Reply

XR300 is not fully utilizing 500Mb internet speed

hotpeppershrmp
Aspirant

XR300 is not fully utilizing 500Mb internet speed

I'm using a 500Mb Internet line.

Recently, the internet speed was as low as 80Mb, so the speed of the XR300 was restored after factory initialization

Today, there is a phenomenon that the speed is decreasing again.

We are using port forwarding, NAT filtering open, and geofilter.

Is there an option for me to check on the router?
(If you connect directly without using a router, you can get the speed right.)

Message 1 of 11
FURRYe38
Guru

Re: XR300 is not fully utilizing 500Mb internet speed

What Firmware version is currently loaded?
What is the Mfr and model# of the Internet Service Providers modem/ONT the NG router is connected too?

What is the CAT# LAN cable between the modem/ont and the XR router? CAT6 is recommended.

 

Speed testing with a wired PC? 

 

My Setup ISP SparkLight | Internet Cable 1000↓/50↑ CAX80 Modem Mode |  Wifi Router RBK853 (Router Mode) | and R9000 (Router Mode) | Switches NG GS105/8, GS308v3, GS110MX and XS505M | Additional NG HW: C7800/CAX80/CM1100/CM1200/CM2000, Orbi: CBK40, CBK752, RBK50, RBK853, RBK752, RBK953, SXK30 | NightHawk: MK63, MR6150, R7000, R7800, R7960P, R8000, R8500, R9000, RAXE500, RAX50, XR450, XR1000, EX7500/EX7700

Message 2 of 11
Netduma-Liam
NetDuma Partner

Re: XR300 is not fully utilizing 500Mb internet speed

In addition to the above questions from @FURRYe38, could you please let us know if you're using QoS?

If so, could you please detail how you've got it configured and whether your speeds improve when you completely disable QoS from the three-line menu in Congestion Control (Anti-Bufferbloat).

Message 3 of 11
hotpeppershrmp
Aspirant

Re: XR300 is not fully utilizing 500Mb internet speed

Firmware version: XR300 1.0.3.72_10.3.55
The router is connected directly from the port in my room, not via a router from a separate Internet company.
All cables are Cat6.

Message 4 of 11
hotpeppershrmp
Aspirant

Re: XR300 is not fully utilizing 500Mb internet speed

Fully disabling QoS did not improve the speed.

Now I've factory-initialized the router again and it's back in speed for a while.

You want to keep the current settings to see if the problem occurs again.

Message 5 of 11
Netduma-Fraser
NetDuma Partner

Re: XR300 is not fully utilizing 500Mb internet speed

The port from your room will eventually connect to a modem//ONT, what is the model of that? It sounds like not all devices are connected to the router is that right? You don't need port forwarding in addition to the NAT open option.

Message 6 of 11
hotpeppershrmp
Aspirant

Re: XR300 is not fully utilizing 500Mb internet speed

First, I don't think I fully understand the question. Please excuse me.

I am a Korean user, and when I opened the console box of my apartment, I found that it was connected to the port of each room through the ISP's router.

This router is only used in Korea, so I don't think it will be meaningful to tell you the model name. However, I will write down the spec sheet.

Also, there are two rooms in my house, each of which is connected to a PC through a router that uses Wi-Fi function.

However, only my room is experiencing a slowdown.

CPU
MT7621AT (880Mhz, Duad-Core)
Memory
Flash Memory : 128MB
DDR3 : 256MB
Size
150 x 150 x 38
Power
12V/2A
Interface
WAN 10/100/1000M 1 Port
LAN 10/100/1000M 4 Port
USB 2.0 1 Port
Performance
1000Mbps Full Wire-speed
1,024 US/DS NAT Session
1000Mbps NAT Speed
Wireless 802.11a/b/g/n/ac, wave2
Function
Gateway
Network Address Translation(H/W NAT)
Dynamic Host Configuration Protocol(DHCP)
DMZ
VLAN
Port Forwarding
IGMP Proxy(V1,V2,V3)
Application Level Gateway(ALG)
IPv4/IPv6 (Dual Stack)
Firewall
Wireless LAN
802.11a/b/g/n/ac
WMM(Wi-Fi Multi Media) Wireless QoS
Multiple SSID
Qos
Access Control List(ACL)
802.1p/DSCP/ToS/CoS Marking
Priority Scheduling
L2/L3/L4 Classification/Filtering
Security
64bit/128bit WEP Encryption
WPA/WPA2 (TKIP, AES-CCMP)
Prevent Malicious Packet Strom Control

Message 7 of 11
Netduma-Fraser
NetDuma Partner

Re: XR300 is not fully utilizing 500Mb internet speed

Okay so that router has WiFi, are the majority of your devices connected to that via WiFi or through the other port in the other room?
Message 8 of 11
hotpeppershrmp
Aspirant

Re: XR300 is not fully utilizing 500Mb internet speed

Please check below.

 

<ROOM 1 - in trouble>

ISP router(main console box) > room > XR300 > PC(wired), 1 Phone, 1 Tablet PC(WIFI)

 

<ROOM 2>

ISP router(main console box) > room > other router > PC(wired), some wifi devices.

 

 

There was no slowdown in the following situations:
1. Do not use xr300 in room1
2. Router in room2 is used in room1

Also, there is no slowdown in room2's situation today.

 

All speed measurements are the result of only the connected pc.

Message 9 of 11
Netduma-Liam
NetDuma Partner

Re: XR300 is not fully utilizing 500Mb internet speed

OK so the slow-down is probably being caused by the XR300 having to compete with other devices in the network for bandwidth.

 

Ideally, if possible, you'd connect the XR300 to the ISP router/modem, then have all other devices connected through the XR300.

Message 10 of 11
Compoza_
Luminary

Re: XR300 is not fully utilizing 500Mb internet speed

have you tried to set your Bandwidth Speeds to 1000/1000mb in the QoS section? 

Message 11 of 11
Discussion stats
  • 10 replies
  • 527 views
  • 0 kudos
  • 5 in conversation
Announcements

Orbi WiFi 6E