Reply

5ghz wireless network disappears

SimplyBlue
Aspirant

5ghz wireless network disappears

So I have been having a consistent issue with my R6300 where the 5ghz network just disappears randomly. It happens during different times of the day regardless of whether the router is being heavily used for streaming or just sitting idle. I have had it suddenly disconnect on my while gaming or finding my laptop disconnected from the network when I wake up in the morning. On checking the web portal, it shows the 5ghz network up and running. Power cycling the router or disabling/enabling SSID broadcast usually gets it back online. I have already done the following -

- Upgraded to latest firmware
- Reset to factory defaults
- Downgraded to original firmware
- Returned and got a new R6300
- Turned off my iPhone 4s that connects to the 2.4Ghz network
- Set preamble to short for both networks
- I can connect to the 2.4ghz network and get to the Internet out perfectly fine

Before you say that it is my PC, I have two laptops(Dell and Sager) with different wireless cards that recognize/connect to the 5ghz network. Both of them notice the network disappearing. Does anyone have any suggestions of what else I can do before I go ahead and return this router as well? I find it strange that I am having the same issue even after replacing the router with another one.
Message 1 of 14
jmizoguchi
Virtuoso

Re: 5ghz wireless network disappears

try totally different dual band capable wifi adapter pc and try again

ask try different wireless speed as well
VPN Case Study

VPNCASESTUDY.COM

"Our Second To None VPN Related Setup Case Study[/COLOR][/URL]

"One Stop Solution To Your Netgear VPN Connectivity"

*Visit the site for Non-VPN related Doc & Links* [Windows & Mac user/support]





June Mizoguchi-
Message 2 of 14
jmizoguchi
Virtuoso

Re: 5ghz wireless network disappears

http://forum1.netgear.com/showthread.php?t=77339
here is recent post to 5Ghz issues by other user
VPN Case Study

VPNCASESTUDY.COM

"Our Second To None VPN Related Setup Case Study[/COLOR][/URL]

"One Stop Solution To Your Netgear VPN Connectivity"

*Visit the site for Non-VPN related Doc & Links* [Windows & Mac user/support]





June Mizoguchi-
Message 3 of 14
SimplyBlue
Aspirant

Re: 5ghz wireless network disappears

Called Netgear and they had me drop the MTU to 1492. I believe I had already tried bumping the speed down as well as trying a different channel but I'll go ahead and make that change and see what happens. Also, I have another laptop that connects to this 5Ghz network and it experiences the same issue.
Message 4 of 14
jmizoguchi
Virtuoso

Re: 5ghz wireless network disappears

MTU has nothing to do with wireless connectivity or scan your SSID on either of bands
VPN Case Study

VPNCASESTUDY.COM

"Our Second To None VPN Related Setup Case Study[/COLOR][/URL]

"One Stop Solution To Your Netgear VPN Connectivity"

*Visit the site for Non-VPN related Doc & Links* [Windows & Mac user/support]





June Mizoguchi-
Message 5 of 14
madhatter
Apprentice

Re: 5ghz wireless network disappears

I noticed tonight that I was having a SEVERE problem with timeouts on a 5GHz device running a WNDA3100 V1.

The channel that was selected was 153. I changed it to channel 40 and that fixed the 5GHz problem. At least for now.
1xRBR50 1xRBS50 2xRBS40
Message 6 of 14
Bobat
Aspirant

Re: 5ghz wireless network disappears

I'm having the same issue with the R6300 on the 5Ghz radio. It'll be fine for a few days, then it'll drop off. A reboot of the router brings it back to normal.

I don't like the idea of having to switch to channel 40 since that's a lower powered channel and will have an impact on performance.

It's really frustrating because after a reboot I get a 70% signal strength on the 5Ghz radio and only 50-60% on the 2.4Ghz radio on my HTPC. I'm holding out to see if there's another firmware update before my 30 day return policy from Amazon is up. Otherwise it's going back.
Message 7 of 14
Bobat
Aspirant

Re: 5ghz wireless network disappears

I'm having the same issue with the R6300 on the 5Ghz radio. It'll be fine for a few days, then it'll drop off. A reboot of the router brings it back to normal. I don't like the idea of having to switch to channel 40 since that's a lower powered channel and will have an impact on performance. It's really frustrating because after a reboot I get a 70% signal strength on the 5Ghz radio and only 50-60% on the 2.4Ghz radio on my HTPC. I'm holding out to see if there's another firmware update before my 30 day return policy from Amazon is up. Otherwise it's going back.
Message 8 of 14
madhatter
Apprentice

Re: 5ghz wireless network disappears

Bobat wrote:
I'm having the same issue with the R6300 on the 5Ghz radio. It'll be fine for a few days, then it'll drop off. A reboot of the router brings it back to normal.

I don't like the idea of having to switch to channel 40 since that's a lower powered channel and will have an impact on performance.

It's really frustrating because after a reboot I get a 70% signal strength on the 5Ghz radio and only 50-60% on the 2.4Ghz radio on my HTPC. I'm holding out to see if there's another firmware update before my 30 day return policy from Amazon is up. Otherwise it's going back.


I really just started using my 5Ghz machine today. After reading your post about not wanting to use channel 40 I went back in and changed mine to channel 161. It seems to be working the same way channel 40 did, in other words it's working fine on 161. I went back into my wndr3700 and looked at the config there and 161 is what I was using on that router before it gave up its ghost.
1xRBR50 1xRBS50 2xRBS40
Message 9 of 14
madhatter
Apprentice

Re: 5ghz wireless network disappears

madhatter wrote:
I really just started using my 5Ghz machine today. After reading your post about not wanting to use channel 40 I went back in and changed mine to channel 161. It seems to be working the same way channel 40 did, in other words it's working fine on 161. I went back into my wndr3700 and looked at the config there and 161 is what I was using on that router before it gave up its ghost.


Nope, 5GHz went out after 5 hours of sitting idle. Going back tomorrow.
1xRBR50 1xRBS50 2xRBS40
Message 10 of 14
mstodge
Aspirant

Re: 5ghz wireless network disappears

Hi,

I am having a similar problem.

When I test my broadband speed using 5g, it is very unstable and jumps from 1MB to 6MB. When I switch to 2.5g, it runs at a steady 26MB?

I've tried all the 4 channels(UK)

Please advise.

Thanks
Mark.
Message 11 of 14
Bobat
Aspirant

Re: 5ghz wireless network disappears

madhatter wrote:
Nope, 5GHz went out after 5 hours of sitting idle. Going back tomorrow.


Same here. Sending it back to Amazon before my 30 days are up. Probably getting an Asus RT-N66U instead. The idea of being somewhat future-proof and having 802.11ac capabilities is nice, but it just doesn't look like this particular model is ready for prime-time yet.
Message 12 of 14
madhatter
Apprentice

Re: 5ghz wireless network disappears

madhatter wrote:
Nope, 5GHz went out after 5 hours of sitting idle. Going back tomorrow.


After I posted this I unplugged my WNDA3100v1 adapter and replaced it with a different one (same model). 5GHz has been working fine ever since.
1xRBR50 1xRBS50 2xRBS40
Message 13 of 14
SimplyBlue
Aspirant

Re: 5ghz wireless network disappears

I think I've been having better luck running at 600Mbps(2 days) but we'll see how long this lasts. On a side note, I have been working with Netgear Engineering team to hopefully get to the bottom of this random issue.
Message 14 of 14
Top Contributors
Discussion stats
  • 13 replies
  • 81872 views
  • 0 kudos
  • 5 in conversation
Announcements

Orbi WiFi 6E