Orbi WiFi 7 RBE973
Reply

Re: BR500 NAT hairpin loopback not working

Neoneo
Aspirant

BR500 NAT hairpin loopback not working

After updating to the latest firmware, BR500 NAT hairpin loopback stopped working. I see nothing in setup to enable it.
Message 1 of 5

Accepted Solutions
MrJoshW
NETGEAR Expert

Re: BR500 NAT hairpin loopback not working

Hello,

 

Under Use These DNS Servers you can manually enter a DNS server instead of using the one automatically assigned from your ISP.

 

As for NAT loopback being supported in later versions, engineering is aware that is no longer supported in later versions, however I do not have an ETA when it will be supported in later versions. For now, version 5.7.0.4 is the last release in which NAT loopback is supported.

View solution in original post

Message 3 of 5

All Replies
Neoneo
Aspirant

Re: BR500 NAT hairpin loopback not working

BR500 is somehow not on the list 

https://kb.netgear.com/000049578/Which-NETGEAR-routers-support-NAT-loopback

but NAT loop back should apprarently be working with FW 5.7.0.4 from 2019.

https://kb.netgear.com/000062195/BR500-Firmware-Version-5-10-0-3

states: 

"NAT loopback does not work in this release. NAT loopback is useful for accessing internal resources by public domain name.
Workarounds:

  • Change device hosts file to map public domain name to local IP when working on the same subnet as a public server.
  • Use a separate DNS server that can handle accessing public resources from an internal network.
  • Keep using FW 5.7.0.4."

I see no entries in BR500 relavant to DNS, other than "Get Automatically from ISP" or configure manually "Use These DNS Servers", so I am unsure how to "Use a separate DNS server that can handle accessing public resources from an internal network." Could someone please advise?

 

Or there is a plan to fix this year old issue in FW soon?  

 

 

 

 

Message 2 of 5
MrJoshW
NETGEAR Expert

Re: BR500 NAT hairpin loopback not working

Hello,

 

Under Use These DNS Servers you can manually enter a DNS server instead of using the one automatically assigned from your ISP.

 

As for NAT loopback being supported in later versions, engineering is aware that is no longer supported in later versions, however I do not have an ETA when it will be supported in later versions. For now, version 5.7.0.4 is the last release in which NAT loopback is supported.

Message 3 of 5
Neoneo
Aspirant

Re: BR500 NAT hairpin loopback not working


@MrJoshW wrote:

Hello,

 

Under Use These DNS Servers you can manually enter a DNS server instead of using the one automatically assigned from your ISP.

 

As for NAT loopback being supported in later versions, engineering is aware that is no longer supported in later versions, however I do not have an ETA when it will be supported in later versions. For now, version 5.7.0.4 is the last release in which NAT loopback is supported.


Thanks for your reply! How "manually enter a DNS server instead of using the one automatically assigned from your ISP" can help solving the NAT loopback problem? 

Message 4 of 5
Neoneo
Aspirant

Re: BR500 NAT hairpin loopback not working

@MrJoshW never mind. Googles writes that one needs to run a specially configured local DNS server - not a good option for me.

Message 5 of 5
Top Contributors
Discussion stats
  • 4 replies
  • 1400 views
  • 0 kudos
  • 2 in conversation
Announcements