× NETGEAR is aware of a growing number of phone and online scams. To learn how to stay safe click here.
× Introducing the new Orbi 770 Series Mesh System. To learn more click here.
Orbi WiFi 7 RBE973
Reply

i recently bought a new router and it runs badly

gigabit123
Aspirant

i recently bought a new router and it runs badly

the router says it is 4 gigabytes download speed but when i connect it with my LAN to my computer it maxes out at 50 mbps. Sometimes it runs at 100mbps (highest ive gotten). ive tried everything restarting, factory restarting, changing the settings, re making phone app ( it too maxes out at 50mbps) nothing is working. Please say i didint waste 200 on a 50mbps router. And the upload speed is at a sad 1 mbps. it is updated idk whats wrong with it.

Message 1 of 11

Accepted Solutions
gigabit123
Aspirant

Re: i recently bought a new router and it runs badly

guess what? i got the router back to 100mbps wohoo, i just was messing with the settings and i put the wireless 5g network to a higher channel and put it up to 3600mbps and it went back disclaimer i use ethernet 

View solution in original post

Message 10 of 11

All Replies
JJG1992
Apprentice

Re: i recently bought a new router and it runs badly

4Gb is the wifi connection speed to wifi 6 enabled devices, the max download and upload speed will are limited by the 1Gb Wan/Lan ethernet ports so iff you pay for 1Gb down and up max you could get would be round about 945Mbps down and up over ethernet, wifi has other factors in place ie distance from router, location of router and other transmitting devices ( wireless landline phones, wireless soround sound speaker list goes on witch can cause wifi interference). 

Message 2 of 11
FURRYe38
Guru

Re: i recently bought a new router and it runs badly

Is the RAX43 model you have? 

 

What Firmware version is currently loaded?
What is the Mfr and model# of the Internet Service Providers modem/ONT the NG router is connected too?
Be sure your using a good quality LAN cable between the modem and router. CAT6A STP is recommended. 

 

What channel configurations are currently set on the router?  

 

What are speeds seen on ethernet wire and a PC?

 

4Gb is a combined WiFi speed.

 

What brand phone do you have?

 

https://www.increasebroadbandspeed.co.uk/realistic-speeds-wi-fi-5-and-wi-fi-6
https://www.duckware.com/tech/wifi-in-the-us.html
https://support.google.com/fiber/answer/6250056#zippy=%2Cmobile-devices-wi-fi

 

Message 3 of 11
gigabit123
Aspirant

Re: i recently bought a new router and it runs badly

Yes i have the rax43 model.

Firmware version is : V1.0.12.120_2.0.83

I have a samsung phone 

i have a 1 gigabyte ethernet cable

i dont know model but it is hardware version rax43

i use a auto channel

i have a 3008 cisco (maybe the cause because its old)

 

Message 4 of 11
FURRYe38
Guru

Re: i recently bought a new router and it runs badly

I'd connect up a ethernet pc to the modem with out the router connected and speed test there. 

The DPC3008 cable modem is up in age. Something to ask the ISP to see if there is something newer maybe or if you can buy your own. Again something to ask them about. 

 

Be sure your using good quality LAN cable between the Modem and router. CAT6 cable is recommended. 

 

Be sure to disable any MAC Address randomizers on phones and pads while at home:
https://community.netgear.com/t5/Nighthawk-App/NETGEAR-Mobile-Applications-and-Apple-Devices-FAQ/td-...

Message 5 of 11
gigabit123
Aspirant

4gb network only 40mbps on pc

hello. 

i recently contacted this same community maybe like 2 weeks ago. the staff were horrible and werent helping + they didint even read what i said in the message or maybe they didint understand maybe they were from an foreign country with bad english we will never know.

Main thing

first when i started using this wifi router i had around 150-200mbps on my pc and i was happy, it wasnt the maximum but it was still good. then that 150-200mbps fell down to 100mbps and i felt like i can still live with that and didint think that was so bad.

but the when it fell down to 40mbps that was too much so i need help to bring it up to atleast 100mbps back.

READ IMPORTANT

here i will say all the things that the people asked and didint understand.

first dont ask about the modem thats not the problem and i know it 100% i have it tested with only the router.

second i know its a 4gb router but it can atleast get 1gb to my computer. (never even got to 1/4 way to 1gb)

i do use an ethernet cable and that cable can support more than 1gbs speed.

i have an samsung phone.

its at the latest firmware update.

Message 6 of 11
FURRYe38
Guru

Re: i recently bought a new router and it runs badly

What wireless or ethernet adapter do you have connected on the PC? 

Be sure any ethernet or wireless adapter drivers are up to date from there mfrs. 

Test with a different PC or laptop to compare results. 

Has a factory reset and setup from scratch been performed since last FW update?

Distances between the router and this PC? 

1Gb ethernet doesn't support beyond 1Gb. If you have a mult gig ethernet adapter then that would. However this router doesn't support multi gig speeds, only 1Gb so you'll not see much past 900Mpbs ever. 

Do you get to spec speeds with the ethernet connected PC connected directly to the back of the ISP modem? 

 

https://www.increasebroadbandspeed.co.uk/realistic-speeds-wi-fi-5-and-wi-fi-6
https://www.wiisfi.com
https://support.google.com/fiber/answer/6250056#zippy=%2Cmobile-devices-wi-fi

Message 7 of 11
gigabit123
Aspirant

Re: i recently bought a new router and it runs badly

1 Intel(R) 82579LM Gigabit Network Connection

 2 yes  they are up to date

   3 same result

 4 yes 

5 does this even matter i have ethernet but anyways like 10 meters.

6 i know i stated that in the message but think about it first the package reads up to 4gbps then it says only 1gbps on 1 device then you stated "you'll not see much past 900Mpbs ever. " crazy right 😄

7 the modem is much faster than the router

 

Message 8 of 11
FURRYe38
Guru

Re: i recently bought a new router and it runs badly

Ya that's marketing for ya. The 4Gb is a combination total of the WiFi connection rates that each radio supports. 

WiFi 6 (802.11ax) dual band WiFi (AX4200)
- 2.4GHz AX: 2x2 (Tx/Rx) 1024/256-QAM
20/40MHz, up to 574Mbps
- 5GHz AX: 3x3 (Tx/Rx) 1024-QAM
20/40/80/160MHz, up to 3603Mbps

 

These are connection rates only, different from bandwidth.

 

I'd try a different router to compare and see if same thing happens or different. 

Message 9 of 11
gigabit123
Aspirant

Re: i recently bought a new router and it runs badly

guess what? i got the router back to 100mbps wohoo, i just was messing with the settings and i put the wireless 5g network to a higher channel and put it up to 3600mbps and it went back disclaimer i use ethernet 

Message 10 of 11
FURRYe38
Guru

Re: i recently bought a new router and it runs badly

Awesome. Glad you got it working. Please mark your thread as solved so others will know. Be sure to save off a back up configuration to file for safe keeping. Saves time if a reset is needed.
https://kb.netgear.com/24231/How-do-I-back-up-the-router-configuration-settings-on-my-Nighthawk-rout...
Enjoy. 📡

Message 11 of 11
Top Contributors
Discussion stats
  • 10 replies
  • 832 views
  • 0 kudos
  • 3 in conversation
Announcements

Orbi 770 Series