though.

 

==========================route==============================
Kernel IP routing table
Destination     Gateway         Genmask         Flags Metric Ref    Use Iface
default         fnet1-f92-acces 0.0.0.0         UG    0      0        0 eth4
10.0.1.0        *               255.255.255.0   U     0      0        0 br-guest
143.158.81.0    *               255.255.255.0   U     0      0        0 eth4
143.158.81.1    *               255.255.255.255 UH    0      0        0 eth4
192.168.1.0     *               255.255.255.0   U     0      0        0 br-lan
192.168.2.0     192.168.1.3     255.255.255.0   UG    2      0        0 br-lan

Interestingly, one of my device under 192.168.2.214 shows up as a know device in the logs, but it cannot be connected while on 192.168.1.x and it doesn't show up on the Orbi web "Attached Devices"

 

config knowndevices '00CE39CF0F5B'
	option customizationModel '0'
	option defaultModel ' '
	option defaultType ' '
	option mac '00:CE:39:CF:0F:5B'
	option devTypeNameByNTGR 'Desktop'
	option devTypeIndexByNTGR '3'
	option devBrandByFing 'Orbsmart'
	option devOSByFing 'Windows'
	option detectEngine 'Fing'
	option devMByFing 'AW-09'
	option devTByFing 'DESKTOP'
	option devNameNtgr 'Orbsmart-AW-09'
	option model ' '
	option connection 'wired'
	option conndevice 'device'
	option connectedOrbi 'Orbi Router'
	option defaultName 'HOMEAGENIUS'
	option devUsragent 'CaptiveNetworkSupport/1.0 wispr'
	option customizationName '1'
	option name 'HAG Smarter Switch'
	option customization '1'
	option customizationType '1'
	option type 'IoT (Generic)'
	option uasp '2'
	option devTypeNameByUser 'IoT (Generic)'
	option devTypeIndexByUser '11'
	option devNameUser 'HAG Smarter Switch'
	option devDPIName 'HOMEAGENIUS'
	option ip '192.168.2.214'
	option devConnStat '0'
Message 5 of 13
kolella
Apprentice

Re: Netgear Orbi RBK852 Static Route not working

does your device (192.168.2.214) know where 192.168.1.0/24 is?

Message 6 of 13
desean
Aspirant

Re: Netgear Orbi RBK852 Static Route not working

does your device (192.168.2.214) know where 192.168.1.0/24 is? >> not sure how to answer or check this, but if I connect my laptop in 192.168.2.x, I am able to connect to my router page at 192.168.1.1.

 

I hope this explains? Thanks.

Message 7 of 13
kolella
Apprentice

Re: Netgear Orbi RBK852 Static Route not working

If you "temporary" add your static route directly in desktop/notebook (on orbi LAN)

route add 192.168.2.0 mask 255.255.255.0 192.168.1.3  

does id work?

Message 8 of 13
desean
Aspirant

Re: Netgear Orbi RBK852 Static Route not working

If I add to my windows, and try connecting to 192.168.2.214, then no it doesn't connect.

 

IPv4 Route Table
===========================================================================
Active Routes:
Network Destination        Netmask          Gateway       Interface  Metric
          0.0.0.0          0.0.0.0      192.168.1.1    192.168.1.105     35
        127.0.0.0        255.0.0.0         On-link         127.0.0.1    331
        127.0.0.1  255.255.255.255         On-link         127.0.0.1    331
  127.255.255.255  255.255.255.255         On-link         127.0.0.1    331
      192.168.1.0    255.255.255.0         On-link     192.168.1.105    291
    192.168.1.105  255.255.255.255         On-link     192.168.1.105    291
    192.168.1.255  255.255.255.255         On-link     192.168.1.105    291
      192.168.2.0    255.255.255.0      192.168.1.3    192.168.1.105     36
        224.0.0.0        240.0.0.0         On-link         127.0.0.1    331
        224.0.0.0        240.0.0.0         On-link     192.168.1.105    291
  255.255.255.255  255.255.255.255         On-link         127.0.0.1    331
  255.255.255.255  255.255.255.255         On-link     192.168.1.105    291
===========================================================================
Persistent Routes:
  None
Message 9 of 13
kolella
Apprentice

Re: Netgear Orbi RBK852 Static Route not working

The problem is your AC2350 Router. If you want to reach IP's on the 192.168.2.x you have to configure DMZ or PORT redirection on it

Message 10 of 13
kolella
Apprentice

Re: Netgear Orbi RBK852 Static Route not working

Or maybe it's just enough if you disable NAT on the xiaomi router

Message 11 of 13
desean
Aspirant

Re: Netgear Orbi RBK852 Static Route not working

Sorry for the late reply.

 

I already have DMZ enabled on 192.168.2.214 but it is still the same.

Message 12 of 13
kolella
Apprentice

Re: Netgear Orbi RBK852 Static Route not working

I've tried to "simulate" your situation although i think my setup is a bit different.

 

In my case the ORBI RBR850 is configured as access point and networking is done by a Draytek Vigor2865.

LAN is 192.168.3.0/24 

Router 192.168.3.1

switch1 192.168.3.2

switch1 192.168.3.3

Orbi RBR850 192.168.3.4

Orbi RBS850 192.168.3.5

....

I've attached a new router (ASUS AX XT8) wan port directly in one lan port of the Orbi Router

ASUS WAN 192.168.3.213 gateway 192.168.3.1

ASUS LAN 192.168.50.0/24 ip 192.168.50.1

Client attached to ASUS wifi ip 192.168.50.92 gw 192.168.50.1

NAT on ASUS WAN interface enabled => internet on client works (double nat not good)

ping from lan 192.168.3.0/24 to 192.168.50.0/24 doesn't work

configured static router on Draytek 192.168.50.0/24 via 192.168.3.213 

ping from lan 192.168.3.0/24 to 192.168.50.0/24 doesn't work

disabled NAT on ASUS Wan interface

ping from lan 192.168.3.0/24 to 192.168.50.0/24 works

internet on LAN 192.168.50.0/24 works

 

2 configuration:

NAT on ASUS WAN enabled

DMZ to 192.168.50.92 (client ip)

ping from 192.168.3.0/24 to 192.168.50.92 doesn't work untill I disabled firewall on ASUS router.

 

my suggestion is to forget DMZ and just disable NAT on your second router

 

Message 13 of 13
Top Contributors
Discussion stats
  • 12 replies
  • 2274 views
  • 0 kudos
  • 2 in conversation
Announcements

Orbi WiFi 7