Reply

Linking extender to new router

sejarb
Aspirant

Linking extender to new router

I just got a new wireless router; set it up with no problem. I can't get the extender set up. The Power & WPS LEDs light green. Client Link LED will (sporadically) light green, but not the Router Link LED. Have pressed the WPS button on the router several times.The instructions for Netgear Installation Assistant don't work -- the "NETGEAR_EXT" does not show up, and what I'm supposed to see on the website given in the instructions, namely the "New Extender Setup" button, isn't there.

Model: EX7300|AC2200 Nighthawk X4 WiFi Mesh Extender
Message 1 of 6
plemans
Guru

Re: Linking extender to new router

What router did you get? 

Try factory resetting the extender. Push and hold reset for 7-15 seconds while its powered on. 

then try connecting to the netgear_ext connection and using the installation assistant. 

If you'd hit the wps on both devices, the ssid should have changed to the router ssid since thats a mesh extender. 

Current setup: CM2000-> RBKE963B-> Trendnet TEG-S380-> GS716T-> pi-hole
also in AP setup: RAXE500->EAX80
1.4gig download/50mbps upload from Xfinity
We’re members of the public helping out on our own time.
Message 2 of 6
sejarb
Aspirant

Re: Linking extender to new router

EX7300 AC2200 Nighthawk X4. Thanks for the suggestion; didn't work.

Model: EX7300|AC2200 Nighthawk X4 WiFi Mesh Extender
Message 3 of 6
plemans
Guru

Re: Linking extender to new router

You put your extender but what router are you trying to connect to? 

where did it fail in the process? "didn't work" doesn't tell us anything of what happened, where it failed, or much of anything

Current setup: CM2000-> RBKE963B-> Trendnet TEG-S380-> GS716T-> pi-hole
also in AP setup: RAXE500->EAX80
1.4gig download/50mbps upload from Xfinity
We’re members of the public helping out on our own time.
Message 4 of 6
sejarb
Aspirant

Re: Linking extender to new router

The router is a TP-Link AC1900. "Doesn't work" means no NETGEAR_EXT appears as a connection, and the Router Link LED still does not light up indicating connection with the router.

Message 5 of 6
plemans
Guru

Re: Linking extender to new router

1.tplink makes a lot of ac1900 devices. AC1900 is a speed not a model. 

2. If you factory reset it, you won't get a connection to the router unless you install the extender. 

3. What are all the lights doing? Color/blinking/etc

4. did you push and hold reset for 15 seconds on the extender while it was powered on?

5. another option is to hardwire a pc/laptop into the extender for setup. Just make sure to disable the pc/laptops wifi so it doesn't default back to that connection 

Current setup: CM2000-> RBKE963B-> Trendnet TEG-S380-> GS716T-> pi-hole
also in AP setup: RAXE500->EAX80
1.4gig download/50mbps upload from Xfinity
We’re members of the public helping out on our own time.
Message 6 of 6
Top Contributors
Discussion stats
  • 5 replies
  • 483 views
  • 0 kudos
  • 2 in conversation
Announcements

Orbi WiFi 6E